Μεγάλωσα με κατοικίδια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τα χέρια μου έχουν περάσει σκυλάκια, καναρίνια, κουνέλια μέχρι και ένα παπί.

Οι καλύτερες αναμνήσεις ενός παιδιού είναι τα παιχνίδια με το κατοικίδιό του. Ένα ζωάκι βοηθάει ένα παιδί να γίνει κοινωνικό, να είναι υπεύθυνο και να ενδιαφέρεται για τους άλλους.

Η επιλογή του κατάλληλου τετράποδου μέλους της οικογένειας είναι πολύ σημαντική και εξαρτάται από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής της οικογένειας.

  • Σκύλος

Αποκαλείται «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» και όχι άδικα. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα σκυλιά τους σαν τα παιδιά τους ή τους εαυτούς τους, τρέχοντάς τα σε σαλόνια ομορφιάς και φορώντας τους φουστανάκια, και τα σκυλάκια δέχονται υπομονετικά αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης παρόλο που δεν είναι στη φύση τους.

Υπάρχουν φυλές σκύλων που θεωρούνται ιδανικές για οικογένειες με παιδιά όπως τα Golden Retriever, Cocker Spaniel και τα Labrador. Τα Pit Bull και τα Rottweier έχουν κακή φήμη, όμως υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα τέτοιων σκύλων με εξαιρετικό χαρακτήρα. Πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο, φροντίστε να περάσετε χρόνο μαζί του ώστε να διαπιστώστε από μόνοι σας τον χαρακτήρα του. Ρωτήστε για την συμπεριφορά του, αυτόν που σας το δίνει και φροντίστε να μάθετε πως συμπεριφέρεται με τα παιδιά. Κάθε σκύλος έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και ίσως αυτός είναι το καλύτερο κριτήριο και όχι η ράτσα του.

  • Γάτα

Μια γάτα είναι συνήθως ήρεμη και χαδιάρα. Αν στο σπίτι σας επικρατεί ηρεμία και γαλήνη τότε μάλλον μια γάτα είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς. Ωστόσο βεβαιωθείτε ότι κανένα από τα μέλη της οικογένειας δεν παρουσιάζει αλλεργικά συμπτώματα πριν την υιοθετήσετε. Κόκκινα μάτια που δακρύζουν και φαγούρα ή κοκκινίλες στο δέρμα είναι –δυστυχώς- κακά σημάδια. Αν και εξαρτάται από το είδος της γάτας, ζουν πολλά χρόνια (γύρω στα 17 ή παραπάνω), οπότε ετοιμαστείτε για σύντροφο ζωής.

  • Χελώνα

Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με αλλεργίες και τρίχες, η επιλογή ενός ερπετού είναι μια πολύ καλή λύση. Η χελώνες έχουν ήπιο χαρακτήρα και μπορούν να μείνουν χωρίς αντιρρήσεις σε κλουβί όταν τα παιδιά είναι απασχολημένα και δεν θέλουν να παίξουν μαζί της. Η γενική φροντίδα μιας χελώνας είναι πολύ απλή: διατροφή με φύλλα πλούσια σε βιταμίνες και συχνό καθάρισμα του κλουβιού. Η χελώνα μπορεί να μυρίζει άσχημα αν το περιβάλλον της είναι βρώμικο. Τα παιδιά μπορεί να μην είναι εξοικειωμένα με την περίεργη εμφάνισή της, γι’ αυτό δοκιμάστε τις αντιδράσεις τους πριν την υιοθετήσετε οριστικά.

  • Κουνέλι

Τα κουνελάκια είναι συνήθως απαλά και αξιαγάπητα, γλυκά και ήρεμα. Σε μερικές ράτσες δεν αρέσει να τα πιάνουν όλη την ώρα, γι’ αυτό πάρτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πριν φέρετε ένα κουνελάκι στην οικογένεια. Αν σκοπεύετε να το «τρελάνετε» στα χάδια, σιγουρευτείτε ότι θα έχετε επιλέξει ένα είδος κουνελιού που να τα απολαμβάνει όσο κι εσείς.

  • Χάμστερ

Αυτά τα μικρούτσικα ζωάκια είναι θαυμάσια επιλογή για τα παιδιά. Παρ’ όλο που το κλουβί τους μπορεί να γίνει άνω κάτω και να μυρίζει πολύ άσχημα, αν δεν το καθαρίζετε συχνά, η ενεργητικότητα ενός χάμστερ ενθουσιάζει πάντα τα παιδιά. Για μεγαλύτερη διασκέδαση και για να ασκείται επαρκώς το χαμστεράκι σας, μην παραλείψετε να προσθέσετε μια ειδική ρόδα στο κλουβί του.