Αν o ύπνος σας διαταράσσεται από τα βηματάκια ενός μικρού νυχτερινού επισκέπτη, που έρχεται να τρυπώσει στο κρεβάτι σας γιατί φοβάται το σκοτάδι, τα τέρατα ή τα φαντάσματα, να είστε σίγουροι ότι δεν είστε μόνοι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί μεταξύ τριών και έξι ετών όταν βλέπει εφιάλτες, ν’ αναζητά την άνεση και την ασφάλεια από τους γονείς του και είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης και της αγάπης του.

Δεν υπάρχει μία σωστή ηλικία, χρόνος ή κατάσταση και είναι θέμα επιλογής η στιγμή που, για τον καλύτερο νυχτερινό ύπνο όλης της οικογένειας αλλά και για την άνεση στη σχέση του ζευγαριού, θα πρέπει με ήπιο τρόπο να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μείνει στο κρεβάτι του όλη τη νύχτα.

Δεδομένου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, κάθε οικογένεια θα προσεγγίσει αυτό το θέμα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Εμείς σας προτείνουμε κάποιες λύσεις κι εσείς διαλέξτε αυτές που  πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσουν με το μικρό σας και  δοκιμάστε τις.

Καταρχήν, μην στέλνετε αντιφατικά μηνύματα. Χωρίς ενοχές και πισωγυρίσματα, θα πρέπει να δεσμευτείτε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και να το ακολουθείτε πιστά κάθε βράδυ ώστε το συντομότερο δυνατό, να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Δημιουργείστε, μαζί με το παιδί, ένα περιβάλλον στο κρεβάτι και στο δωμάτιό του, που θα το κάνει να νιώθει ασφάλεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το αγαπημένο του αρκουδάκι ή μαξιλαράκι ή ακόμη κι ένα αμυδρό φωτάκι,  αλλά να έχετε κατά νου ότι το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου απελευθερώνει μελατονίνη, μια ορμόνη που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει τον οργανισμό, όταν τα φώτα είναι σβηστά.child-sleeping-parents.2
  • Κρατήστε ήρεμους τόνους στο σπίτι πριν την ώρα του ύπνου. Δεν μιλάμε φυσικά για την απόλυτη σιωπή, αλλά για ένα ήσυχο περιβάλλον που θα βοηθήσει τα παιδιά να ηρεμήσουν. Αποφύγετε τη ζάχαρη, την καφεΐνη, την έντονη δραστηριότητα, τα έντονα τηλεοπτικά προγράμματα και τέλος τους “επισκέπτες” που προκαλούν υπερδιέγερση. (Μπαμπάδες, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάλη και γαργαλητό πριν από τον ύπνο!)
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα για την ώρα του ύπνου και παραμείνετε σταθερή σε αυτή. Αυτό περιλαμβάνει αρχικά την επιλογή της κατάλληλης ώρες για ύπνο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αφιερώστε λίγο χρόνο για την προετοιμασία του παιδιού σας. Βοηθήστε το να κάνει μπάνιο, να βάλει πιτζάμες και να βουρτσίσει τα δόντια του, διαβάστε του ένα παραμύθι  και ύστερα δώστε του ένα φιλάκι, πείτε καληνύχτα και σβήστε τα φώτα. Είναι απολύτως θεμιτό να καθίσετε μαζί του μέχρι να αποκοιμηθεί την πρώτη νύχτα. Θα το βοηθήσει να συνηθίσει σε αυτή τη νέα ρουτίνα.
  • Οδηγείστε το παιδί σας πίσω στο κρεβάτι την πρώτη φορά που θα σηκωθεί. Παραμείνετε ήρεμοι και με γλυκό τρόπο υπενθυμίστε του ότι είναι ώρα για ύπνο. Τη δεύτερη φορά που θα σηκωθεί από το κρεβάτι, εξακολουθήστε να παραμένετε ήρεμοι, αλλά αντιμετωπίστε το με ένα πιο “κοφτό” τρόπο. Πείτε του μόνο “ώρα για ύπνο” και τίποτε άλλο. Μην απαντάτε σε κραυγές. μη διαπραγματεύεστε. Την τρίτη αλλά και κάθε επόμενη φορά, απλά συνοδεύσει το παιδί σας πίσω στο κρεβάτι μη λέγοντας απολύτως τίποτα και προσπαθώντας να μην έχετε ούτε επαφή με τα μάτια αν είναι δυνατόν. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να βάζετε το παιδί πίσω στο κρεβάτι, αλλά δεν θέλετε να γίνει ένα παιχνίδι για να κερδίσει το μικρό σας την προσοχή που επιδιώκει. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη δέκα φορές τις πρώτες νύχτες αλλά η συνέπειά σας θα μειώσει γρήγορα αυτές τις νυκτερινές επισκέψεις.
  • Αν δεν σας ευχαριστεί η ιδέα να εγκαταλείψετε τελείως το χουχούλιασμα με το μικρό σας μετατοπίζει την επίσκεψη του από τα μεσάνυχτα σε μια πιο αποδεκτή ώρα. Πείτε του να έρθει όταν έξω θα έχει φως εάν το φως της ημέρας εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή για σας. Αν όχι, βάλτε μια απαλή μουσική που θα ξεκινάει την ώρα που εσείς θέλετε και εξηγήστε του ότι “αν η μουσική παίζει, μπορεί να έρθει στο κρεβάτι σας. Αν είναι ήσυχα, τότε θα πρέπει να ξανακοιμηθεί μέχρι ν’ αρχίσει.”
  • Μια πολύ καλή προσέγγιση για τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας  είναι η επιβράβευση. Το αυτοκόλλητο είναι μια δημοφιλής επιλογή και το χρησιμοποιούν και οι παιδαγωγοί. Αγοράστε ένα ημερολόγιο και βάλτε το σε ευδιάκριτο σημείο στον τοίχο. Αφήστε το παιδί σας να βάλει ένα αυτοκόλλητο στο ημερολόγιο κάθε πρωί από μια νύχτα που έχει κοιμηθεί στο κρεβάτι του. Ο στόχος είναι να επιτύχει έναν ορισμένο αριθμό αυτοκόλλητων αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλος ώστε το παιδί σας να χάσει το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της αναμονής. Μπορεί να ξεκινήσετε με ένα μικρό αριθμό 3-4 και σιγά – σιγά, με στον τρόπο σας, φτάνετε μέχρι και δέκα ή περισσότερα. Όταν ο μαγικός αριθμός των αυτοκόλλητων συμπληρωθεί στο διάγραμμα το παιδί σας παίρνει ένα βραβείο. Αυτό μπορεί να είναι βόλτα για παγωτό, ένα πολυπόθητο παιχνίδι, ή ένα ειδικό προνόμιο.child-sleeping-parents

Να είστε υπομονετικοί και να μην ξεχνάτε ότι ο χρόνος που επενδύετε τώρα θα ανταμειφθεί σύντομα με καλύτερη ποιότητα ύπνου για σας και την οικογένειά σας.