International Babywearing Week: Παγκόσμια Εβδομάδα Μωροκράτησης σε μάρσιπο θα μπορούσε να είναι η ελληνική απόδοση. Ακόμα μία Παγκόσμια Ημέρα/Εβδομάδα στις δεκάδες που υπάρχουν! Αυτή, όμως είναι διαφορετική! Είναι σημαντική, ακόμα και να μας πονάει η μέση. Είναι χουχουλιάρικη, όπως λέει και ένας φίλος μου! Διαβάσαμε (την επίσημη σελίδα της εβδομάδας) και ακολουθούν μερικοί λόγοι, γιατί είναι σημαντικό να «wearing» το μωρό μας:

Χαρούμενα μωρά.
Τα μωρά που κουβαλάμε, κλαίνε λιγότερο. Σε έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο «Pediatrics» έδειξε ότι εάν κρατάμε το μωρό μας για 3 ώρες ημερησίως, μειώνουμε το κλάμα κατά 43% και κατά 54% τις απογευματινές ώρες

Υγιή μωρά.
Όταν ένα μωρό βρίσκεται στο μάρσιπο, πάνω στη μητέρα του (ή τον πατέρα του γιατί είμαστε το dadsrules), εναρμονίζεται με το ρυθμό της αναπνοής της (του), τον ήχο της καρδιάς και τις κινήσεις που κάνει – περπάτημα, σκύψιμο, πιάσιμο. Αυτή η δραστηριότητα, βοηθά το μωρό να ρυθμίσει τα δικά του αντανακλαστικά. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρώιμα μωρά που περνάνε ώρες σε αγκαλιά και έρχονται σε ανθρώπινη επαφή κερδίζουν πιο γρήγορα βάρος και είναι πιο υγιή από αυτά που δεν «αγκαλιάζονται»baby-sling-2

Γονείς με αυτοπεποίθηση.
Μεγάλο ρόλο στη σιγουριά των γονιών παίζει η ικανότητά τους να διαβάζουν τα μηνύματα των μωρών τους με επιτυχία. Κρατώντας τα μωρά μας, πάνω μας με μάρσιπο, συντονιζόμαστε πλήρως με τις κινήσεις του, τις χειρονομίες τους και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Κάθε φορά που το μωρό μας θέλει να μας μεταφέρει τις ανάγκες του, εάν πεινάει, βαριέται ή έχει βραχεί, χωρίς να κλαίει, ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη του σε εμάς, αυξάνεται η μάθησή του και με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείται και η δική μας αυτοπεποίθηση. Αυτός ο θετικός διαδραστικός κύκλος επικοινωνίας, τονώνει το αμοιβαίο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ γονιού και παιδιού, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις μητέρες που βρίσκονται οριακά ένα στάδιο πριν την επιλόχειο κατάθλιψη.

Δότες τρυφερότητας.
Οι μάρσιποι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για όλους μας και όποιον άλλο φροντίζει το μωρό μας. Φανταστείτε έναν νέο πατέρα να πηγαίνει βόλτα με το μωρό του με μάρσιπο. Το μωρό συνηθίζει τη φωνή του, το καρδιοχτύπι του, τις κινήσεις του και εκφράσεις του προσώπου του και έτσι δημιουργείται ένας ξεχωριστός δεσμός ανάμεσά τους. Παράλληλα οι μάρσιποι είναι «ευεργετικοί» για κάθε ενήλικα στη ζωή ενός μωρού. Αυτή η αγκαλιά του μάρσιπου είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδεθείς με το μωρό καθώς και για να γνωρίσει το μωρό σου, εσένα.

Ευκολία και άνεση.
Με τη βοήθεια ενός καλού μάρσιπου, μπορείς επίσης να φροντίσεις το μεγαλύτερο παιδί σου ή να κάνεις τις μικροδουλειές σου χωρίς συχνές διακοπές από ένα ανήσυχο βρέφος, το οποίο βοηθάει και στο να μειωθεί ο αδερφικός ανταγωνισμός. Επίσης, πολύ χρηστικοί οι μάρσιποι όταν έχεις μωρό και παιδί σε προνηπιακή ηλικία, έχεις ελεύθερα χέρια και φτάνεις και εκεί που δεν χωράνε ούτε τα καρότσια. Αναβαίνεις σκάλες, περπατάς, τριγυρνάς σε μέρη με πολυκοσμία και όλα αυτά με ευκολία όταν έχεις τον κατάλληλο μάρσιπο!

Αντε και καλά κουβαλήματα!

To άρθρο έγραψε ο Konstantinos Efraimidis στο Dadsrules.gr