Το παιδί σας είναι έτοιμο να βιώσει την μεγαλύτερη αλλαγή στην μέχρι τώρα ζωή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και δύσκολη! Βοηθήστε το με τον δικό σας τρόπο με τα παρακάτω απλά tips που θα κάνουν την ένταξη ή την επιστροφή στο σχολείο… παιχνιδάκι!

Συζητήστε το μαζί του

Επειδή το μικρό μας ανθρωπάκι γεννήθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του. Λίγες εβδομάδες πριν αρχίζουμε να του μιλάμε για το σχολείο. Του λύνουμε όλες τις απορίες που τυχόν έχει για το μεγάλο σχολείο, του λέμε ιστορίες από τα δικά μας παιδικά χρόνια, του εξηγούμε ότι είναι κάτι απλό και επόμενο και πόσο ωραία θα περνάει. Επίσης, επισημαίνουμε την σημασία της μελέτης και πόσο ωραίο θα είναι που κάθε μέρα θα μαθαίνει και από κάτι καινούριο. Δείχνουμε ενδιαφέρον ώστε να δείξουν και εκείνα όταν ξεκινήσει το σχολείο να μοιραστούν μαζί μας τις νέες τους εμπειρίες.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε το παιδί μας σαν μωρό αλλά να μιλάμε μαζί του για τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του και όσα θεωρούμε ότι πρέπει να ξέρει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να του μιλάμε ήρεμα, κατανοητά και με απλούς όρους.

πρώτη μέρα σχολείο

Προετοιμάστε το καταλλήλως

Εξηγήστε του πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη. Τα παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό σχολείο και προέρχονται από ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον δε γνωρίζουν ότι θα πρέπει να κάθονται ήσυχα στο θρανίο, να παρακολουθούν το δάσκαλο κ.τ.λ.

Ένα πολύ καλό tip: Μπορείτε να παίξετε μαζί του «σχολείο» κάποιες φορές στο σπίτι, για να προσαρμοστεί πιο εύκολα όταν βρεθεί σε μία αίθουσα διδασκαλίας. Στα παιδιά αρέσει πολύ να παριστάνουν ότι βρίσκονται αλλού. Θα περάσει καλά και θα έχει μάθει και σημαντικά πράγματα.

Κάντε μία… «επιδρομή» στα βιβλιοπωλεία

Ξέρετε τι άλλο λατρεύουν τα παιδιά; Να αγοράζουν σχολικά! Τα βλέπουν σαν παιχνίδια. Μην υπερβάλλετε στις αγορές σας αλλά πηγαίνετε μαζί με το μικρό σας και αγοράστε μαζί του τα σχολικά είδη. Αφήστε το να επιλέξει μόνο του το νέο του σχολικό σακίδιο ή κάποια μολύβια, γόμες κτλ.

Να έχετε υπόψιν ότι μερικές φορές οι δάσκαλοι ζητούν επιπλεον πράγματα για τις χειροτεχνίες όπως π.χ. χαρτί γκοφρέ, οπότε ίσως σε μερικές βδομάδες να χρειαστεί να ξανά προμηθευτείτε κάποια χαρτοσχολικά είδη.

Επισκεφτείτε από πριν το σχολείο

Μία πολύ απλή συμβουλή που θα βοηθήσει πολύ το παιδί σας.Προτού ξεκινήσει η σχολική χρονιά επισκεφτείτε το χώρο του σχολείου ώστε το παιδί να γνωρίζει από πριν το χώρο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, πηγαίνετε πιο νωρίς στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η επίσκεψη στους χώρους του σχολείου (γραφείο διευθυντή, γραμματεία, τουαλέτες, καντίνα) πριν από το πρώτο κουδούνι, αποβάλλει το άγχος από τα… «πρωτάκια», σύμφωνα με μελέτες.

Παράλληλα, βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στη νέα τους καθημερινότητα και τα γεμίζει αυτοπεποίθηση προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους όταν αυτό χρειαστεί.

Νέοι φίλοι; Πανεύκολο!

Η μεγαλύτερη ανησυχία των παιδιών της πρώτης τάξης είναι ότι δεν θα έχουν κανένα φίλο. Αυτό αγχώνει και απομονώνει κάποιο παιδί που δυσκολεύεται στην επικοινωνία. Βοηθήστε το παιδί να γνωριστεί, μέσω των γονιών, με άλλα πρωτάκια.

Ακόμη, εξηγήστε του ότι δεν είναι κακό να προσεγγίσει εκείνο άλλα παιδάκια, αφού όλοι τους είναι στην ίδια κατάσταση. Όλα τους θέλουν να κάνουν φίλους και να παίζουν ασταμάτητα. Θυμίστε του μερικούς τρόπους να κάνει συζήτηση με άλλα παιδάκια, όπως να τα ρωτήσει τι ομάδα είναι ή ποιος είναι ο αγαπημένος τους σούπερ ήρωας.

Μειώστε το… δικό σας άγχος!

Όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο πιο εύκολος είναι ο αποχωρισμός του από τους γονείς. Όμως ο εύκολος ή δύσκολος αποχωρισμός εξαρτάται και από την προσωπικότητα του παιδιού, από προηγούμενες εμπειρίες αποχωρισμού και από τον τρόπο που εσείς χειρίζεστε τον αποχωρισμό. Μην του το κάνετε πιο δύσκολο! Να το αποχαιρετήσετε χαμογελαστοί και χαλαρά, όχι σαν να κάνετε μήνες να βρεθείτε ξανά!

Κυρίως το άγχος του αποχωρισμού έχει να κάνει με τους δικούς σας φόβους και την ανησυχία σας για το καινούριο περιβάλλον του σχολείου, τις δικές σας αμφιβολίες και αγωνία για το αν θα τα καταφέρει το παιδί σας, τις δικές σας ενοχές. Όλα αυτά δυσκολεύουν την ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον.

Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες

Αφήστε το μόνο του να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη μέρα στο σχολείο για να νιώσει άνετα και όμορφα, όπως κάνετε κι εσείς σε κάθε επαγγελματικό ή προσωπικό ραντεβού. Επίσης, προτείνετέ του να πάρει μαζί του κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο ή να δείξει στα άλλα παιδιά κάτι που του αρέσει να κάνει.

Να είστε πρώτα απ’όλα εσείς ψύχραιμοι!

Όταν πάτε το παιδί για πρώτη φορά στο σχολείο αφήστε το στα έμπειρα χέρια των δασκάλων και φύγετε χωρίς να δείχνετε ότι στεναχωριέστε και ανησυχείτε. Φανείτε ήρεμοι και υπομονετικοί.  Ακόμη κι αν το παιδί κλαίει, αν κολλάει επάνω σας ή σας τραβάει από τα ρούχα αποφύγετε να παραμείνετε την παραμονή σας στο χώρο του σχολείου. Δεν βοηθάτε κανέναν με την παραμονή σας εκεί.

Δείξτε κατανόηση και κάντε λίγη υπομονή

Το παιδί προσπαθεί να ενταχθεί και να βρει τη θέση του σ’ αυτή την καινούργια, μικρή κοινωνία. Δείξτε κατανόηση και κάντε υπομονή σε πιθανές αλλαγές της συμπεριφοράς του, οι οποίες μπορεί να είναι προσωρινές.

Δυσκολίες; Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό

Χρειάζονται 2 – 3 μήνες για να μπορέσει το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Αν όμως σε αυτό το διάστημα το παιδί κλαίει, αρνείται να πάει σχολείο, πέφτει συνεχώς, απομονώνεται, δεν μπορεί να απομνημονεύσει ή να θυμηθεί πράγματα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, είναι υπερκινητικό, έχει αρκετές φοβίες κλπ. καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να διαπιστώσει εάν πίσω από αυτές τις συμπεριφορές κρύβονται πιθανές μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζονται ειδική αγωγή.