Το Καλοκαίρι που ο ελληνικός ήλιος «ψήνει» τα πάντα τα μεσημέρια, εγκυμονούν κίνδυνοι και για τα κατοικίδια σας ενώ απολαμβάνουν την καθημερινή τους βόλτα. Το καυτό πεζοδρόμιο ή η καυτή άσφαλτος είναι αρκετά για να κάψουν τα πατουσάκια τους σκύλου σας και να δημιουργήσουν κάποιο δυσάρεστο έγκαυμα. Πως, λοιπόν, θα καταλάβετε εάν παρά είναι καυτά εκεί έξω για να βγάλετε βόλτα το κατοικίδιο σας και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Πως θα καταλάβετε εάν είναι πολύ καυτό το πεζοδρόμιο για τα πατουσάκια του σκύλου σας;

Μπορείτε να δοκιμάσετε να απλώσετε το δικό σας πόδι ή χέρι στο πεζοδρόμιο για μερικά δευτερόλεπτα (καθαρίστε μετά με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι). Εάν είναι πολύ καυτό για το δικό σας δέρμα, τότε θα είναι περίπου το ίδιο και για το σκυλάκι σας, με την διαφορά ότι εκείνο θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν;

Προτιμήστε να πηγαίνετε βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ακόμη και το βράδυ, για να αποφύγετε εντελώς την πιθανότητα να καούν τα ποδαράκια του κατοικίδιου σας. Εάν βγαίνετε μόνο βράδυ, προσπαθήστε μία μέρα να βγαίνετε βόλτα ενώ έχει ακόμη φως έξω καθώς κάνει καλό στην ψυχολογία όχι μόνο του ανθρώπου αλλά και του σκύλου.

Εάν δεν έχετε επιλογή και αναγκαστικά πρέπει να βγείτε ενώ ο ήλιος καίει, προτιμήστε να περπατάτε σε γκαζόν ή γρασίδι. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τα πεζοδρόμια και την άσφαλτο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε και ειδικά μποτάκια για τα πατουσάκια του σκύλου σας. Ναι, υπάρχουν! Είναι σαν καλτσάκια και είναι πολύ βολικά για το περπάτημα, κάποια σκυλιά δεν τα ενοχλούν καθόλου. Μπορείτε να βρείτε και στο pet shop της γειτονιάς σας αλλά και στο ebay.com. Έτσι, θα προστατέψετε τα ποδαράκια του όποια στιγμή της ημέρας και εάν βγείτε βόλτα.

καυτό πεζοδρόμιο

Ειδικά μποτάκια για τα πατουσάκια του σκύλου σας.

καυτό πεζοδρόμιο

«Μποτάκια» για τα ποδαράκια του σκύλου σας από λάστιχο, μίας χρήσης.

Εάν υπάρχει δυνατότητα, μπορείτε κάποιες μέρες αντί να τα πάτε για βόλτα, να τα πάρετε μαζί σας στην θάλασσα/λίμνη/πισίνα ώστε να κολυμπήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτά, θα γυμναστούν και θα χαρούν πολύ χωρίς να φοβάστε ότι θα καούν τα πατουσάκια τους.

Πως θα καταλάβετε ότι όντως κάηκαν τα πατουσάκια του σκύλου σας;

Δώστε λίγη προσοχή στο πως συμπεριφέρονται μετά την βόλτα. Εάν τα δείτε να μην περπατούν άνετα ελέγξτε τα ποδαράκια τους. Αν δείτε να έχουν ροζ ή κόκκινα σημάδια (αναλόγως και το χρώμα των ποδιών του κάθε σκύλου) ή άλλα σημάδια, θορυβηθείτε. Ακόμη, θα καταλάβετε ότι υπάρχει κάποια δυσφορία όταν τα δείτε να γλείφουν ή να πειράζουν σε μεγάλο βαθμό τις πατούσες τους.

Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια, δοκιμάστε να βάλετε επιδέσμους στα ποδαράκια του έστω για λίγες ώρες. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ειδικά σε περίπτωση που δείτε ότι δεν έχουν υποχωρήσει τα σημάδια μετά από 2-3 μέρες.