Καθώς συνηθίζετε στην ιδέα ότι το μωρό μεγαλώνει μέσα σας, είναι φυσικό να αρχίσετε να του μιλάτε, να τραγουδάτε νανουρίσματα και να ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να συνομιλήσει με την κοιλιά σας.

Δεν είναι όλα μάταια. Ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το μωρό σας μπορεί να ανιχνεύσει ήχους έξω από το σώμα σας. Οι φωνές, οι μελωδίες και οι θόρυβοι που ακούει στη μήτρα, στην πραγματικότητα, το βοηθούν να συνηθίσει στο περιβάλλον στο οποίο θα εισέλθει κατά τη γέννηση. 

Γύρω στη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι δομές μέσα στο αυτί του μωρού σας είναι αρκετά καλά εδραιωμένες ώστε το μωρό σας να αρχίσει να ακούει κάποιους περιορισμένους θορύβους. Μερικοί από αυτούς είναι ήχοι που μπορεί να μην προσέξετε καν τον εαυτό σας – το γουργούρισμα του στομάχου σας και το βουητό του αέρα που περνάει από τους πνεύμονές σας. Τις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα ακούει όλο και περισσότερο τον έξω κόσμο. Από την 27η έως την 30η εβδομάδα, τα μωρά αντιδρούν ως απόκριση σε φωνές και θορύβους που μπαίνουν στη μήτρα.

Όταν είστε έγκυος, ο πιο καθαρός θόρυβος που θα μπορεί να διακρίνει το μωρό σας είναι ο δικός σας. Ο περισσότερος ήχος μεταδίδεται μέσω του αέρα και στη συνέχεια μέσω της μήτρας σας. Αλλά όταν μιλάτε, ο ήχος της φωνής σας αντηχεί μέσα από τα οστά σας και το υπόλοιπο σώμα σας, ενισχύοντάς τον. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρδιακός ρυθμός ενός εμβρύου αυξάνεται όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του, υποδηλώνοντας ότι το μωρό σας γίνεται πιο προσεκτικό όταν μιλάτε. Το να διαβάζετε δυνατά, να συνεχίζετε συνομιλίες και να τραγουδάτε τα τραγούδια που θα επαναλαμβάνετε στο μωρό σας τα επόμενα χρόνια θα το βοηθήσουν να γνωρίσει τη φωνή σας.

Οι μελλοντικοί μπαμπάδες δεν πρέπει να απελπίζονται – τα μωρά μαθαίνουν επίσης να αναγνωρίζουν τις φωνές (και τους ήχους) άλλων ανθρώπων που ακούν συχνά στη μήτρα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νεογνά αντιδρούν διαφορετικά σε λέξεις και ήχους που επαναλαμβάνονταν καθημερινά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σε σύγκριση με αυτούς που δεν άκουσαν ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, όταν η σύντροφός σας διαβάζει ή τραγουδάει στο μωρό σας, μαθαίνει και αυτή τη φωνή!