Οι έγκυες γυναίκες και οι σύντροφοί τους, αναρωτιούνται συχνά εάν είναι ασφαλές να κάνουν σεξ κατά την εγκυμοσύνη. Ο φόβος ότι θα δημιουργηθούν επιπλοκές στην κύηση και η ντροπή που πολλές νιώθουν να κάνουν την ερώτηση στην γυναικολόγο τους, τις οδηγεί στο να αποφεύγουν εντελώς την επαφή για πολύ καιρό.

Ποια είναι η αλήθεια; Είναι ασφαλές; Ποιες στάσεις πρέπει να αποφύγετε; Διαβάστε παρακάτω και θα τα μάθετε όλα!

σεξ κατά την εγκυμοσύνη

Μπορούμε να κάνουμε σεξ κατά την εγκυμοσύνη;

Το σεξ είναι μία πολύ φυσική διαδικασία, η οποία ναι, επιτρέπεται και κατά την εγκυμοσύνη (εάν έχετε φυσιολογική κύηση- σε κάθε άλλη περίπτωση, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας). Η διείσδυση και η επαφή δεν βλάπτουν το έμβρυο καθώς προστατεύεται από τα τοιχώματα της μήτρας και της κοιλιάς σας. Η κίνηση που θα προκαλέσει το σεξ δεν είναι αρκετή ώστε να δημιουργήσει θέμα. Επίσης, τα υγρά του αμνιακού σάκου προστατεύουν επαρκώς το έμβρυο.

Οι συσπάσεις που νιώθουμε κατά τον οργασμό δεν είναι ίδιες με εκείνες που νιώθουμε κατά την γέννα. Ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, είναι καλό να αποφεύγεται το σεξ κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης. Η εξαίρεση; Οι γυναίκες που θα υποβληθούν σε φυσιολογικό τοκετό και έχουν ξεπεράσει τις προβλεπόμενες εβδομάδες κύησης, μπορούν να επισπεύσουν την διαδικασία κάνοντας σεξ. Πολλοί γιατροί βέβαια απορρίπτουν αυτήν την θεωρία, λέγοντας ότι το σεξ δεν μπορεί να προκαλέσει τοκετό.

σεξ κατά την εγκυμοσύνη

Πότε να μην κάνετε σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει να μην κάνετε σεξ εάν στην εγκυμοσύνης σας βιώνετε κάποιο από τα εξής:

  • Έχετε ιστορικό από αποβολές ή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής
  • Έχετε κίνδυνο πρόωρης γέννας
  • Έχετε αιμορραγία στον κόλπο ή κράμπες χωρίς εμφανή λόγο
  • Έχετε ροή από υγρά του αμνιακού σάκου
  • Ο τράχηλος της μήτρας έχει «ανοίξει» πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη
  • Ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά στην μήτρα
  • Περιμένετε δίδυμα, τρίδυμα κ.ο.κ.

Προσοχή: Εάν ο γιατρός σας πει ότι δεν πρέπει να κάνετε σεξ, αυτό ενδεχομένως να περιλαμβάνει όλα τα είδη σεξ, όχι μόνο κολπική διείσδυση του πέους. Καλό είναι να αποφύγετε και τα προκαταρκτικά.

Πως είναι το σεξ κατά την εγκυμοσύνη;

Οι εμπειρίες κάθε γυναίκας που κάνει σεξ κατά την εγκυμοσύνη είναι διαφορετικές. Μεγάλο ρόλο παίζει και η γενική σχέση της κάθε γυναίκας με το σεξ και πως το κάνουν με τον σύντροφό τους. Κάποιες μπορεί να νιώσουν λιγότερο επιθυμητές με την στρογγυλή κοιλίτσα ενώ κάποιες άλλες να νιώσουν πιο σέξυ με το νέο, μεγαλύτερο και πιο στρογγυλό στήθος.

Για μερικές, η σεξουαλική επιθυμία εξαφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη. Σε άλλες αυξάνεται κατακόρυφα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είστε πολύ προσεχτικές, πρέπει να το συζητήσετε με τους γιατρούς σας και να έχετε καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σας.

Όσο για την στάση; Πειραματιστείτε και βρείτε την κατάλληλη για την κατάσταση σας, ειδικά προς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Π.χ. η στάση «κουταλάκι» είναι ιδανική για όταν η κοιλιά σας μεγαλώσει. Αποφύγετε το ιεραποστολικό και παρόμοιες στάσεις προς το τέλος της κύησης ώστε να μην επιβαρύνετε τα αιμοφόρα αγγεία.

Όπως πάντα, μην ξεχάσετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό εάν έχετε αλλάξει σύντροφο ή εάν δεν εμπιστεύεστε το σεξουαλικό ιστορικό του συντρόφου σας. Τα σεξουαλικών μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να κάνουν κακό στο έμβρυο.

Σεξ μετά την εγκυμοσύνη

Τις πρώτες 6 βδομάδες μετά την εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να αποφύγετε το σεξ ώστε να δώσετε στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει.

Μην κάνετε σεξ εάν δεν νιώθετε έτοιμη ψυχολογικά. Συζητήστε το με τον σύντροφό σας και φροντίστε να σας κάνει να νιώθετε άνετα.

σεξ κατά την εγκυμοσύνη