Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη δήλωση πως “Πίσω από ένα σπουδαίο άντρα κρύβεται μια σημαντική γυναίκα”. Τα παραδείγματα πολλά: η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Αμερικής Franklin Roosevelt, Eleanor, εκπροσωπούσε συχνά εκείνον στα δημόσια καθήκοντα του καθώς ο ίδιος βρισκόταν καθηλωμένος σε αμαξίδιο λόγω της βαριάς μορφής πολιομυελίτιδα από την οποία είχε προσβληθεί, και παράλληλα έβρισκε την ευκαιρία να ενδυναμώνει τη θέση και τα δικαιώματα της γυναίκας στην κοινωνία. Ο Alfred Hitchcock πιθανώς να μην είχε αφήσει αυτή την τεράστια κινηματογραφική κληρονομιά αν δεν είχε μία σύζυγο, τη σεναριογράφο Alma Revill, η οποία παραμέλησε τη δική της καριέρα για να κρατά το χέρι και να δίνει κουράγιο στον Χίτσκοκ κάθε φορά που ένιωθε το φόβο της αποτυχίας και την έλλειψης εμπνεύσεως.

Εν έτει 2015, με τόσες γυναίκες σε σημαντικές θέσεις (πολιτικές, κοινωνικές, επιχειρηματικές) μήπως ήρθε η στιγμή να αντιστραφεί το μότο ή έστω να αρχίσει να ακούγεται το ίδιο; Η πρωτοβουλία του στελέχους του Facebook με Sheryl Sandberg  #LeanIn movement που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους άντρες να υποστηρίζουν τις γυναίκες της ζωής τους στην καριέρα τους (είτε πρόκειται για σύντροφο, είτε για κόρη, μητέρα, αδερφή) έφερε μια νέα καμπάνια σε συνεργασία με το NBA με τίτλο “Lean In Together”.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας οι υπεύθυνοι ζήτησαν από πετυχημένες γυναίκες που ασκούν επιρροή στην κοινωνία να μιλήσουν για το πόσο σημαντικό ήταν για εκείνες να έχουν την υποστήριξη του πατέρα ή του συντρόφου τους στη διαμόρφωση της δυναμικής προσωπικότητας και καριέρας τους. Έτσι, σε ένα βίντεο μιλούν οι Hillary Clinton, Condoleeza Rice (πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ), Ruth Bader Ginsberg (Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου-ΗΠΑ), αλλά και η δημιουργός- πρωταγωνίστρια του σήριαλ Girls και συγγραφέας,  Lena Dunham.

Έτσι, η Ruth Bader Ginsberg μίλησε για το σύζυγο της που ήταν ο μόνος άντρας που ενδιαφερόταν πάντα να ακούσει τι είχε να πει σε μια εποχή που θεωρούνταν προνόμιο για μια γυναίκα να μην έχει μυαλό, και για την αβίαστη απόφαση του να αφήσει το πετυχημένο ιατρείο του στη Νέα Υόρκη όταν η εκείνη πήρε μετάθεση στην Ουάσινγκτον.

Η Marion Wright Edelman, Ιδρύτρια του Childrens’ Defence Fund, αποκάλυψε πως το τελευταίο μήνυμα του πατέρα της πριν φύγει για τη ζωή ήταν “να μην αφήσει τίποτα να μπει ανάμεσα σε εκείνη και την εκπαίδευση της” ενώ η Condoleeza Rice, χαρακτήρισε τον πατέρα της ως έναν αυθεντικό φεμινιστή που δεν δίστασε να αγνοήσει ένα νεποτικό κανόνα και να παραιτηθεί από τη θέση του στο σχολείο για να μπορέσει να διδάξει η σύζυγος του λέγοντας πως “αυτό ήταν το δίκαιο αφού βρισκόταν εκεί πρώτη”.

Τέλος, η “τροφή για σκέψη” που προκύπτει μέσα από το συγκεκριμένο βίντεο, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει σύντροφος, κόρη, μητέρα, αδερφή στη ζωή ενός άντρας είναι η άποψη της επιχειρηματία, Jennifer Hyman, που δήλωσε πως είχε “υπέροχους άντρες μέντορες στη ζωή της που μπόρεσαν να δράσουν με αγάπη, ζεστασιά και με χιούμορ γιατί είχαν πάρει την “άδεια” να το κάνουν ως άντρες”