Τα παιδιά αναπτύσσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης στον κόσμο όταν οι ανάγκες τους ικανοποιούνται θετικά και με συνέπεια. Η ευαισθησία και η ανταπόκριση στα παιδιά ενισχύει τις σχέσεις και επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη.

Ακολουθούν τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χτίσετε εμπιστοσύνη με το παιδί σας:

Αναπτύξτε μια σχέση φροντίδας με το παιδί

Τα μωρά πρέπει να συνδέονται συναισθηματικά με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους. Δείξτε φροντίδα για τη σωματική υγεία και την ασφάλειά τους. Αφιερώστε χρόνο και δείξτε στοργή στα μωρά και στα μικρά παιδιά. Αγκαλιάστε, μιλήστε, παίξτε, τραγουδήστε και διαβάστε τους. Οι καθημερινές διατροφικές αλληλεπιδράσεις ενισχύουν την προσκόλληση και διεγείρουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Γίνετε μια ασφαλής βάση για τα μωρά να εξερευνήσουν τον κόσμο τους

Καθώς τα μωρά βγαίνουν στον κόσμο, παραμείνετε παρόντες και γίνετε «ασφαλής βάση». Ενθαρρύνετέ τους να εμπιστευτούν ότι θα είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε και θα τους προστατέψετε. Αφήστε τα παιδιά να αφιερώσουν χρόνο και να αισθάνονται άνετα, ειδικά σε νέα περιβάλλοντα και δραστηριότητες.

Δημιουργήστε ασφαλείς χώρους και προσφέρετε υλικά για εξερεύνηση

Παρέχετε απλά αντικείμενα χαμηλού κόστους, χωρίς κόστος, όπως κοχύλια, μπαμπού, σπιτικές κουδουνίστρες ή μικρά πλαστικά μπολ και δοχεία για να τα εξερευνήσουν τα παιδιά. Να είστε εκεί για να βοηθήσετε, να ενθαρρύνετε και να ευχαριστιέστε καθώς μαθαίνουν μέσα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη.

Εστιάστε στην ευαισθησία και την ανταπόκριση

Μάθετε πώς τα παιδιά επικοινωνούν ή σηματοδοτούν τι χρειάζονται. Όταν είναι πεινασμένα, κουρασμένα ή ενθουσιασμένα, αναρωτηθείτε, «πώς με ενημερώνουν;» Απαντήστε σε αυτές τις ανάγκες άμεσα και με προσοχή. Το να μαθαίνεις και να ανταποκρίνεσαι στα σήματα ενός μωρού είναι σαν να μαθαίνεις να χορεύεις με έναν νέο σύντροφο. Το μωρό οδηγεί με εκφράσεις, κινήσεις και ήχους. Ο γονέας παρακολουθεί και ανταποκρίνεται. Μαζί, δημιουργείται έναν δεσμός αγάπης και φροντίδας.

Η εμπιστοσύνη ξεκινάει να χτίζεται με το που γεννιέται το παιδί, με το που το πιάνετε στα χέρια σας. Μην περιμένετε ξαφνικά στα 15 του να σας εμπιστευτεί και να σας μιλάει ανοιχτά, ενώ δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα για να βεβαιωθεί ότι είσαι δίπλα του. Θέλει να νιώσει ότι είστε δίπλα του, όχι πίσω του σαν δεκανίκι ούτε μπροστά του ως αρχηγός. Εξάλλου σε αυτήν την ισορροπία βρίσκεται η πρόκληση που καλούνται να φέρουν εις πέρας όλοι οι γονείς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.