Είναι γεγονός ότι οι συνήθειες που αποκτά ένα παιδί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα πρότυπα που προκύπτουν από τους γονείς. Είναι πολύ δύσκολο να πείσει ένας γονιός το παιδί του να υιοθετήσει έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής, όταν ο ίδιος καθημερινά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λιπαρών. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας όμως στις μέρες μας είναι αρκετά συχνό. Οι ειδικοί κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου, καλώντας και τη βιομηχανία τροφίμων να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως είναι η μείωση της ζάχαρης στα τρόφιμα.

Χρήσιμες οδηγίες για τη διατροφή των παιδιών

Οι καθηγητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας, καθοδηγηγούν τους γονείς στα θέματα της υγιεινής διατροφής.

Σύμφωνα με τον οδηγό, προτείνεται καθημερινά σωματική δραστηριότητα. Όσον αφορά τη διατροφή γίνεται λόγος για ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ενώ απαραίτητα είναι τα τρία γεύματα καθημερινά, όπως και ένα μικρογεύμα. Το πρωινό προτείνεται για κάθε μέρα, και το πολύ νερό οπωσδήποτε.

Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής περιλαμβάνει ακόμα γάλα ή γιαούρτι καθημερινά, ποικιλία δημητριακών με προτίμηση στα ολικής άλεσης. Απαραίτητος είναι ο περιορισμός ζάχαρης και αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν.

Το κόκκινο ή λευκό άπαχο κρέας να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, με αποφυγή της χρήσης επεξεργασμένου κρέατος. Το ελαιόλαδο ως πρώτη προτίμηση είναι επιβεβλημένη, τα όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα η κατανάλωση λιπαρού ψαριού.

Η κατανάλωση των γευμάτων, σύμφωνα με τον οδηγό, θα πρέπει να γίνεται με κλειστή την τηλεόραση και την οικογένεια συγκεντρωμένη όσο γίνεται συχνότερα, ενώ το μαγείρεμα να γίνεται στο σπίτι με υγιεινό και ασφαλή τρόπο με επιλογή προϊόντων εποχής.

Διαβάστε επίσης:

Έξυπνα ρολόγια για παιδιά; Τι προσφέρουν και πώς θα επιλέξετε την τέλεια συσκευή