Ως γονείς σίγουρα θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου το παιδί μας θα κάνει μια ερώτηση σχετικά με το σεξ. Αν και αυτό μπορεί να είναι ένα άβολο θέμα για πολλούς από εμάς, είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε αυτές τις συζητήσεις με ειλικρίνεια, διαφάνεια και πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία τους.

Ακολουθούν μερικά tips για το πώς μπορούμε να απαντήσουμε στα παιδιά όταν μας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το σεξ:

Ακούστε και επικυρώστε την περιέργειά του

Όταν ένα παιδί κάνει μια ερώτηση σχετικά με το σεξ, είναι σημαντικό να ακούσετε πρώτα τι ζητάει και να επικυρώσετε την περιέργειά του. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε, “Αυτή είναι μια υπέροχη ερώτηση και χαίρομαι που με ρώτησες. Ας μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό.”

Χρησιμοποιήστε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε γλώσσα που μπορεί να κατανοήσει. Για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να θέλετε να εμείνετε σε βασικές έννοιες όπως μέρη και λειτουργίες του σώματος, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι έτοιμα για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή.

Να είστε ειλικρινείς

Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς όταν απαντάτε σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, ακόμα κι αν το θέμα είναι άβολο. Αποφύγετε να επινοείτε πληροφορίες ή να λέτε ψέματα, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς και το παιδί.

Αποφύγετε τις υπερβολικές λεπτομέρειες

Αν και είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τις υπερβολικές λεπτομέρειες ή να είστε γλαφυροί κάτι που το παιδί μπορεί να μην είναι έτοιμο να ακούσει. Χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας και μείνετε στα βασικά, εκτός εάν το παιδί ζητήσει συγκεκριμένα περισσότερες πληροφορίες.

Εστιάστε σε αξίες και όρια

Όταν συζητάτε για το σεξ με τα παιδιά, είναι σημαντικό να εστιάσετε σε αξίες και όρια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συζήτηση για τη συγκατάθεση, τις υγιείς σχέσεις και τη σημασία της αναμονής μέχρι να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Ενθαρρύνετε την συζήτηση

Η συζήτηση για το σεξ με τα παιδιά θα πρέπει να είναι μια συνεχής συνομιλία και όχι μια εκδήλωση που θα γίνεται μια φορά. Ενθαρρύνετε ερωτήσεις και συζητήσεις και να είστε διαθέσιμοι να μιλήσετε για το θέμα, όπως χρειάζεται.

Με λίγα λόγια, η απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι σημαντικό μέρος της ανατροφής υγιών, ενημερωμένων παιδιών. Προσεγγίζοντας αυτές τις συζητήσεις με ειλικρίνεια, διαφάνεια και πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή κατανόηση της σεξουαλικότητας και των σχέσεων.