Η δημοφιλέστερη κούκλα στον κόσμο Barbie είναι ένα πολύ γνωστό όνομα εδώ και δεκαετίες. Πριν υπάρξει η Barbie, όμως, υπήρχε μια άλλη κούκλα που λεγόταν Lilli, και δεν πουλήθηκε καθόλου στα παιδιά.

Η Lilli δημιουργήθηκε στη Γερμανία το 1952. Προέρχεται από έναν χαρακτήρα κόμικς στην εφημερίδα του Αμβούργου Bild-Zeitung.

Ο χαρακτήρας της Lilli ήταν γνωστός ως πνευματώδης και σεξουαλικά απελευθερωμένος. Λόγω της ασεβούς φύσης της, έγινε γρήγορα αγαπητή σε αναγνώστες όλων των φύλων.

Ως απάντηση στην εξαιρετική δημοτικότητά της, δημιουργήθηκε μια πλαστική εκδοχή του διάσημου χαρακτήρα. Σίγουρα δεν ήταν για παιδιά, όμως, όπως είναι οι περισσότερες κούκλες. Αντ ‘αυτού, την πουλούσαν σε καταστήματα παιχνιδιών για ενήλικες, ακόμα και καταστήματα καπνού.

Όταν κοιτάζετε φωτογραφίες της αρχικής κούκλας Lilli, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε από πού προήλθε η έμπνευση για την Barbie. Η Λίλη είχε ύψος λίγο λιγότερο από 30 cm, με πλατινέ ξανθά μαλλιά και μεγάλο στήθος. Φορούσε επίσης μπλε σκιά ματιών, είχε κόκκινα σφιγμένα χείλη και τοξωτά φρύδια.

Σε αντίθεση με τη γερμανική κούκλα, Barbie έχει ελαφρώς πιο “υγιή” χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το μακιγιάζ μειώθηκε και βοήθησε τις κούκλες να φαίνονται λίγο πιο “φιλικές” προς τα παιδιά.

Τα πόδια της Barbie είναι επίσης αρκετά διαφορετικά από τα πόδια της Lilli. Η Lilli δεν είχε καν πόδια αφού στο “πέλμα” της ήταν ζωγραφισμένες μαύρες γόβες στιλέτο με το σχήμα του παπουτσιού αντι για πόδι με δάχτυλα.

Το 1956, η Ruth Handler, η συνιδρυτής της μάρκας παιχνιδιών Mattel, έκανε ένα ταξίδι στην Ελβετία με τη 15χρονη κόρη της, Barbara. Η Μπάρμπαρα πρόσεξε την κούκλα Λίλι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και η Ρουθ πήρε τρεις για να τις πάρει μαζί τους στο σπίτι.

Τρία χρόνια αφότου μυήθηκε για πρώτη φορά με τις κούκλες Lilli, η Ruth κυκλοφόρησε τη δική της εκδοχή, Barbie, στις 9 Μαρτίου 1959. Η κούκλα πήρε το όνομα της κόρης της.