Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά αύριο και στις περισσότερες οικογένειες επικρατεί ένας αναβρασμός προετοιμασίας σήμερα. Επειδή το πρόγραμμα δημιουργείται για να μας εξυπηρετεί, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, η πρώτη μέρα στο σχολείο θα περάσει ανώδυνα και χαλαρά. Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως για κάποια παιδιά η επιστροφή στα θρανία αποτελεί μια αρκετά πιεστική διαδικασία και καλό είναι να τα απαλλάξετε από όσο το δυνατόν περισσότερα άγχη.

Οι χρυσοί κανόνες

  • Προετοιμάστε τα ρούχα που θα φορέσει και τα πράγματα που θα χρειαστεί να έχει μαζί του από το προηγούμενο βράδυ.
  • Τα φώτα θα πρέπει να κλείσουν νωρίτερα την παραμονή, καθώς το παιδί χρειάζεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 8 ώρες καλού ύπνου (ναι, ισχύει και για τους έφηβους)
  • Το παιδί δεν πρέπει να φύγει από το σπίτι δίχως να έχει καταναλώσει ένα πλούσιο και δυναμωτικό πρωινό.
  • Πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πριν μεταβούν με τη σειρά τους στη δουλειά τους. Σε αυτή την περίπτωση, βεβαιωθείτε πως έχετε υπολογίσει σωστά τη χρονική διάρκεια της διαδρομής έτσι ώστε να φτάσει το παιδί σας εγκαίρως στο σχολείο. Αν το παιδί σας είναι έφηβος και χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάει στο σχολείο, βεβαιωθείτε πως γνωρίζει τα δρομολόγια και πως έχει υπολογίσει σωστά την ώρα αναχώρησης και πόση ώρα χρειάζεται μέχρι να φτάσει στο σχολείο πριν τον προλάβει το κουδούνι.

Πρακτικές συμβουλές

  • Ανεξαρτήτως αν είναι η πρώτη μέρα σε παλιό ή σε νέο σχολείο, συμβουλεύστε το παιδί σας να χαμογελά και να είναι φιλικό με τους συμμαθητές του
  • Αν είναι η πρώτη μέρα στο παλιό του σχολείο, προτείνετε στο παιδί σας να έχει επικοινωνήσει από την προηγούμενη μέρα με κάποιους συμμαθητές με τους οποίους έχει φιλική σχέση έτσι ώστε να κανονίσουν να βρεθούν την ίδια ώρα στο σχολείο και με αυτό τον τρόπο να νιώσουν αμέσως οικεία στο περιβάλλον του σχολείου.
  • Αν είναι η πρώτη μέρα σε νέο σχολείο και το παιδί σας δεν ξέρει κανέναν, συμβουλεύστε το να είναι όπως προαναφέρθηκε χαμογελαστό και φιλικό, να προσπαθήσει να κάνει νέες γνωριμίες αναζητώντας τα άτομα που είναι επίσης χαμογελαστά και φαίνονται πιο κοινωνικά.
  • Επίσης, συμβουλεύστε το να είναι ο εαυτός του και να μην καταφύγει σε ψέματα προκειμένου να εντυπωσιάσει τους νέους του συμμαθητές και επιπροσθέτως να μην μπει σε διαδικασία να επικρίνει κάποιο συμμαθητή επειδή το κάνουν οι νέοι του φίλοι και με αυτόν τον τρόπο αισθανθεί πως θα τον κάνουν πιο εύκολα μέλος της παρέας του. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα, να έχει τη δική του γνώμη και να μην την αλλάζει προκειμένου να γίνει πιο αρεστό στο περιβάλλον του.

Τέλος, συμβουλεύστε το παιδί σας – ανεξαρτήτως ηλικίας – να είναι επιεικής στην πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσει για το νέο δάσκαλο/καθηγητές…είναι και γι’αυτούς η πρώτη μέρα στο σχολείο και είναι λογικό να έχουν άγχος!

Καλή σχολική χρονιά! Καλή πρόοδο στα αστεράκια σας!first-day-of-school