Με την Κατερίνα Μαρκαδάκη έχω την τύχη να γνωρίζομαι πάρα πολλά χρόνια. Η τύχη πάλι έπαιξε το ρόλο της γιατί κάποια στιγμή βρεθήκαμε στον ίδιο εκδοτικό οίκο, στο τμήμα της αγοράς δικαιωμάτων έκδοσης ξενόγλωσσων βιβλίων, γνωστό και ως Licensing. Σας ακούστηκε κάπως περίπλοκο αντικείμενο; Όντως είναι. Η Κατερίνα ήταν η προϊσταμένη μου τότε και είχε βάλει στόχο να με μάθει τα πάντα για το licensing βιβλίων και έτσι την πρώτη μου μέρα στο γραφείο με περίμενε ένα ντοσιέ με κόλλες Α4 όπου η Κατερίνα είχε δημιουργήσει μια παρουσίαση με βήματα, βελάκια, εξηγήσεις, επεξηγήσεις, FAQs (Frequently Asked Questions) και οτιδήποτε είχα να μάθω για την αγορά πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η Κατερίνα Μαρκαδάκη. Ένας άνθρωπος πάντα πρόθυμος να μεταδώσει τη γνώση του.

Έτσι, δεν μου προκάλεσε καμία εντύπωση που το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα είχε διδακτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο «Το Σπάταλο Τερατάκι» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε εικονογράφηση του Γιώργου Δουτσιόπουλου.

Το Σπάταλο Τερατάκι-Εκδόσεις Μίνωας

Το Σπάταλο Τερατάκι-Εκδόσεις Μίνωας

Η Κατερίνα μπορεί να έχει μια μοναδική ικανότητα να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις της αλλά είχα πολλές απορίες για την ιστορία της (και η τύχη το έφερε αυτή τη φορά να βρίσκομαι στη θέση να της παίρνω συνέντευξη) στην οποία πρωταγωνιστεί ένα Σπάταλο Τερατάκι το οποίο είναι τόσο σπάταλο που ούτε ένα τερατονόμισμα από το καθημερινό του χαρτζιλίκι δεν μπορεί να κρατήσει στο χέρι του και παρόλα αυτά έχει τον διακαή πόθο να αποκτήσει ένα κατακόκκινο ποδήλατο:

-Η οικονομική κρίση γέννησε “Το σπάταλο τερατάκι” ή ήταν άλλη η πηγή έμπνευσης;

Το Σπάταλο Τερατάκι γεννήθηκε από ένα 20ευρω που βρέθηκε στην τσέπη του μπουφάν μου όταν έβγαζα τα χειμωνιάτικα!!! Αυτό όμως ήταν η αφορμή, γιατί σχεδόν κάθε χρόνο ανακαλύπτεις ένα μικρό θησαυρό στις τσέπες σου με τις αλλαγές της σεζόν, αλλά δεν οδηγούν όλοι οι θησαυροί σε Σπάταλα Τερατάκια ή άλλου είδους έμπνευση .  Η αιτία ήταν ότι το 20ευρω βρέθηκε την κατάλληλη ώρα και καταμεσής της οικονομικής κρίσης, όταν ήδη είχε αρχίσει να μας αλλάζει!  Η οικονομική κρίση μας άλλαξε όλους και  μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες και τις αξίες μας, μέσα από αυτή την αλλαγή γεννήθηκε και το σπάταλο τερατάκι.  Αν προσέξεις καλά την ιστορία θα καταλάβεις ότι το θέμα της αποταμίευσης προκύπτει από μία τυχαία συγκυρία, η ουσία είναι ότι το Σπάταλο Τερατάκι αποκτά στόχους, παίζει ξανά με τα παλιά του παιχνίδια, γίνεται πιο ενδοσκοπικό και ψάχνει τα γιατί και τα πως ! Αυτό είναι η ουσία.

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος στην παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης (Νέα Κηφισιά)

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος στην παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης (Νέα Κηφισιά)

-Πόσο σημαντικό θεωρείς είναι, η νέα γενιά παιδιών να εκπαιδευτεί από νωρίς στην αποταμίευση;

Θεωρώ ότι η εκπαίδευση στην αποταμίευση είναι σημαντική γιατί είναι ένας τρόπος να φτάσεις και να κατανοήσεις σημαντικότερες αξίες, δύσκολα κατανοητές από τα παιδιά. Αυτό που θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας, είναι τα παιδιά να εκπαιδευτούν στο να δίνουν την πρέπουσα σημασία και αξία στα πράγματα που έχουν και στο να προσπαθούν για την απόκτηση των στόχων τους είτε υλικών ή άλλων.  Να μη θεωρούν ότι όλα είναι εύκολα και αναλώσιμα. Η αποταμίευση είναι η διαδρομή αλλά όχι ο προορισμός.

-Το τερατάκι σου εκτός από σπάταλο είναι και μοναχικό. Θεωρείς πως τα παιδιά σήμερα έχουν εξοικειωθεί περισσότερο με τα ατομικά παιχνίδια;

Δυστυχώς ναι, τα παιδιά σήμερα έχουν εξοικειωθεί με τα ατομικά παιχνίδια γιατί το επιτάσσει η εποχή, λόγω της τεχνολογίας, της τηλεόρασης, της δομής της οικογένειας που αλλάζει και γεμίζει μοναχοπαίδια, της κοινωνίας που θέλει τα παιδιά κλεισμένα σε διαμερίσματα και όχι στις γειτονιές, των γονιών που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και εξαγοράζουν τα παιδιά με υλικά αγαθά.  Ο Τερατάκος μου είναι μοναχικός γιατί αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς: είναι μοναχοπαίδι, δεν βγαίνει στη γειτονιά για ποδηλατάδα, αγοράζει συνεχώς παιχνίδια που δεν τους δίνει αξία, είναι λοιπόν κακομαθημένος αλλά και πολύ ευαίσθητος και έχει δυνατότητα, βάθος και όρεξη για βελτίωση και εκπαίδευση.spatalo-terataki-1

-Ο ήρωας σου είναι «τέρας -ο αντί-ήρωας» των παραμυθιών. Ήταν πρόθεση σου να ανατρέψεις κατά κάποιο τα παιδικά στερεότυπα;

Μου άρεσε πολύ η ιδέα να έχω για ηρώα μου, τον  αντι-ήρωα των παραμυθιών.  Νομίζω ότι στις μέρες μας τα ίδια τα παιδιά ανατρέπουν τα στερεότυπα που θέτουν οι μεγάλοι.  Επέλεξα όμως  τα Τερατάκια για πολλούς λόγους. Αρχικά γιατί το κάθε βιβλίο της σειράς με τα Τερατάκια θα αγγίζει ένα προβληματισμό των γονιών, για παράδειγμα τη σπατάλη, την παιδική παχυσαρκία, τον ύπνο, επομένως τα ίδια τα παιδιά σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται τα μικρά αγαπημένα μας τερατάκια, που για χάρη τους προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις στους προβληματισμούς μας.

Το σπάταλο τερατάκι θα αποκτήσει παρέα; Υπάρχουν νέα εκδοτικά σχέδια;

Ναι, αμέ!!!! Το Σπάταλο Τερατάκι θα αποκτήσει πολύ σύντομα παρέα και δεν θα είναι πια μοναχικό!!!  Το 2ο βιβλίο της σειράς κυκλοφορεί τον Απρίλη από τις εκδόσεις Μίνωας και είναι «Το Στρουμπουλό Τερατάκι».  Όπως καταλαβαίνεις και από τον τίτλο θα μιλάει για την παιδική παχυσαρκία που πλήττει τα παιδιά μας, αλλά με πολύ γλυκό και τρυφερό τρόπο, χωρίς να προσβάλει ή να θίγει.  Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα…

Το τρίτο βιβλίο είναι ήδη στα σκαριά αλλά λέω να αποκαλύψω μόνο μέχρι εδώ!

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος ετοιμάζουν εκπλήξεις για τους μικρούς τους φίλους

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος ετοιμάζουν εκπλήξεις για τους μικρούς τους φίλους

Αναζητήστε ένα πραγματικό καλογραμμένο, πρωτότυπο και διδακτικό βιβλίο για τα παιδιά σας στα βιβλιοπωλεία και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Σπάταλο Τερατάκι δεν έχετε παρά να βρεθείτε το Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014, στις 11:00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210 3217917) οπού η συγγραφέας, Κατερίνα Μαρκαδάκη, με τη βοήθεια του Δημήτρη Ουγγαρέζου θα σας συστήσουν αυτό το ακαταμάχητο τερατάκι!