Μπορεί το πιτσιρίκι να ζήτησε ένα σκυλάκι από τον Άγιο Βασίλη, μπορεί ένα γατάκι να φαίνεται τρυφερό δώρο για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, αλλά η Ελληνική Κτηνιατρικής Εταιρεία μας υπενθύμισε πριν από λίγες ημέρες ότι τα ζώα δεν είναι λούτρινα παιχνίδια.

 Ας διαβάσουμε το μήνυμά της και ας σκεφτούμε σοβαρά πριν αποφασίσουμε να βάλουμε κόκκινο φιόγκο σ’ ένα ζωάκι:

«Οι γιορτές ήρθαν!

 Το ανεξέλεγκτο εμπόριο των κουταβιών από τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ θα πλημμυρίσει την αγορά. Το συναίσθημα πάντοτε «πουλάει» ιδιαίτερα αν περιβληθεί με τον μανδύα των χρυσοστόλιστων βιτρινών.

Τα ζώα «παράγονται» για την Δυτική Ευρώπη σε άθλιες συνθήκες, τα γνωστά puppy mills. Κρατούνται σε κλουβιά με συνθήκες υγιεινής τραγικές, ταΐζονται άθλια και οι θηλυκές είναι καταδικασμένες να γεννούν δύο φορές το χρόνο ενώ τα κουτάβια αποχωρίζονται την μητέρα τους σε μόλις 4 εβδομάδες από τη γέννηση τους Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστοποιητικά και εμβολιασμοί υπό συζήτηση. Η ευζωία των ζώων είναι λέξη άγνωστη σε αυτή την ιστορία.

Η Ελληνική Κτηνιατρικής Εταιρεία θεωρεί ότι η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς είναι απόφαση ζωής, απόφαση συνειδητή μια δεδομένη χρονική στιγμή της πορείας μας από την παιδική έως την γεροντική ηλικία, δεν μπορεί να είναι στιγμιαίο δώρο εορτών.

Η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων με υπεύθυνους ελέγχους , κτηνιατρικές συμβουλές, ευαισθητοποίηση του κοινού, πρέπει να βοηθήσει το είδος αυτό του εμπορίου να γίνει πλήρως ελεγχόμενο και να τηρούνται απόλυτα οι κανόνες ευζωίας, τόσο για τα δύστυχα ζώα όσο και για τους ανθρώπους που καλούνται να βιώσουν άσχημες στιγμές από τη πρώτη στιγμή της απόκτησης ενός ζώου συντροφιάς. Η συμμετοχή της ΕΚΕ  στην Επιτροπή της FECAVA για το παράνομο εμπόριο ζώων δείχνει ότι δεν μένει στα λόγια»

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία ενημερώνει : 

  • Τα ζώα δεν είναι δώρα.
  • Συμβουλευτείτε τον Κτηνίατρο σας πριν προχωρήσετε στην απόκτηση ζώου , ιδιαίτερα τώρα την περίοδο των γιορτών.

Πηγή Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία