Το να πεις στα παιδιά για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο έργο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τη συζήτηση με ειλικρίνεια και συμπόνια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε αυτή τη συζήτηση με τα παιδιά:

Επιλέξτε τη σωστή ώρα και τόπο

Επιλέξτε μια ώρα και ένα μέρος όπου μπορείτε να μιλάτε ιδιωτικά και χωρίς διακοπή. Εξηγήστε στο παιδί ότι έχετε κάτι σημαντικό να μιλήσετε.

Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα

Τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν σύνθετες λέξεις ή έννοιες, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε απλή και απλή γλώσσα. Αποφύγετε ευφημισμούς όπως «κοιμήθηκα» ή «χαμένος» καθώς μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και φόβο.

Να είστε ειλικρινείς

Τα παιδιά είναι οξυδερκή και μπορεί να αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, επομένως είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς μαζί τους. Εξηγήστε τι συνέβη με τρόπο που να μπορούν να καταλάβουν.

Ακούστε και απαντήστε στα συναισθήματά τους

Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και ανταποκριθείτε με ενσυναίσθηση. Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν ερωτήσεις και προσφέρετε παρηγοριά και υποστήριξη.

Διαβεβαιώστε τους για την ασφάλειά τους

Τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια μετά το θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου. Διαβεβαιώστε τους ότι είναι αγαπημένοι και ότι θα τους φροντίσουν.

Επιτρέψτε τη θλίψη

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να θρηνήσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους. Ενθαρρύνετέ τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και προσφέρετε υποστήριξη και παρηγοριά.

Απαντήστε στις ερωτήσεις τους

Τα παιδιά μπορεί να έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το θάνατο και είναι σημαντικό να τις απαντήσετε όσο το δυνατόν πιο αληθινά και κατάλληλα για την ηλικία τους.

Διατηρήστε τη ρουτίνα

Τα παιδιά βρίσκουν άνεση στη ρουτίνα και την εξοικείωση, επομένως είναι σημαντικό να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο οι κανονικές ρουτίνες.

Ενθαρρύνετέ τα να θυμούνται το αγαπημένο τους πρόσωπο

Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλήσει για τις αναμνήσεις του και να μοιραστεί την ιστορία του αγαπημένου του προσώπου με άλλους.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν το παιδί αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την απώλεια, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε την υποστήριξη ενός επαγγελματία, όπως ένας σύμβουλος ή ένας θεραπευτής.