Η περίοδος της προεφηβείας που ξεκινά στα 9 και διαρκεί ως τα 13 έτη ζωής, γεμίζει τα κορίτσια με αμφιβολίες σχετικά με την εμφάνιση και τις ικανότητές τους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο ρόλος της μητέρας είναι καταλυτικός καθώς εκείνη είναι που μπορεί να βοηθήσει την κόρη της να αποκτήσει ή να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της.

Οι παρακάτω συμβουλές είναι εξαιρετικά χρήσιμες:

Γίνετε το πρότυπο που θα πρέπει να μιμηθεί

Μια μητέρα που αισθάνεται άσχημα για τη δική της εμφάνιση περνάει στην κόρη της ανάλογα μηνύματα τα οποία δεν μπορεί να φιλτράρει. Τα συνεχή σχόλια για τα παραπάνω κιλά (υπαρκτά ή μη) ή για ένα προβληματικό μέρος στο σώμα σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την άποψη που αποκτά η κόρη σας για το δικό της. Αν υιοθετήσετε έναν ισορροπημένο κι υγιεινό τρόπο διατροφής, απολαμβάνετε τις διατροφικές ατασθαλίες που και που, και γυμνάζεστε, χωρίς να παραπονιέστε, έχετε δημιουργήσει το καλύτερο πρότυπο για την κόρη σας.

Προσέχετε τα λόγια σας

Ένα σχόλιο για την εμφάνιση κάποιου άλλου διαμορφώνουν την «εικόνα» που αποκτά η κόρη σας για την ομορφιά. Κι αυτό ισχύει τόσο για τα αρνητικά όσο και για τα θετικά σχόλια. Αν για παράδειγμα, πείτε «Μακάρι να είχα τα πόδια της» κάθε φορά που αντικρίζετε μια φωτογραφία της Μιράντα Κερ, η κόρη σας αμέσως κάνει το συνειρμό πως οποιοδήποτε άλλο μέγεθος ή σχήμα ποδιών δεν είναι όμορφο και κάπως έτσι ξεκινούν τα κόμπλεξ για την εξωτερική εμφάνιση.

Γίνετε η πιο φανατική θαυμάστρια της κόρης σας

Μην ξεχνάτε να λέτε στην κόρη σας πόσο όμορφη είναι και βοηθήστε την να ανακαλύψει τα ταλέντα της. Κοιτάξτε την με τρυφερή κι όχι κριτική ματιά, θα το καταλάβει! Στις ευαίσθητες ηλικίες της προεφηβείας και εφηβείας η κόρη σας θα αμφιβάλλει συχνά για την ομορφιά και τα επιτεύγματά της οπότε χρειάζεται κάποιον να την εμψυχώνει όταν χάνει την πίστη στον εαυτό της.

Μάθετε στην κόρη σας πως είναι σημαντικό να ξεχωρίζει

Ένα κορίτσι στην ηλικία των 9, 10, 11 …ετών αναπτύσσει μια «αγελαία» συνείδηση, την επιθυμία δηλαδή να ενταχθεί σε μια ομάδα. Για κάποια παιδιά είναι εύκολη διαδικασία είτε επειδή ασχολούνται με κάποιο άθλημα είτε επειδή είναι πολύ κοινωνικά, κάποια άλλα όμως νιώθουν χαμένα, πως δεν ανήκουν πουθενά, πως δεν ταιριάζουν με τους άλλους.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να βοηθήσετε την κόρη σας να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα της. Δώστε διέξοδο στην αρνητική της ενέργεια μέσα από την δημιουργικότητα. Μιλήστε της ανοιχτά για τα δικά σας εφηβικά χρόνια ή φέρτε της παραδείγματα ανθρώπων που πέτυχαν πολλά στη ζωή τους παρόλο που δεν ήταν δημοφιλείς στα σχολικά τους χρόνια.

Το κυριότερο απ’όλα είναι να τονίσετε στην κόρη σας πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός κι αναζητά την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο και πως δεν υπάρχει ένα πρότυπο ομορφιάς!