του Νικόλαου Μαντίκα, διαιτολόγου – διατροφολόγου

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις για το επόμενο δίμηνο έχουν προγραμματιστεί στην χώρα μας εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του Covid-19. Για αυτό και σας παραθέτω συνοπτικά κάποιες διατροφικές οδηγίες / συστάσεις, ώστε να ο εμβολιασμός σας να είναι όσο πιο αποδοτικός γίνεται:

1) Κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ρίγη, πυρετός και ναυτία είναι κάποιες από τις πιο συχνές παρενέργειες. Ακόμα και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση η οποία με την σειρά της εντείνει αυτές τις παρενέργειες. Επομένως, ενυδατωνόμαστε σωστά (με νερό ή ροφήματα χωρίς θερμίδες) και αποφεύγουμε το αλκοόλ για τουλάχιστον δύο μέρες πριν τον εμβολιασμό και μία μέρα μετά.

2) Προσπαθήστε την προηγούμενη μέρα να κοιμηθείτε καλά και να ξεκουραστείτε καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να δουλέψει την επόμενη μέρα το ανοσοποιητικό σας στο έπακρο. Καλές ιδέες για δείπνο πριν τον εμβολιασμό είναι ψητός σολομός με μπρόκολο και γλυκοπατάτες ή άγριο ρύζι με πολλά λαχανικά, εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς όπως κάσιους ή ζυμαρικά από ρεβίθια/ φακές με σκόρδο, βότανα και ψητά λαχανικά .Την δουλειά τους μπορούν να κάνουν και πιο απλά σχήματα όπως μια θρεπτική ψαρόσουπα ή κοτόσουπα με πολλά λαχανικά ή 1 γιαούρτι με προβιοτικά, φρουτα και λίγους ξηρούς καρπούς.

3) Μελέτες έχουν δείξει ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι αύξησαν την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και / ή ολικά λίπη. Αυτά όμως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να τροφοδοτήσουν φλεγμονή και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό. Αν και δεν έχουν δημοσιευτεί μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της διατροφής στο εμβόλιο, ισχύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μετά τον εμβολιασμό είναι να δώσετε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μία από τις πιο απλές στρατηγικές είναι απλά να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ χρωμάτων.

4) Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα φαγητού επομένως αποφεύγουμε τα ακραία διατροφικά σχήματα πριν και μετά τον εμβολιασμό (κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνεται).

5) Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα 1-2 μέρες πριν τον εμβολιασμό μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλό εμβολιασμό σε όλους!

****

Νικόλαος Μαντίκας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πλάτωνος 14, Πειραιάς
facebook Page