Ένας άνδρας που έζησε για 555 ημέρες χωρίς καρδιά, διατηρήθηκε στη ζωή χάρη στο γκρι σακίδιο που κουβαλούσε παντού μαζί του. Συνήθως βάζουμε έναν υπολογιστή ή ένα σημειωματάριο σε ένα σακίδιο, αλλά μια αντικατάσταση καρδιάς; Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο.

Ο Σταν Λάρκιν έζησε πάνω από έναν χρόνο χωρίς την καρδιά του, περιμένοντας για μια μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς. Δεν φαινόταν να έχει κάτι διαφορετικό για τους περαστικούς, καθώς ο κάτοικος του Μίσιγκαν φαινόταν υγιής και φυσιολογικός. Όμως, το γκρι σακίδιο που κουβαλούσε παντού μαζί του, το οποίο έμοιαζε αθώο, τον κρατούσε στη ζωή.

Η δύναμη της τεχνολογίας και η αποφασιστικότητα του Σταν


Ο Σταν δεν άφησε αυτή την κατάσταση να τον σταματήσει και απολάμβανε να πηγαίνει τα τρία μικρά παιδιά του στο πάρκο και να παίζει μπάσκετ με το σακίδιο στην πλάτη. Μέσα στο σακίδιο βρισκόταν η πηγή ενέργειας για την τεχνητή καρδιά που αντλούσε στο στήθος του.

Η πραγματική καρδιά του Σταν αφαιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και αντικαταστάθηκε από μια συσκευή που του επέτρεπε να μην παραμένει στο νοσοκομείο ενώ περίμενε τη μεταμόσχευση. Η καρδιά που περίμενε τελικά έφτασε τον Μάιο του 2016 και η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιολογίας Frankel του Μίσιγκαν.

«Οι περισσότεροι θα φοβούνταν να ζήσουν τόσο καιρό με μια τεχνητή καρδιά, αλλά θέλω να τους πω ότι πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο, γιατί βοηθάει», είπε ο Σταν στο CNN λίγο μετά την επέμβαση. «Πηγαίνω σπίτι τόσο γρήγορα μετά τη μεταμόσχευση γιατί με βοήθησε να μείνω υγιής πριν από τη μεταμόσχευση.»

Δυστυχώς, όσοι περιμένουν για μεταμόσχευση μπορεί να περιμένουν χρόνια για την απαραίτητη θεραπεία, σύμφωνα με τον Δρ. Μπίλι Κοέν, καρδιοχειρουργό. «Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν καρδιές τόσο αδύναμες που τα νεφρά, το ήπαρ και άλλα κρίσιμα όργανα θα αποτύχουν ενώ περιμένουν», είπε. «Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς θα πέθαιναν χωρίς κάποια μορφή υποστήριξης.»

Ο Σταν χρειάστηκε τη μεταμόσχευση λόγω μιας γενετικής μορφής καρδιοπάθειας που ονομάζεται οικογενής καρδιομυοπάθεια. Ο άνδρας από το Μίσιγκαν δεν είχε αντιληφθεί ότι η καρδιά του υπέφερε μέχρι το 2007, όταν κατέρρευσε ξαφνικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ. Η οικογενής καρδιομυοπάθεια είναι μια καρδιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια καρδιά που είναι μεγεθυσμένη σε διάμετρο και αδύναμη στη λειτουργία της αντλίας, σύμφωνα με το Τμήμα Καρδιολογίας. Ο Δρ. Τζόναθαν Χαφτ, ο χειρουργός που χειρούργησε τον Σταν, είπε ότι ο τύπος καρδιομυοπάθειας που είχε ο Σταν προκαλεί αρρυθμίες και αποτυχία και στις δύο πλευρές της καρδιάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.