Δεν είναι σπάνιο για τους θρησκευτικούς ηγέτες να προβαίνουν σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις και να δημιουργούν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις. Κάποιες επί της ουσίας και κάποιες «κουβέντα να γίνεται».

Ο Δαλάι Λάμα αποτελούσε, μέχρι σήμερα, εξαίρεση στον κανόνα αλλά αυτό άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, είπε στο δημοσιογράφο στον οποίο του έπαιρνε συνέντευξη, τον Clive Myrie, ότι η διάδοχός του – αν υπάρξει και είναι γυναίκα- θα πρέπει να είναι «πολύ ελκυστική»

Όταν ο Myrie τον πίεσε προκειμένου να βεβαιωθεί πως αυτό που είπε ήταν αυτό που κατάλαβε (υποβιβασμός της γυναίκας) αυτός υποστήριξε τη γνώμη του διευκρινίζοντας πως δεν είναι καθόλου αστείο και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενά του.

Πως; Συμπλήρωσε πως αν υπάρξει μία γυναίκα που θα αντικαταστήσει τον ίδιο (Δαλάι Λάμα γένους θηλυκού) θα πρέπει να είναι πολύ-πολύ ελκυστική αλλιώς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα και δεν αξίζει ο κόπος. Αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μία γυναίκα θα ήταν πιο συμπονετική εξαιτίας της φύσης.

Και αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά την ανοχή και τη συμπόνοια που έχει καλέσει τους πιστούς να δείξουν στο θέμα των προσφύγων.

Ο πνευματικός ηγέτης θεωρείται και είναι ένας άνθρωπος με αρχές και πολύ σημαντικό λόγο αλλά οι συγκεκριμένες δηλώσεις θεωρήθηκαν και σχολιάστηκαν καθώς θεωρήθηκαν σεξιστικές.