Μπορείς να φέρεις πανεύκολα στο μυαλό σου την εμπειρία που έζησε ο φωτογράφος Eric Pickersgill και τον ώθησε να σκεφτεί το concept “removed”, αφού πάνω κάτω την έχουμε βιώσει όλοι. Ενώ καθόταν σ’ ένα καφέ στη Νέα Υόρκη παρατήρησε δίπλα του μία οικογένεια που τα μέλη της ήταν απίστευτα αποκομμένα το ένα από το άλλο. Ο πατέρας και οι δύο κόρες κοιτάζουν τα κινητά τους. Η μητέρα δεν το έχει στα χέρια αλλά χαζεύει έξω από το παράθυρο με μία έκφραση θλίψης. Ο πατέρας που και που ανακοινώνει κάποια περίεργη πληροφορία που βρήκε online. Κανείς δεν του απαντάει.

Οι αφορισμοί περί της αποξένωσης που έφερε η τεχνολογία δεν μας ταιριάζουν ωστόσο καταλαβαίνετε όλοι τι παρακίνησε τον Pickersgill να προχωρήσει σ’ αυτή την φωτογραφική δουλειά όπου πήρε τα “smartphones” από τα χέρια των “μοντέλων” του. To κόστος από την χρήση των κινητών για interaction είναι μεγάλο στο πραγματικό interaction και σίγουρα αυτές οι φωτογραφίες αποτυπώνουν πολύ δυνατά αυτό που παρατήρησε και τον ταρακούνησε.
Ο Pickersgill ζήτησε από τα άτομα που φωτογράφησε να συνεχίζουν να κοιτάζουν στο ίδιο σημείο, ενώ εκείνος τους έπαιρνε το κινητό ή το tablet από τα χέρια. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό μέχρι συγκλονιστικό. Άδεια βλέμματα σε οθόνες που λείπουν. Ξένα σώματα σε απόσταση λίγων εκατοστών.

eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-02 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-03 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-04 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-05 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-06 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-07 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-08 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-09 eric-pickersgill-removed-smartphones-designboom-10