Σάββατο πρωί, ο καιρός είναι λίγο αναποφάσιστος κι εγώ πίνω καφέ στο Habeat στα Εξάρχεια κι αφήνω την Ευαγγελία και τη Χρύσα να μου μιλήσουν για το δημιούργημα τους, την έκθεση «Paintmobil on Groove».

Η Ευαγγελία Κλουβάτη ήθελε αρχικά να χρησιμοποιήσει το βινύλιο ως πρώτη ύλη αλλά δεν ήξερε με τι να το συνδυάσει. Τελικά το φωτεινό λαμπάκι άναψε όταν παρατήρησε τον ανιψιό της να παίζει με τα Playmobil του δίπλα από τους δίσκους που έχει η Ευαγγελία στο εργαστήριο της.

IMG_6165 copy

Η Χρύσα (αριστερά) και η Ευαγγελία (δεξιά)

Η Χρύσα Μαρτίνη ενθουσιάστηκε με την ιδέα, να παντρέψουν το βινύλιο με κάτι τόσο χρωματιστό και παιχνιδιάρικο όσο τα Playmobil.

Ο συνδυασμός των δύο δημιουργών ήταν μοναδικός: Η Ευαγγελία επιστράτευσε τη γραφιστική αισθητική της και η Χρύσα ως αρχιτέκτονας είδε τα εκθέματα ως κατασκευές που απομακρύνονται από την επιφάνεια και αποκτούν το δικό τους χώρο.

Μπορεί το βινύλιο να δυσκόλεψε αρκετά τις δημιουργούς στην επεξεργασία του, ειδικά τη Χρύσα που ήθελε να του δώσει μια τρισδιάστατη διάσταση, αλλά το αποτέλεσμα τις αποζημίωσε.

Έχοντας ως άξονα της έκθεσης τους την κίνηση, το παιχνίδι, τη χαρά, τη ζωντάνια και το χρώμα τα Playmobil πάτησαν, σκαρφάλωσαν, σέρφαραν πάνω στους δίσκους και η Ευαγγελία με τη Χρύσα έπαιξαν με τεχνικές και υλικά όπως το stencil και το βιομηχανικό δάπεδο βινυλίου και πάντρεψαν όλα τα στοιχεία με τη φωτογραφία αλλά και τις κασέτες που θυμίζουν κι εκείνες την προ – ψηφιακή εποχή της μουσικής.

Η έκθεση φιλοξενείται ως τις 20 Μαρτίου στον πολύ ταιριαστό χώρο του καφέ-μπαρ Habeat στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους 46) καθώς στο Habeat παίζουν μουσική μόνο με δίσκους βινυλίου ενώ λειτουργεί και κατάστημα πώλησης δίσκων.

Κι επειδή οι Αποκριές πλησιάζουν, οι διοργανωτές της έκθεσης ετοιμάζουν ένα disco – on the groove – πάρτι.

Αν τα Playmobil σας θυμίζουν τα ατέλειωτα παιχνίδια με τους φίλους σας και οι δίσκοι βινυλίου τη ρετρό πλευρά της μουσικής, τότε αυτή είναι η έκθεσή που πρέπει να επισκεφθείτε!