Κάθε καλοκαίρι δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση γύρω από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου που σχεδόν ξεχνάμε ποια είναι τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο.

Η καλύτερη πηγή για την αύξηση της βιταμίνης D στον οργανισμό, είναι ο ήλιος. Η βιταμίνη D είναι στην ουσία μια ορμόνη που έχει άμεση επίδραση στα γονίδια μας και είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.

Συγκεκριμένα τα 8 πιο σημαντικά οφέλη από την πρόσληψη βιταμίνης Dείναι τα εξής:

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μορφών καρκίνου όπως μαστών, ωοθηκών και προστάτη.
  • Πολλοί ερευνητές πιστεύουν πως η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με καρδιοαγγειακά νοσήματα και γίνονται μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποδείξουν μια άμεση σύνδεση.
  • Η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη απαραίτητη με τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού γι’αυτό και η έλλειψη της οδηγεί σε αυξανόμενη αποθήκευση λίπους και αύξηση βάρους.
  • Συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση ενός δυνατού αμυντικού συστήματος.
  • Η βιταμίνη D μαζί με το σίδηρο βοηθά σημαντικά τις γυναίκες στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και γενικώς επιδρά θετικά στην υγεία του μυοσκελετικού συστήματος και των δύο φύλων.
  • Η έλλειψη βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις του ήπατος. Έτσι, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να δράσει προληπτικά.
  • Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, η βιταμίνη D βοηθά την υγεία των δοντιών. Έρευνα απέδειξε πως όσοι είχαν επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα.
  • Τέλος, η βιταμίνη D βοηθά όσους αθλούνται ένονα και τακτικά. Το Παράρτημα της Διατροφής του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον συνέδεσε τη βιταμίνη D με την ανανέωση των κυττάρων. Αν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό μετά από μια έντονη προπόνηση μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συνέλθει το σώμα σας.

Τα καλά νέα:

Ζούμε σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια κι έτσι προσλαμβάνουμε βιταμίνη D, είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεκαπέντε μόνο λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να πάρουμε όλη την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D για τον οργανισμό μας δίχως να προκαλέσουμε βλάβη στο δέρμα. Ειδικά, τώρα το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να γεμίσουμε τις αποθήκες βιταμίνης D του οργανισμού μας!

Let the sunshine in!

 Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού και όχι επιστημονικού χαρακτήρα. Σε περίπτωση ευαισθησίας στην έκθεση στον ήλιο είναι καλό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.