Αμέτρητα τα αριστουργήματα της Pixar Animation Studios. Toy Story, Monsters, Incredibles, Finding Nemo, Ratatouille, WALL-E, Up. Και εκεί που λες πως δεν γίνεται να ξεπεράσει τον εαυτό της, το ξανακάνει και σε αφήνει άφωνο μπροστά στο animation μεγαλείο της. Το Inside Out την βρίσκει και πάλι στις πολύ μεγάλες, πρωτοποριακές της φόρμες, ένα τρομερό comeback που φρεσκάρισε τη μνήμη του πλανήτη θυμίζοντάς του πως παραμένει η καλύτερη και αδιαφιλονίκητη σε αυτό που καταπιάνεται.

To Ιnside Out είναι μία υπαρξιακή ιστορία. Μία “buddy” κωμωδία. Είναι γλυκόπικρη. Χαρούμενη και θλιμμένη. Είναι μία ένωση πολλών concept που μόνο μία Pixar θα μπορούσε στο τέλος να μετατρέψει σε ένα τόσο συγκινητικό και λειτουργικό animation. Tα παιχνίδια του μυαλού και ειδικά των παιδιών ήταν ο “χώρος” που ενδιεφέρε και καταπιανόταν πάντα η Pixar, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Αυτή τη φορά όμως στο Inside Out ξεπέρασε τον εαυτό της. H πλοκή φαινομενικά απλή. Η Riley, είναι η 11χρονη πρωταγωνίστρια που μαζί με τους γονείς της μετακομίζουν από την Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο όταν ο πατέρας της βρει μία καινούργια δουλειά. Η αγωνία της Riley πως θα προσαρμοστεί στην καινούργια της ζωή, αφήνοντας πίσω το αγαπημένο της σχολείο και τους παλιούς της φίλους, ανεβαίνει διαρκώς και κάνει τις φωνές στο μυαλό της να στήνουν κανονικό πάρτι.

Ο Pete Cocter, σκηνοθέτης του εκπληκτικού Up!, έβαλε στη σειρά αυτές τις φωνές και έστησε ένα κινηματογραφικό ορόσημο, με την Χαρά, την Λύπη, τον Θυμός, την Αηδία και τον Φόβο να παλεύουν σε όλη την ταινία στο Αρχηγείο, ποιος θα καταφέρει να επικρατήσει στον συναισθηματικό κόσμο της Riley. Ενώ η Χαρά δείχνει να έχει το πάνω χέρι, καθώς τα προβλήματα μεγαλώνουν και ξεκινάει μία απίθανη περιπέτεια στη Χώρα της Φαντασίας, της Παραγωγής Ονείρων, της Μνήμης, και του Υποσυνείδητου. Με την βοήθεια του Φανταστικού Φίλου ή του τρένου της Σκέψης.

Το φιλμ μας υπενθυμίζει μέσω της Riley και των συναισθημάτων της πως όλοι μας είμαστε ένα “work in progress”, πως δεν υπάρχει κανένας τέλειος και πως τα προβλήματα δεν είναι ποτέ τόσο μεγάλα όπως μας τα παρουσιάζουμε.Ο τρόπος που αντιδρούμε σ’ αυτά τα κάνει να φαίνονται βουνό και χάνουμε την ουσία. Όπως μπορεί να χάσει κανείς τις μοναδικές ατάκες και όλα όσα συμβαίνουν στην ταινία. Για να την απολαύσεις 100% πρέπει να την ξαναδείς τουλάχιστον μία φορά.

Inside-Out-Emotion-Poster-Collaboration

Φεύγοντας από τα τέρατα, τα παιχνίδια και τους συνταξιούχους, η 15η ταινία της Pixar βούτηξε σε κάτι πολύ πιο βαθύ, στο μυαλό μίας 11χρονης που μόλις τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο και προσπαθεί σαν σφουγγάρι να συγκρατήσει την πληροφορία γύρω της, να ετοιμάζεται σιγά σιγά για την εφηβεία και να αναλαμβάνει μέρα με τη μέρα μεγαλύτερες ευθύνες. Κάπου εκεί, σε καθημερινή βάση, τα συναισθήματα διαμορφώνουν χαρακτήρα. Προσπαθούν κάθε μέρα να σε τραβήξει το κάθε ένα στην δική του γωνία, υψώνοντας φόβους, φοβίες, δικαιολογίες, άλλοθι. Αυτή η λεπτή ισορροπία διαπραγματεύεται σε ολόκληρο το φιλμ που δεν στόχευσε κάπου τυχαία. Όλοι οι όροι της ταινίας και η δομή πέρασε από γνώμη ψυχολόγων που συμβούλεψαν την παραγωγή επάνω στη μορφή του σεναρίου.

Λέτε να υπάρχουν μικρά ανθρωπάκια μέσα στο μυαλό μας και να κοντρολάρουν τα συναισθήματά μας; Το πιο πιθανό είναι πως όχι, ωστόσο για μία ακόμη φορά η Pixar παίρνει την πραγματικότητα και την φαντασία μας, τα βάζει στο animation εργαστήριό της και βγάζει από εκεί μία μοναδική ταινία, που μαγεύει μικρούς και μεγάλους εξίσου. Θα μπορούσε τόσο εύκολα να αποτύχει παταγωγώς η ταινία προσπαθώντας να βουτήξει στα πολύ βαθιά της ψυχολογίας. Κι όμως ο Docter και ο co-director Ronnie del Carmen, κατάφεραν να διατηρήσουν τα πάντα σε λειτουργικό επίπεδο, μέσα στο fun και στο χρώμα, ακόμα και όταν όροι ψυχολογίας πετάνε από εδώ και από εκεί.

Κάθε δευτερόλεπτο, κάθε ατάκα, κάθε πλάνο της ταινίας είναι ένα αριστούργημα, με την Pixar να κάνει ένα comeback άκρως εντυπωσιακό και εάν το μυαλό μας δεν τα καταφέρει να μεγαλώσει κάποτε μια και καλή τους ορίζοντές μας, αυτό το κάνει με κάθε ταινία της σιγά σιγά η Pixar. Η ικανότητα της εταιρείας να ταξιδεύει σε μοναδικες περιπέτειες επάνω στο άλογο της φαντασίας ήταν γνωστή, ωστόσο το να το πετύχει αυτό εμπλέκοντας και τα πραγματικά μας συναισθήματα και τα μυαλά που κουβαλάμε, αυτό έγινε για πρώτη φορά και ήταν πρωτόγνωρο. To Inside Out είναι ένας θρίαμβος της Pixar και θα συγκαταλέγεται στο μέλλον ανάμεσα στις καλύτερες της δουλειές.

H ταινία κυκλοφορεί σε DVD & Blu-ray από την Feelgood.