Προτιμάς τον καφέ σου μαύρο- σκέτο φαρμάκι- ή προσθέτεις ζάχαρη και γάλα; Πως τον πίνεις γενικώς; Αν και αυτή φαντάζει μία απλή και αθώα ερώτηση που έχει να κάνει με τη γεύση και το γούστο σου μπορεί να αποδειχθεί «κλειδί» για σημαντικές απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.

Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Innsbruck στην Αυστρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του σκέτου ή του γλυκού καφέ μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα «μήπως είμαι ψυχοπαθής; Και αν δεν είμαι μπορεί να γίνω»;

Με τη συμμετοχή 1.000 ανθρώπων έψαξαν στοιχεία προσωπικότητας σχετικώς με τις γλυκές, τις αλμυρές, τις πικρές και τις πικάντικες τροφές.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τέσσερα διαφορετικά ερωτηματολόγια προσωπικότητας που «μέτρησαν» τα επίπεδα της επιθετικότητας  αλλά της τάσης που έχει ένας άνθρωπος να είναι ανάλγητος ή ευαίσθητος ή να θέλει – με πολύ μεγάλη επιθυμία- να τραβήξει την προσοχή των άλλων!

Το συμπέρασμα; Εκείνοι που προτίμησαν τις πικρές τροφές και τα ποτά που έχουν πιο σκούρα χρώματα  χαρακτηρίζονται από “μακιαβελισμό, ψυχοπάθεια, ναρκισσισμό και το σαδισμό».

Από την άλλη πλευρά όσοι έδειξαν την προτίμησή τους σε γάλα και ζάχαρη αποδείχθηκαν «εντάξει». Αντιθέτως ο σκέτος καφές βρέθηκε στις προτιμήσεις ανθρώπων με περίεργες τάσεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί όσοι επιλέγουν το σκέτο και το πικρό μπορεί να χαρακτηριστούν «επιθετικοί» και υποψήφιοι ψυχοπαθείς αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν πως μπορεί να αποτελέσει –για τους «καταναλωτές» – μία πρόκληση.

Μία ευκαιρία  να νιώσουν έξαψη διότι αυτοί που έχουν  τάσεις σαδισμού χρησιμοποιούν τις  τροφές σαν εργαλεία φόβου και ψυχολογικών παιχνιδιών.