Πηγαίνεις στο γυμναστήριο, “σκοτώνεσαι” στα βάρη και στις επαναλήψεις αλλά δεν βλέπεις κανένα αποτέλεσμα; Εμείς ψάξαμε, δοκιμάσαμε και… πάθαμε για να σου βρούμε τις λύσεις στα μεγάλα λάθη που κάνεις στην προπόνηση σου.

Σηκώνεις τα βάρη αργά

Τι κάνεις: Πιάνεις τους αλτήρες ή την μπάρα και προσπαθείς να εκτελέσεις τις ασκήσεις με τις κινήσεις σου να είναι σε ταχύτητα… Μπακουρογιαννόπουλου. Είπαμε να μην βιαστείς να τελειώσεις το σετ, αλλά να κάνεις περίπου ένα τέταρτο για να τελειώσεις, μόνο καλό δεν σου κάνει.

Η αλήθεια: Η αλήθεια είναι πως αυξάνεις τις πιθανότητες τραυματισμού. Το λέει άλλωστε και ο Chad Waterbury, γνωστός νευροφυσιολόγος. Αν κάνεις τις επαναλήψεις σου με κανονική προς γρήγορη ταχύτητα, τότε οι μύες αντιδρούν καλύτερα, καθώς προσαρμόζονται στο απροσδόκητο που τους δίνεις και έτσι έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε τραυματισμούς. Επίσης, το να σηκώνεις βάρη με ταχύτητα, ενεργοποιεί περισσότερες ίνες μέσα στους μύες σου και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση.

Λίγα κιλά, πολλές επαναλήψεις

Τι κάνεις: Τσακώνεις τα πεντάκιλα και κάνεις καμιά πενηνταριά επαναλήψεις για το κάθε χέρι (δικέφαλους, τρικέφαλους, οτιδήποτε). Αυτό το έκαναν οι bodybuilders πιο παλιά, προτού εμφανιστούν στους διαγωνισμούς, ώστε να αδυνατίσουν!

Η αλήθεια: Οι bodybuilders για να αδυνατίσουν εκτός από το παραπάνω κόλπο έκαναν και άλλα που εσύ δεν κάνεις. Όπως συγκεκριμένα διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά και δίαιτα με συγκεκριμένες θερμίδες. Αν θες να έχεις περισσότερη γράμμωση το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μεγαλώσεις τους μύες σου και να φτιάξεις την διατροφή σου.

Προτιμάς τα μηχανήματα από τα ελεύθερα βάρη

Τι κάνεις: Υπάρχει ο αστικός μύθος πως τα μηχανήματα είναι πιο ασφαλή από τα ελεύθερα βάρη και έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Αυτό ξέρεις ποιος το ξεκίνησε; Καλά κατάλαβες. Οι κατασκευαστές των μηχανημάτων!

Η αλήθεια: Τα αποτελέσματα είναι αντίθετα. Η περιορισμένη κίνηση που σου προσφέρει ένα μηχάνημα για την εκτέλεση μιας άσκησης αυξάνει τις πιθανότητες να τραυματιστείς. Χάνετε η φυσική κίνηση ενώ οι ειδικοί προτείνουν την χρήση ελευθέρων βαρών, καθώς το σώμα αντιδρά καλύτερα στο εύρος κινήσεων βελτιώνοντας την έκρηξη, την ταχύτητα, την αντοχή και την δύναμη.

Πρέπει να σοκάρεις τους μύες για όγκο

Τι κάνεις: Αλλάζεις προπόνηση κάθε εβδομάδα για να μην συνηθίσουν οι μύες σου τον ίδιο ρυθμό εκγύμνασης. Ο μύθος αυτός ξεκίνησε από τους bodybuilders αλλά και πάλι να θυμάσαι πως εκείνοι είναι επαγγελματίες και ότι κάνουν είναι ακριβώς μελετημένο και η στρατηγική τους είναι συγκεκριμένη.

Η αλήθεια: Το να αλλάζεις σετ, επαναλήψεις και βάρος είναι επιθυμητό, ωστόσο αν το παρακάνεις θα υπερφορτώσεις το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα (τι άλλο;) τραυματισμούς. Το σωστότερο είναι να κάνεις τις επαναλήψεις που πρέπει και αν καταφέρεις να προσθέσεις ακόμη μια ή αυξήσεις ακόμη και ένα κιλό τα βάρη, τότε έχεις πετύχει πολλά περισσότερα από όσο φαντάζεσαι.

Γυμνάσου μέχρι εκεί που  μπορείς

Τι κάνεις; Για ακόμη μια φορά, οι bodybuilders αναφέρουν πως αν οι επαναλήψεις που κάνεις είναι μέχρι εκεί που μπορείς, τότε θα χτίσεις μεγαλύτερους μύες. Και μετά πήγαινε και σε έναν γιατρό να κοιτάξει το σώμα σου, γιατί δεν θα ανταποκρίνεται…

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Έχεις δει τους οικοδόμους και την μυϊκή τους μάζα; Δεν κουβαλάνε τα τούβλα μέχρι να τους πέσουν από την κούραση. Τι αποδεικνύει αυτό; Πως δεν χρειάζεται να “χτυπηθείς” μέχρι να σου διαλυθεί το μυϊκό σύστημα. Κάνε τα σετ σου σωστά, κάνε επαναλήψεις που πρέπει ανάλογα με τα βάρη που χρησιμοποιείς και θα δεις πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις.

Πρέπει να φοράς ζώνη κάθε φορά που σηκώνεις βάρη

Τι κάνεις: ΟΚ, περιέχει ένα ρίσκο να κάνεις ελεύθερα βάρη. Κάποιος, κάπου, κάποια στιγμή τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας άσκησης και από τότε έγινε must να φοράς ζώνη στην μέση.

Η αλήθεια: Αν θες να κάνεις προσωπικό ρεκόρ σε βάρη, τότε φόρα ζώνη για έναν απλό λόγο. Το σώμα σου δεν έχει συνηθίσει αυτό το βάρος και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παρουσιάσει σπασμό ή κάποιο μυϊκό πρόβλημα. Αν όμως φοράς διαρκώς ζώνη, τότε δεν θα μπορέσεις να γυμναστείς ξανά χωρίς αυτή σε ελεύθερα βάρη και ως αποτέλεσμα αυτού θα περιορίσεις κατά πολύ το εύρος ασκήσεων.