Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει κανείς όταν γνωρίζει νέους φίλους, είναι η στιγμή που ξαφνικά, φαίνεται σαν όλα τα θέματα συζήτησης να έχουν εξαντληθεί κι έρχεται μια αμήχανη σιωπή. Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί, είναι το γνωστό “Αυτάααααα!”.

Η κατάσταση αυτή είναι τόσο άβολη που οδηγεί κάποιους ανθρώπους να αποφεύγουν τις νέες γνωριμίες. Και είναι κρίμα η αδυναμία να κρατήσεις ζωντανή και ενδιαφέρουσα μια συζήτηση να σου στερεί την δυνατότητα να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους και να μοιραστείς μαζί τους διασκέδαση, δραστηριότητες, μια φιλία, μια ερωτική σχέση.

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να καταστρέψει μια συζήτηση και τελικά ακόμη και την κοινωνική σου ζωή, είναι ο υπερβολικός «έλεγχος». Το να κάτσεις δηλαδή σιωπηλός, μέχρι να σκεφτείς κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, έξυπνο και ενδιαφέρον να πεις.

Από την άλλη το να “πετάξεις” ότι πιο βαρετό σου κατέβει στο μυαλό, όπως το κλασικό “ωραίος καιρός σήμερα!” ή “έρχεσαι συχνά εδώ;”, δε νομίζω ότι θα σε βάλει και στην πρώτη θέση υποψήφιου φίλου ή φίλης!

Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις διαλεκτική, ρητορική, φιλοσοφία, κοινωνιολογία και άλλες υψηλές επιστήμες για να μπορείς ν’ αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους κοινωνικά. Δυο – τρεις βασικές και απλές τεχνικές, όπως αυτές που θα δεις πιο κάτω, μπορεί να  σε κάνουν έναν πολύ ευχάριστο συνομιλητή.

Μην το ψάχνεις

Δεν χρειάζεται να ζαλίζεις υπερβολικά το μυαλό σου. Άσε τις μεγάλες φιλοσοφίες, τις μεγάλες κουβέντες, τα γνωστά τσιτάτα και μίλα απλά, όπως θα μιλούσες σ’ έναν ήδη φίλο σου. Αν δεν πεις καμιά μεγάλη χοντράδα ή κάτι που μπορεί να σε στείλει κατηγορούμενο, ακόμη και μια μικρή ανοησία να πεις, κανείς δεν θα κρίνει όλη την συζήτηση κι εσένα τον ίδιο, μόνο από αυτό.

Ψάξ’το

Αφού συστηθήκατε, ήρθε η ώρα να ψάξεις κοινά στοιχεία που μπορεί να έχεις με το συνομιλητή σου. Λέμε ότι «η Ελλάδα είναι μικρό χωριό» και δεν είναι υπερβολή. Ρώτησέ την καταγωγή του, πες του τη δικιά σου. Ακόμη κι αν δεν ξέρετε λεπτομέρειες ο ένας για την πατρίδα του άλλου, ακόμη κι αν δεν έχετε πάει ποτέ (λίγο απίθανο) και μόνο το να περιγράψετε ο ένας στον άλλο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, είναι θέμα… ατέλειωτο. Κρατήστε και για αργότερα.

Ρώτησε για τη δουλειά του, για την οικογένειά του. Οι άνθρωποι χαίρονται να μιλούν γι’ αυτά που αγαπούν.

Άκου

Μη σκέφτεσαι την επόμενη κουβέντα σου. Γείρε προς το μέρος του, άκου προσεκτικά και δείξε το ενδιαφέρον σου γι’ αυτά που λέει ο συνομιλητής σου. Η οπτική επαφή, ένα θετικό νεύμα, ένα “α, μάλιστα!”, ή “Χμμ, ενδιαφέρον αυτό!”, ή “τι ακριβώς κάνεις εκεί” , τέτοιες μικρές φρασούλες, δείχνουν στον συνομιλητή σου ότι  προσέχεις αυτά που λέει και δίνουν σε ’σένα την ευκαιρία να τον γνωρίσεις καλύτερα. Κι έτσι μεγαλώνεις το εύρος των θεμάτων για συζήτηση.

 Μίλα

Πρόσεχε να μην αρχίσεις να θυμίζεις προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Όταν ακούσεις τι έχει να σου πει για ένα θέμα, μίλησε κι εσύ. Για ’σένα, γι’ αυτά που αγαπάς, και βοήθησε τον να σε γνωρίσει καλύτερα. Ανοίξου στους ανθρώπους για να σου ανοιχτούν κι εκείνοι. Και μην ξεχνάς να χαμογελάς. Είναι μεταδοτικό!

Ιστορίες

Ο καθένας ξέρει ότι οι ιστορίες ζωντανεύουν τις συζητήσεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε μόνο για τις ιστορίες από τις δικές τους ζωές. Δεν χρειάζεται να αντλήσεις από την εμπειρία σου όταν μιλάς με κάποιον. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιστορίες από οπουδήποτε, από ιστορίες που συνέβησαν σε άτομα που γνωρίζεις, κάτι που άκουσες στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση κλπ.

Πώς μπορείς να ενσωματώσει τις ιστορίες αυτές σε μια συζήτηση; Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσεις πρώτα ότι μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις πνευματικά δικαιώματα.

Απλά πες μια ιστορία που σου έκανε εντύπωση, ακόμη και αν δεν είναι από τη ζωή σου. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε ιστορία, μικρή ή μεγάλη, ενδιαφέρουσα ή εντελώς ανόητη, χρησιμοποιήστε την! Οι άνθρωποι αγαπούν να μιλάνε με ανθρώπους που μπορούν να μοιραστούν μαζί τους απλά πράγματα.

Οι τεχνικές αυτές θα σου επιτρέψουν να μπεις στο παιχνίδι. Αλλά αν θέλεις να προχωρήσεις στο επόμενο επίπεδο, στο σημείο δηλαδή απ’ όπου μπορείς να καταλαβαίνεις μέσα από το διάλογο και να επιλέγεις τους σωστούς ανθρώπους που ήθελες στη ζωή σου, εξασκήσου.

Έτσι, και θα είσαι σε θέση να κάνεις γρήγορα νέους φίλους και οι συζητήσεις σας θα είναι χαλαρές κι ευχάριστες. Και με τον καιρό, θα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέρουσες, με φυσική ευκολία, αποφεύγοντας την αμήχανη σιωπή που παλιότερα θα μπορούσε να σε αποτρέψει από το να γνωρίσεις κάποιους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους.