Είναι δύσκολο να αφήσεις έναν άνθρωπο πίσω σου, ιδιαίτερα όταν αυτός ο άνθρωπος σήμαινε, και σημαίνει, πολλά για εσένα. Κάθε χωρισμός έχει την ιδιαίτερη δυσκολία του. Ανεξαρτήτως του τι συνέβη, και αν είσαι άτομο που δεν μπορεί να κρατήσει άμυνες (και δεν χρειάζεται), να αποκρύψει τα συναισθήματά του και απλά να συνεχίσει τη ζωή του, οι παρακάτω τρόποι θα βοηθήσουν.

  1. Αν έχεις την ανάγκη να κλάψεις, κλάψε

Το κλάμα είναι αρκετά παρεξηγημένη ενέργεια. Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, το να κλαις δεν υποδηλώνει αδυναμία, μάλλον το αντίθετο. Δεν φοβάσαι να εξωτερικεύσεις αυτό που νιώθεις και καλά κάνεις. Το κλάμα ανακουφίζει και υπάρχουν στιγμές που όλοι το χρειαζόμαστε, ακόμα και όταν δεν γνωρίζουμε τον λόγο, ή ακόμα και αν δεν θεωρούμε ότι ο λόγος αυτός το αξίζει. Μην το κρατάς μέσα σου και μην καταπιέζεσαι.

  1. Μην φοβάσαι να πας στα μέρη που πηγαίνατε μαζί

Υπερβολικά ψυχοφθόρο και δύσκολο, αυτή είναι η αλήθεια. Ωστόσο, αν αποφεύγεις να πας ενώ το θέλεις, θα τον/την ξεπεράσεις μεν, με όρους δε. Αυτό που θα καταφέρεις να κάνεις είναι να σου έρθουν στο μυαλό ακόμα περισσότερες αναμνήσεις, κάνοντάς σε να νιώθεις ακόμα μεγαλύτερη νοσταλγία. Σίγουρα δεν θα περάσεις καλά, αν ο χωρισμός είναι πολύ πρόσφατος. Ως αποτέλεσμα, το βράδυ σου θα είναι βασανιστικό και λογικά θα πονάς πολύ. Σε τι, λοιπόν, θα ωφεληθείς από κάτι τέτοιο; Θα περάσεις την φάση του «πένθους» της σχέσης σου πιο έντονα, θα εκτονωθείς καλύτερα, και όταν συνέλθεις, το πισωγύρισμα δεν θα υπάρχει πια ως πιθανότητα.

  1. Αν έχεις ανάγκη να μιλήσεις για εκείνον / η, κάνε το

Όσο έχεις ανάγκη να το κάνεις, να το κάνεις. Θα έρθει η στιγμή που η ανάγκη σου αυτή θα υποχωρήσει, θα σε κουράσει και, επιπλέον, δεν θα έχεις κάτι άλλο να πεις. Αυτό που χρειάζεσαι είναι καλούς φίλους που θα είναι διατεθειμένοι να σε ακούσουν. Καλές και οι αποφυγές του στυλ «Να αποφεύγεις να μιλάς για εκείνον, και θα τον ξεχάσεις γρηγορότερα», καθώς δεν θα κάνεις ανάκληση των αναμνήσεών σου, αλλά αν έχεις ανάγκη να μιλήσεις για τα όποια βιώματά σου, κάνε το. Πράξε βάσει των αναγκών σου και θα ηρεμήσεις γρηγορότερα.

  1. Πες του / της, όλα όσα ποτέ δεν τόλμησες να πεις

Αν ανήκεις στα άτομα που δεν τα πηγαίνουν καλά με τις άμυνες (και επαναλαμβάνω, καλά κάνεις!), χρειάζεται να κλείσεις αυτό το κεφάλαιο οριστικά για να μπορείς να προχωρήσεις σε κάτι καινούριο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και χωρίς να έχει μείνει τίποτα πίσω για να κοιτάξεις. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο ακούγεται ανακουφιστικό για εσένα, κάνε το πράξη. Πες αυτό που ποτέ δεν είπες, αλλά πάντα ήθελες. Θυμήσου πως η κατάσταση έχει τελειώσει, δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Μπορεί να φανείς εσύ ο παράλογος και ο υπερβολικός, αλλά μακροπρόθεσμα εσύ θα είσαι αυτός που δεν θα έχει κανένα απωθημένο, και θα συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.

  1. Θυμήσου πως δεν είσαι μόνος σου

Εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω νιώθουν ακριβώς όπως εσύ αυτή την δεδομένη στιγμή και κάθε στιγμή. Αντίθετα, άτομα που βίωναν δύσκολα τον χωρισμό όταν εσύ ήσουν υπέροχα με τη σχέση σου, τώρα ίσως να περνούν αυτοί καλά με κάτι καινούριο και (μάντεψε!) καλύτερο. Συνειδητοποίησε ότι αξίζεις κάτι καλύτερο και θυμήσου τους λόγους για τους οποίους δεν ήσασταν καλά μαζί και ποτέ δε θα μπορείτε να είστε. Μην ξεχνάς πως υπάρχουν πολλά ακόμη άτομα τα οποία θα γνωρίσεις και με τα οποία θα αποκτήσεις εξίσου όμορφες αναμνήσεις. Ποτέ δεν το πιστεύεις μα πάντα έρχονται, αρκεί να είσαι ανοιχτός σε κάτι καινούριο. Στην τελική, αν γυρίσεις σε μια προβληματική σχέση επειδή τώρα πονάει, το μόνο που θα καταφέρεις να κάνεις είναι να χάσεις πολύτιμο χρόνο.

Τα παραπάνω δεν είναι σίγουρα τρόποι που προτείνονται συχνά, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί οι αποφυγές είναι παροδικά ευκολότερες. Οι άνθρωποι συνήθως ζητάμε τρόπους ανακούφισης. Γιατί, όμως, όταν είμαστε θλιμμένοι μας αρέσει να ακούμε και μελαγχολικά τραγούδια; Είναι η ανάγκη μας τέτοια. Το χρειάζεσαι, θα είναι δύσκολο, αλλά θα βιώσεις τα στάδια με όλη τη θλίψη που μπορούν να σου προκαλέσουν. Η αλλαγή θα έρθει ένα πρωινό χωρίς καν να το καταλάβεις.