Ειδικά τις ημέρες του εγκλεισμού και της καραντίνας, με τα άγχη και την κλεισούρα μας, μάθαμε από πρώτο χέρι ότι είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν εντάσεις με το ζεύγος μας. Εάν, χρησιμοποιήσουμε μερικές από τις παρακάτω φράσεις ενώ έχουμε μία συζήτηση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε τσακωμό.

Φυσικά, πολλές από αυτές τις φράσεις μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις και στις οικογενειακές ακόμη και φιλικές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι οι φράσεις που πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να μην οδηγηθούμε σε τσακωμό με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Οι 6 φράσεις που προκαλούν εύκολα τσακωμό:

«Στα ‘λεγα εγώ»

Όταν έχουμε κάνει κάτι λάθος ή μας έχει συμβεί κάτι άσχημο, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να ακούσουμε είναι πόσο περισσότερο λάθος κάναμε. Εάν κάποιος μας είχε προειδοποιήσει, θα το θυμόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε υπενθύμιση, έχουμε πλήρη κατανόηση της κατάστασης.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι έναν άνθρωπο να σταθεί πλάι μας όσο ξεπερνάμε τα εμπόδια που μας δημιουργούνται. Όχι κάποιον να περιμένει πότε θα κάνουμε το «στραβοπάτημα» ώστε να μας υποδείξει πόσο πιο σωστά κάνει τα πράγματα από εμάς.

φράσεις τσακωμό

«ΜΗΝ κάνεις το τάδε/ΔΕΝ μπορείς να κάνεις το τάδε»

Αρχικά, σε κανέναν δεν αρέσει να του κάνουν κήρυγμα. Πόσο μάλλον όταν του υποδεικνύουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Αυτή η συμπεριφορά πολλές φορές μπορεί να «κόψει τα φτερά» του άλλου και να του κλονίσει μία σημαντική του προσπάθεια για ένα εγχείρημα.

Είναι σημαντικό να είμαστε μαζί με ανθρώπους που ξέρουμε ότι μας στηρίζουν. Μπορούν να μας συμβουλεύσουν για τις αποφάσεις μας, μπορούν να διαφωνήσουν μαζί μας όσο θέλουν αλλά αφού ξέρουν ποιες είναι οι αποφάσεις μας, στο τέλος πρέπει να μας υποστηρίζουν.

«Είσαι υπερβολική/Είσαι υπερευαίσθητη/Είσαι παλαβή»

Το ότι ένα γεγονός/μία κατάσταση ενοχλεί μόνο τον έναν και όχι τον άλλον, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και σημαντικό ή ότι δεν ισχύει. Ακόμη και εάν δεν καταλαβαίνουμε γιατί ενοχλείται τόσο πολύ κάποιος για κάτι, το οποίο εμείς θα είχαμε απλά προσπεράσει, οφείλουμε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία.

Το να τους ακυρώνουμε πλήρως με το να τους χαρακτηρίζουμε υπερβολικούς ή οτιδήποτε δείχνει μόνο ότι δεν τους παίρνουμε σοβαρά και αγνοούμε αυτά που έχουν σημασία για εκείνους. Δυστυχώς, είναι μία πράξη που δείχνει αδιαφορία και ναρκισσισμό.

φράσεις τσακωμό

«Πάντα κάνεις το τάδε/Ποτέ δεν κάνεις το τάδε»

Κάθε συμβάν είναι διαφορετικό. Το να γενικεύουμε καταστάσεις δεν βοηθάει στο να λυθεί κανένα πρόβλημα, κάθε άλλο, δημιουργεί μεγαλύτερο εκνευρισμό και ανοίγει «νέα μέτωπα» στην συζήτηση. Όσο κάνετε γενικεύσεις, δίνετε περισσότερους λόγους να συνεχιστεί ο τσακωμός και νέες αφορμές για να χάσετε το δίκιο σας.

Από τις φράσεις που οδηγούν σε τσακωμό γρήγορα, χωρίς να το καταλάβουμε.

«Αν νοιάζεσαι για εμένα θα το έκανες»

Σταματήστε να κάνετε ψυχολογικό εκβιασμό στους άλλους. Εάν κάποιος δεν θέλει να κάνει κάτι, δεν θα έπρεπε να το κάνει με το ζόρι ώστε να σας αποδείξει τα συναισθήματά του. Δυστυχώς, η αγάπη δεν μετριέται ούτε με χειρονομίες, ούτε με λόγια. Είναι συχνά τα παραδείγματα ανθρώπων που μας έχουν πληγώσει όμως έκαναν συνεχώς πράγματα για εμάς.

Επιπλέον, το τελεσίγραφο αυτό κάνει το άλλο άτομο να νιώθει πολύ άσχημα, αφού αναγκάζεται να κάνει κάτι που δεν ήθελε. Σε καμία περίπτωση δεν θα το κάνει με όρεξη και θα είναι πάντα βεβιασμένο. Μακροχρόνια, τέτοιες κινήσεις δημιουργούν συσσωρευμένη πίεση.

φράσεις τσακωμό

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός και ζευγάρια: Οι καταστροφικές επιπτώσεις της καραντίνας στις ερωτικές σχέσεις

«Δεν με νοιάζει/Εντάξει, ό,τι να ‘ναι»

Όταν ένα από τα δύο άτομα της σχέσης έχουν αναστατωθεί για κάτι, το τελευταίο πράγματα που θέλουν να ακούσουν είναι ότι δεν νοιάζει το άλλο άτομο. Κάθε απάντηση που δηλώνει απάθεια και αδιαφορία θα κάνει μόνο χειρότερη την κατάσταση, καθώς θα δείξει ότι το άλλο άτομο δεν έχει την διάθεση να βοηθήσει. Η συνομιλία για γίνει αμέσως τσακωμός και συναισθήματα θυμού θα δημιουργηθούν γρήγορα και στους δύο.

Σε κάθε περίπτωση, να δείχνετε τον ενδιαφέρον σας για να λύσετε τα προβλήματα του/της συντρόφου σας, ακόμη και εάν δεν μπορείτε. Δείξτε ότι είστε φυσικά και συναισθηματικά διαθέσιμοι και βρίσκεστε εκεί ώστε να μπορούν να σας εμπιστευτούν. 

φράσεις τσακωμό