Οι άνθρωποι είναι βιολογικά σχεδιασμένοι να θέλουν σεξ όλο το χρόνο. Γιατί αυξάνεται η επιθυμία όμως το καλοκαίρι; Εξηγούν βιολόγοι και ψυχοθεραπευτές ειδικά για το σεξ. Το καλοκαίρι είναι εξ ορισμού πιο ζεστό από τον υπόλοιπο χρόνο. Μια έρευνα έδειξε ότι ο Ιούλιος είναι μακράν ο πιο σεξουαλικά ενεργός μήνας του χρόνου. Ακολούθησαν στενά ο Ιούνιος και ο Αύγουστος. Στοιχεία από το Nature and Bloom διαπίστωσαν ότι το καλοκαίρι, τα παράπονα για έλλειψη σεξ μειώθηκαν κατά 21%. Η Lynda Boothroyd, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Durham, η οποία ειδικεύεται στην εξελικτική κατανόηση της σεξουαλικής επιλογής, λέει: «Δεν υπάρχει λόγος να αναζητήσουμε έναν μηχανισμό σχεδιασμένο να αυξάνει το σεξ σε ορισμένες περιόδους του χρόνου, αλλά η άφθονη γενικότερη ανθρώπινη γνωστική λειτουργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό ως υποπροϊόν».

Οπότε, αν δεν είμαστε προορισμένοι να κάνουμε περισσότερο σεξ το καλοκαίρι, γιατί να το θέλουμε περισσότερο όταν κάνει ζέστη;

Η ζέστη κάνει τους χτύπους της καρδιάς μας να ανεβαίνουν

«Τα ζεστά καλοκαίρια κάνουν τις καρδιές μας να χτυπούν πιο γρήγορα παράλληλα με την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος», λέει η Kathleen Bryson, μια εξελικτική ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αυτό το φαινόμενο μιμείται έτσι σημάδια σεξουαλικής διέγερσης, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας κάνουν πιο πρόθυμους να κάνουμε σεξ».

Το φως μας κάνει να νιώθουμε περιπετειώδεις

«Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στη φωτοευαισθησία και στους ρυθμούς φωτός-σκότους», λέει η Bryson. «Μερικοί άνθρωποι είναι ζώα που αλλάζουν και προσαρμόζονται σε περιβάλλοντα και οι εποχές μπορούν σίγουρα να έχουν επίδραση στη διάθεση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Αυτό μπορεί επίσης να κάνει ένα άτομο πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά δεκτικό επίσης. Υποψιάζομαι –αν και βιάζομαι να πω ότι δεν είμαι ενδοκρινολόγος– ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη σεροτονίνη χάρη στα επίπεδα φωτός και όχι στην ίδια τη θερμότητα».

Οι ορμόνες είναι αυξημένες

Οι ορμόνες θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο. «Η έρευνα δείχνει ότι οι μήνες με μεγαλύτερες ημέρες σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά ωορρηξίας, υποδηλώνοντας ένα εποχιακό μοτίβο για την απελευθέρωση ωχρινοτρόπου ορμόνης», λέει ο Ashwini Nadkarni, Εκπαιδευτής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι άνδρες μπορεί επίσης να απολαμβάνουν μια ορμονική αύξηση. «Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ένα εποχιακό μοτίβο στις αλλαγές στο επίπεδο τεστοστερόνης. Αν και πρόκειται για τομείς εν εξελίξει έρευνας και χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη για να χαρακτηριστούν οριστικά, υποδηλώνουν ότι η αύξηση της λίμπιντο το καλοκαίρι ισχύει για όλα τα φύλα».

Οι αισθήσεις ενισχύονται

«Έχουμε περισσότερη επίγνωση των αισθήσεών μας τους καλοκαιρινούς μήνες», λέει η Marian O’Connor, ψυχοθεραπεύτρια στο Tavistock Relationships. «Οι άνθρωποι αισθάνονται τον ήλιο στα πρόσωπά τους. Παρατηρούν το πράσινο γύρω τους. Μπορεί να κολυμπούν στη θάλασσα. Αυτά τα πράγματα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από το να είσαι κουκουλωμένος για να προστατευτείς από το κρύο. Σχεδόν προστατεύουμε τις αισθήσεις μας τον χειμώνα». Ως αποτέλεσμα, έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός μας. «Ένα από τα πράγματα σχετικά με το σεξ, φυσικά, είναι να γνωρίζεις το σώμα σου και να γνωρίζεις τις αισθήσεις στο σώμα σου. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό, το σώμα μας μπορεί να ανταποκρίνεται περισσότερο στο άγγιγμα», προσθέτει ο O’Connor.

Όλοι φαίνονται όμορφοι

Το καλοκαίρι, τα φορέματα για τον ήλιο και τα σορτς σημαίνουν ότι το σώμα μας εκτίθεται πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως, κάτι που μπορεί, φυσικά, να αυξήσει την επιθυμία. «Οι άνθρωποι φορούν λιγότερα ρούχα στη ζέστη», λέει ο O’Connor. «Αυτό μπορεί να θυμίζει στους ανθρώπους το σώμα τους και το σώμα των άλλων ανθρώπων. Για τους ηλικιωμένους, αυτό μπορεί να τους θυμίζει τη νιότη τους. Και βλέποντας νεότερους ανθρώπους να πίνουν στο πάρκο και να διασκεδάζουν μπορεί επίσης να τους κάνει να θέλουν να έρθουν ξανά σε επαφή με την παιχνιδιάρικη πλευρά τους».

Όλοι νιώθουν καλά

«Είχα μερικούς πελάτες που λένε ότι κάνουν σεξ μόνο στις διακοπές», λέει ο O’Connor. «Συχνά τα ζευγάρια είναι χαλαρά μακριά από το σπίτι. Είναι μακριά από οικιακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Μόνο τότε μπορούν να έρθουν σε επαφή με αυτήν την πλευρά που αναζητά την ευχαρίστηση».

Ας μην ξεχνάμε τη σεροτονίνη από τον ήλιο

Η καλοκαιρινή λιακάδα μας κάνει αναμφισβήτητα πιο χαρούμενους. «Συχνά χρειάζεται να νιώθουμε χαλαροί και χαρούμενοι για να θέλουμε σεξ. Μας βοηθά να νιώθουμε πιο αισθησιακές», είπε ο O’Connor. «Όταν είσαι χαλαρός, για παράδειγμα περνώντας μια μέρα ξαπλωμένος στον ήλιο, μπορείς να έχεις καλύτερη ευχαρίστηση. Μας δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσουμε και να νιώθουμε αισθησιακοί, και όχι απλώς ένα γρήγορο σεξ που μπορεί να έχουμε άλλες εποχές του χρόνου».