Όταν βρίσκεσαι σε σχέση, μπορείς να πληγώσεις και να πληγωθείς και απ’τα λόγια. Οι πράξεις σίγουρα σε επηρεάζουν περισσότερο, αλλά θα έχεις ακούσει την παροιμία “η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει”. #Storyofyourlife, μήπως;

Οι ψυχολόγοι πάντως το φωνάζουν –άσχετο, αν όλοι εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας– κάθε φορά που έχουμε νεύρα με τον φίλο μας, να μετράμε μέχρι το 10 πριν ξεστομίσουμε το οτιδήποτε. Η δεύτερη σκέψη άλλωστε, πάντα είναι καλύτερη της πρώτης.

Τα λόγια που λες στην σχέση δεν βοηθούν πάντα, γι’αυτό και δημιουργούνται τόσο εύκολα παρεξηγήσεις. Υπάρχουν όμως 8 φράσεις που είναι η πηγή του κακού κάθε φορά, τις οποίες μπορείς πολύ εύκολα να περιορίσεις. Αν θες  βέβαια να τα έχεις καλά με τον φίλο σου. Πες όχι λοιπόν στις παρακάτω:

Ατάκα 1η

Κάνε ό,τι θέλεις: Ναι οκ, ξέρουμε και οι δύο πολύ καλά, ότι θες να κάνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αντί γι’αυτή την άχαρη απάντηση, μπορείς να δοκιμάσεις να πεις την επόμενη φορά “Είναι σημαντικό να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε μαζί τι θα κάνουμε“. Όμορφα πράγματα.

Ατάκα 2η

Δεν θέλω να μιλήσω μαζί σου: Επιθυμητό και κατανοητό πρέπει να είναι και από τις δύο πλευρές, να μην θέλει ο ένας να μιλήσει στον άλλον. Ίσα-ίσα βοηθάει στο να ηρεμήσετε και οι δύο. Αν λοιπόν, φτάσει η στιγμή που εσύ θες μόνο να του σπάσεις το κεφάλι αντί να του μιλήσεις, μπορείς απλά να του με πεις –με όσο ευγενικό τρόπο διαθέτεις– να “το συζητήσετε αργότερα“. Ευγένεια, μη το ξεχνάμε.

Ατάκα 3η

Δεν περνάω καλά μαζί σου: Μαχαίρι στην καρδιά αν το πεις αυτό. Μπορεί να έχετε κάποιες γκρίνιες παραπάνω, κάποιους έντονους τσακωμούς, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι σκληρή. Πες του μόνο “ότι σε πληγώνει η συμπεριφορά του“. Έτσι θα το καταλάβει καλύτερα.

Ατάκα 4η

Δεν κάνεις τίποτα να με βοηθήσεις: Μπορεί να μην συγκατοικείτε και επίσημα, αλλά μια δουλειά στο σπίτι μπορεί να την κάνει. Ειδικά αν είχες μια κουραστική ημέρα. Επειδή όμως γενικά οι άντρες δεν σκέφτονται όπως εμείς, εξήγησε του “ότι η βοήθεια είναι του είναι πολύτιμη“. Θα τον σκλαβώσεις.

Ατάκα 5η

Επίτησες το έκανες για να με πληγώσεις: Έλα, έλα υπερβολική. Ή έτσι θα σε χαρακτηρίσει εκείνος, ειδικά αν μιλάμε για κάτι μικρό. Γι’αυτό μπορείς να του πεις με ήρεμε τρόπο “Οκ ήταν ατύχημα, ξέρω ότι δεν ήθελες να με πληγώσεις“.

Ατάκα 6η

Αν δεν κάνεις δίαιτα, δεν θα αδυνατίσεις ποτέ: Σκέψου να το έλεγε εκείνος σε ‘σένα. Α’ Παγκόσμιος σίγουρα. Γενικά δεν είναι ωραίο να μιλάς άσχημα για τα κιλά του άλλου. Κι αν πρέπει όντως να βελτιώσει το βάρος του, μπορείς να το παρακινήσεις με τακτ, λέγοντας “είναι δύσκολο να χάσεις βάρος, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να το κάνεις“.

Ατάκα 7η

Χάνεις συνέχεια τα πράγματα σου: Φράση που σου φαίνεται αθώα, αλλά δεν είναι. Γενικά ατάκες τύπου “ορίστε στα έλεγα εγω-άντε πάλι τα ίδια κτλ“, δεν πρέπει να λέγονται. Αν ο φίλος σου χάσει πάλι κάτι σημαντικό, τότε βάλε την γλυκύτητα σου μπροστά και πες “Έλα να δούμε πως θα διορθώσουμε τα πράγματα“.

Ατάκα 8η

Ποιος άλλος σε χρειάζεται πέρα από μένα; : Not, not και πάλι not. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Στην ζωή του δεν είσαι ΜΟΝΟ εσύ, επομένως και οι φίλοι του τον έχουν ανάγκη. Το σωστό για να του εκφράσεις πόσο σημαντικός είναι για σένα είναι αυτό: “Είσαι ο καλύτερος“.