Είτε μόλις ξεκινήσατε να γνωρίζετε κάποιον, είτε έχετε κάποια σχέση εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχουν 3 πράγματα που κάνετε και καταστρέφετε τη σχέση σας.

Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι τόσο συνηθισμένες από τους ανθρώπους γύρω μας που ίσως να μη γνωρίζετε καν ότι τις κάνετε αλλά και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στη σχέση σας.

  1. Ανταγωνισμός

Όταν μία μέρα, ο φίλος ή ο σύζυγός σας, σας ανακοινώνει μία πρόσφατη του επιτυχία στο χώρο εργασίας του, κι αφού τον συγχαίρετε, ξεκινάτε αμέσως για το πώς κάνατε το ίδιο πράγμα  παλαιότερα σε πολύ καλύτερο βαθμό.

Πήρε το πτυχίο του; Λοιπόν, εσείς έχετε δύο.

Έκλεισε μία καλή επιχειρηματική συμφωνία; Κλείσατε τρεις εχθές.

Οι άνδρες περνούν τη ζωή τους ανταγωνιζόμενοι άλλους άνδρες. Δες τους αρέσει να ανταγωνίζονται μαζί σας και τελικά θα διαβρώσει τη βάση της σχέσης σας. Αφήστε τον να χαρεί ένα προσωπικό του επίτευγμα και κάντε του ένα δώρο γι’ αυτό.

  1. Οδηγός για τα πάντα

Όταν λέμε σε άλλους ανθρώπους τι να κάνουν και πώς να συμπεριφέρονται, συνήθως έχουμε μία ιδιαίτερη θέση στη καρδιά τους γιατί θεωρούν ότι το κάνουμε από ενδιαφέρον. Θέλουμε να είναι ασφαλείς δίπλα μας για να παραμείνουν στη ζωή μας.

Στη πραγματικότητα όμως, αν πάντα λέτε στον άνθρωπο σας τι πρέπει να κάνει, πού να πάει και πώς να το κάνει, θα αρχίσει να πιστεύει πως δεν έχετε καμία εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Όταν ο σύζυγός σας βρισκόταν στην εφηβεία, η μητέρα του έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα με εσάς και σαν έφηβος ένιωθε πίεση αλλά και πως δεν το εμπιστεύεται κανείς, με αποτέλεσμα να προκαλεί τη δική του “επανάσταση” στο σπίτι. Αν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, αργά ή γρήγορα ο φίλος σας θα ξεσπάσει και ίσως να φτάσετε στα όρια του χωρισμού. Αν χρειαστεί τη βοήθειά σας σε κάτι τότε να σπεύσετε και να τον βοηθήσετε.

  1. Γελοιοποιώντας τα χόμπι του

Αν ο σύντροφος έχει κάποιο χόμπι που σας φαίνεται κάπως “γελοίο”, για παράδειγμα παίζει videogames στον υπολογιστή σας, δεν χρειάζεται να τον υποτιμήσετε γι΄αυτό. Κανείς δεν θα ήθελε ανθρώπους δίπλα του που να τον γελοιοποιούν για τα ενδιαφέροντά του. Όλοι μας θέλουμε δίπλα μας ανθρώπους που να μας αγαπάνε γι΄αυτό που είμαστε. Σεβαστείτε τα γούστα του, γιατί διαφορετικά θα οδηγήσετε τη σχέση σας στα βράχια.

Αν θέλετε μια υγιή σχέση μεταξύ σας, τότε θα πρέπει να σταματήσετε τον ανταγωνισμό, να δίνετε οδηγίες για τα πάντα και να γελοιοποιείτε τα ενδιαφέροντά του. Αγαπήσαμε αυτόν τον άνθρωπο γι’ αυτό που πραγματικά είναι όχι γι’ αυτό θα θέλαμε να είναι. Προσοχή λοιπόν!