Καταρχάς, ας κρατήσουμε 5 δευτερόλεπτα σιγής για να θαυμάσουμε τον τίτλο που βασίστηκε σε μαθηματικούς όρους. Αν με γνωρίζατε προσωπικά θα συμμεριζόσασταν τον ενθουσιασμό μου, καθώς οι μόνες γνώσεις που έχω συγκρατήσει από τα μαθηματικά είναι το Πυθαγόρειο θεώρημα και τον αριθμό Π. Για την ανικανότητα μου στα μαθηματικά φταίνε οι καθηγητές που είχα στο σχολείο ή μήπως το γεγονός πως δεν είχα κολλητούς άντρες να με βοηθούν στις εξισώσεις, ολοκληρώματα, πίνακες κτλ.;

Το παραπάνω ερώτημα είναι βαθιά κοινωνικό καθώς απασχολεί την κοινωνία εδώ και 50 έτη τουλάχιστον. Τελικά, μπορεί να υπάρξει πλατωνική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα;

Γιατί μόνο τα τελευταία 50 έτη; Όπως τονίζει ο αρθρογράφος των NY TIMES Γούιλιαμ Ντερέσεβιτζ στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του «A Man. A Woman. Just Friends?», τη δεκαετία του ’60 τέθηκε ουσιαστικά το ζήτημα της πλατωνικής φιλίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα καθώς εκείνη την εποχή πραγματοποιήθηκαν οι διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος και η γυναίκα βρέθηκε να συναναστρέφεται καθημερινά με άντρες συναδέλφους.

Ψυχολόγος δεν είμαι (φταίνε τα μαθηματικά που έδωσα στις Πανελλήνιες και μου στέρησαν το όνειρο) γι’ αυτό και θα χρησιμοποιήσω τα τρία επικρατέστερα σενάρια πλατωνικής φιλίας μεταξύ των φύλων, βγαλμένα από τρεις δημοφιλείς ξένες σειρές:

Sex And The City. Η γνωστή γυναικοπαρέα που δεν έχει στρέιτ άντρες φίλους. Όταν λοιπόν η Κάρι έχει δεσμό με τον συγγραφέα Τζακ Μπέργκερ και τον γνωρίζει για πρώτη φορά στις φίλες της, η Μιράντα δράττεται της ευκαιρίας και ρωτάει τον άντρα της παρέας, τι μπορεί να πήγε στραβά στο ραντεβού που είχε το προηγούμενο βράδυ. Ο Μπέργκερ δεν αναλύει την κατάσταση με τον γυναικείο τρόπο (είναι πιεσμένος, δεν έτοιμος για δέσμευση κτλ.) και της απαντάει με μία φράση «Απλώς δεν σε γουστάρει!». Η Κάρι είναι με την παντόφλα στο χέρι, έτοιμη να κατσαδιάσει τον φίλο της μόλις γυρίσουν στο σπίτι γιατί «δεν απαντάμε ποτέ τόσο ωμά στον άλλον» αλλά προς έκπληξή της, η Μιράντα είναι ενθουσιασμένη που έχει επιτέλους στην παρέα της ένα εκπρόσωπο του αντίθετου φύλου να της λύνει τις απορίες περί σχέσεων. Βέβαια, στο επόμενο ραντεβού παραπαίρνει στα σοβαρά το insight tip του Μπέργκερ αλλά η ουσία του παραδείγματος παραμένει καθώς είναι εξαιρετικά ωφέλιμη η πλατωνική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα γιατί α) σου λύνει τις απορίες περί σχέσεων και σεξ (ας μη γελιόμαστε, εμείς οι γυναίκες χαϊδεύουμε τα αυτιά η μία της άλλης κι όταν δεν συμβαίνει αυτό, κάνουμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο 10 μέρες), β) γιατί ξέρει να χρησιμοποιεί τρυπάνι εντιθέμενων κόψεων (δεν ξέρω τι σημαίνει αλλά μου φάνηκε εντυπωσιακό) γ) γιατί με έναν άντρα φίλο μπορείς να αφήσεις λίγο στην άκρη την θηλυκή εικόνα σου και να νιώσεις λίγο παιδί όταν βγαίνεις έξω μαζί του δ) γιατί ξέρει τα ονόματα όλων των ωραίων ποδοσφαιριστών, εκτός αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τι είναι το οφσάιντ…

How I Met Your Mother: Ένα κορίτσι, δύο άντρες, κομπολόι δίχως χάντρες. Η Ρόμπιν γνωρίζει τον Τεντ, κάνει σχέση μαζί του, γνωρίζει τους φίλους του, γίνονται όλη μια αγαπημένη παρέα, χωρίζει με τον Τεντ, παραμένουν φίλοι και αργότερα συγκάτοικοι κι όλα είναι cool. Η Ρόμπιν κάνει αργότερα δεσμό με τον Μπάρνι τον άλλο single στρέιτ άντρα της παρέας, χωρίζει, παραμένουν φίλοι, μέσα τους όμως η φλόγα σιγοκαίει, κάποια στιγμή σκέφτονται την επανασύνδεση, η Ρόμπιν το ξανασκέφτεται, ο Μπάρνι προχωράει μπροστά κι αρραβωνιάζεται άλλην, και μέσα σε όλα αυτά, ο Τεντ ξαναθυμάται πως είναι ερωτευμένος με την Ρόμπιν, εκείνη δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του κι αποφασίζουν να πάψουν να συγκατοικούν. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Όοοχι, η σειρά δεν εκτυλίσσεται στην Σουηδία αλλά στις politically correct, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η σειρά αποτελεί την επιβεβαίωση της θεωρίας πως «ένας άντρας και μια γυναίκα, δεν μπορούν να είναι φίλοι». Κι όπως επισημαίνει μια μεγάλη μερίδα αντρών «δεν μπορούν να είναι φίλοι με μια ελκυστική γυναίκα». Το politically correct που λέγαμε πιο πάνω; Φράση άγνωστη στους άντρες.

Friends: Ο Ρος είναι από την εφηβεία του ερωτευμένος με την Ρέιτσελ, την κατακτά στην ενήλικη ζωή τους, χωρίζουν, κάνουν παιδί (στιγμιαίο λάθος) και τελικά καταλήγουν μαζί. Η Μόνικα ερωτεύεται και παντρεύεται τον καλύτερο της φίλο Τσάντλερ αφού του έχει σχεδιάσει στο παρελθόν τον χάρτη του γυναικείου οργασμού προκειμένου να τον βοηθήσει να ευχαριστήσει ερωτικά την σύντροφο που είχε τότε. Φοίβη και Τζόι, ξεκίνησαν ως φίλοι και παρέμειναν φίλοι. Έρωτας-Πλατωνική Φιλία=2-1.

Δεν ξέρω ποιο σενάριο σας εκφράζει καλύτερα, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα είναι βγαλμένα από τη ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει είτε την εμπειρία να είμαστε κρυφά ερωτευμένοι με τον κολλητό μας, είτε να είναι εκείνος ερωτευμένος μαζί μας είτε να είμαστε ταυτόχρονα ερωτευμένοι και να κάνουμε σχέση.

Αν πιστεύετε πως «ο έρωτας είναι χημεία», τότε καλύτερα να μην αναπτύξετε φιλία με έναν άντρα ή γυναίκα που από την αρχή σας έλκει ερωτικά. Αν πάλι, κάποια στιγμή τον/την δείτε με άλλο μάτι, βεβαιωθείτε πως αυτό δεν συμβαίνει επειδή περνάτε μια περίεργη περίοδο, για παράδειγμα μετά από έναν χωρισμό. Είναι κρίμα να χαλάσει μια φιλία για μια απερισκεψία. Μα πάνω απ’ όλα, σκεφτείτε τι ταιριάζει στον χαρακτήρα σας, εγώ για παράδειγμα, δύσκολα διατηρώ φιλία με έναν άντρα γιατί αν υπάρχει εγκεφαλικό δέσιμο τότε μοιραία νιώθω και το ερωτικό. Σε αυτή την περίπτωση επιβεβαιώνω το σενάριο Sex And The City, δηλαδή έχω κολλητές γυναίκες και κάνω τις απορίες μου στους συντρόφους τους! Πρακτικό κι ασφαλές 🙂