Υπάρχει μια ταινία που το 9 στους 10 άντρες θα πει πως είναι η αγαπημένη του ταινία: το Braveheart. Πέρα από τους προφανείς λόγους της ατέλειωτης αιματοχυσίας, επικών μαχών, περηφάνιας και ανδρείας υπάρχει μια πτυχή της ιστορίας που με κάνει να πιστεύω πως αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο το συγκεκριμένο φιλμ είναι το αγαπημένο ων αντρών.

Ο ήρωας του έργου William Wallace επιστρέφει, μετά από χρόνια απουσίας στη Ρώμη, στην πατρίδα του τη Σκωτία και παντρεύεται τον παιδικό του έρωτα τη Murron MacClannough. Η Murron εκτελείται από τους Άγγλους από την αρχή του έργου. Ο Wallace επιτίθεται με μένος εναντίον τους με αποτέλεσμα ο βασιλιάς της Αγγλίας να στέλνει τη Γαλλίδα νύφη του να διαπραγματευθεί με τον Wallace. Η Isabella μόλις βλέπει τον Wallace ζητά να της φέρουν σεισμογράφο (που λέει και το λαϊκό άσμα), εκείνος ανταποκρίνεται στον έρωτα της αλλά με μισή καρδιά αφού ουσιαστικά δεν έχει ξεχάσει την μεγάλη του αγάπη την οποία βλέπει ως όραμα στις τελευταίες του ώρες, παρόλο που η Isabella, που παρεμπιπτόντως ερμηνεύει η κουκλάρα Sophie Marcheau, τον παρακαλά να ζητήσει συγχώρεση από τον βασιλιά προκειμένου να μην εκτελεστεί.

Ο William και η Murron

Ο William και η Murron

Λίγο μεγάλη εισαγωγή (φταίει που το Braveheart είναι έπος) για να αποδείξω πως ένας από τους λόγους για τον οποίο ταυτίζονται οι άντρες με τον Wallace είναι επειδή δεν μπορεί να ξεπεράσει τον πρώτο του έρωτα. Για τους περισσότερους άντρες υπάρχει «εκείνη η γυναίκα» που κρατά μια μοναδική θέση στην καρδιά τους.

Και τι γίνεται όλες οι επόμενες παλεύουν με αυτό το φάντασμα; Αναπόφευκτα, κάποιες ναι. Βλέπετε, εκείνη η ΜΙΑ αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για όλες τις επόμενες. Όπως συμβαίνει και με εμάς τις γυναίκες δεν είναι όλοι οι άντρες που περνούν από τη ζωή μας ο πρίγκιπας πάνω στο άσπρο άλογο, ο πατέρας των παιδιών μας. Ωστόσο κάποια άλλη ΜΙΑ θα κατορθώσει να ξεριζώσει από την καρδιά του το φάντασμα της πρώην. Γιατί πρόκειται για ΜΙΑ γυναίκα που ο άντρας τη θυμάται όπως ήταν όταν είχαν σχέση, όχι γι’αυτό που είναι σήμερα.

Οι αναμνήσεις είναι δυνατές αλλά το καλό των αντρών είναι πως σπάνια βγάζουν από το συρτάρι τη φωτογραφία της πρώην όταν το σήμερα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο μεγάλος έρωτας είναι συχνά αυτός που δεν έχει έρθει ακόμα και που όταν βρεθεί θα θέσει νέα μέτρα σύγκρισης. Και που ξέρετε ίσως ο Wallace αν δεν είχε παράλληλα να ανεξαρτητοποιήσει τη Σκωτία ίσως να είχε πάρει τη Isabella και να ζούσαν τον έρωτας τους στα Highlands.