Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ έντονη η συζήτηση γύρω από την συναίνεση στο σεξ. Μάλιστα, νομοθετήθηκε και όλας μετά από απαιτήσεις των πολιτών ότι όταν στην σεξουαλική πράξη δεν υπάρχει συναίνεση, τότε ισούται με βιασμό. Η συναίνεση στο σεξ δεν ανακαλείται μόνο όταν κάποιος λέει δυνατό και ηχηρό «όχι» αλλά και όταν λέγονται οι παρακάτω 6 φράσεις. Έτσι, είτε είστε άντρες είτε γυναίκες, όταν ακούσετε από τον/την σύντροφό σας τις παρακάτω φράσεις, τότε δεν πρέπει να συνεχίσετε αλλά να σταματήσετε αμέσως:

6 φράσεις που δηλώνουν την έλλειψη συναίνεσης στο σεξ – «Όχι» σημαίνει «όχι», όχι όμως σημαίνει και το να λέει το άλλο άτομο ότι:

  • «Δεν είμαι σίγουρη για αυτό». Η σεξουαλική πράξη μεταξύ των οποιωνδήποτε δύο ατόμων, θα πρέπει να συμβαίνει μόνο και εφόσον το θέλουν και οι δύο 100%.

 

  • «Δεν νιώθω άνετα μωρέ». Πολλές φορές δεν θέλουμε να δυσαρεστήσουμε το άλλο άτομο και να «χαλάσουμε την φάση» γι’αυτό δεν θέλουμε να πούμε αμέσως ότι δεν θέλουμε να κάνουμε σεξ, ειδικά όταν δεν έχουμε οικειότητα με το άλλο άτομο και φοβόμαστε μην το «ξενερώσουμε». Μάλιστα, κάποιοι όντως δεν καταλαβαίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης και σκεπτόμενοι ότι έχουν ήδη ανάψει και θέλουν να σβήσουν την σεξουαλική τους επιθυμία που είναι εκείνη την στιγμή στα ύψη, πιέζουν και φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους/τις συντρόφους τους.

 

  • «Ας κάτσουμε λίγο, ας αράξουμε απλά». Το ότι δεν θέλει να κάνει σεξ εκείνη την στιγμή μαζί σου το άλλο άτομο, δεν σημαίνει και ότι δεν σε θέλει. Απλά για τους χψ λόγους, δεν επιθυμεί εκείνη την στιγμή να προχωρήσετε σε σεξ. Επίσης, μην την/τον πιέσεις να σου αποκαλύψει τους λόγους που δεν θέλει να κάνετε. Μπορεί να μην σε αφορούν ή απλά να μην είναι κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί απλά να μην θέλει εκείνη την στιγμή. Είναι απολύτως κατανοητό, είναι μεγάλος μύθος ότι οι άνθρωποι. κυρίως οι άντρες, θέλουν συνέχεια σεξ. Μερικές από αυτές τις λάθος αντιλήψεις μας τις έχουν δημιουργήσει έμμεσα οι ταινίες πορνό. Διαβάστε εδώ, γιατί οι ταινίες πορνό δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό σεξ. 

φράσεις σεξ

  • «Ίσως αργότερα». Επίσης, το ότι κάποιος σε θέλει, δεν σημαίνει ότι θέλει να κάνετε σεξ κάθε στιγμή. Σεβάσου το και περίμενε μέχρι να έχετε και οι δύο την απαραίτητη όρεξη. Μην το κάνεις τεράστιο θέμα, μόνο χειρότερη μπορείς να κάνεις την ατμόσφαιρα μεταξύ σας.

 

  •  «Όχι σήμερα». Παρομοίως, επειδή μπορεί κάποιος να είχε δύσκολες μέρες, άγχη, πολλά στο μυαλό του ή απλά δεν έχει όρεξη την συγκεκριμένη μέρα, είναι σημαντικό να δεχτούμε ότι δεν έχει την αντίστοιχη όρεξη για σεξ. Μπορεί οι άντρες να μην το παραδέχονται, αλλά το σεξ είναι μία διαδικασία που απαιτεί να δοθείς και ψυχολογικά.

 

  • «Άλλαξα γνώμη». Δώσε προσοχή: επειδή σου είπε κάποια στιγμή ότι θέλει να κάνετε σεξ, αυτό δεν σημαίνει ότι υπογράψατε συμβόλαιο ή ότι σου χρωστάει σεξ. Να θυμάσαι ότι η συναίνεση μπορεί να ανακληθεί κάθε στιγμή.

 

Να θυμάσαι ότι εάν δεν δεχτείς μία ενθουσιώδης καταφατική και θετική απάντηση, μπορεί κάτι να συμβαίνει. Σιγουρέψου ότι η/ο σύντροφός σου θέλει σίγουρα να κάνετε σεξ και να είσαι σίγουρος/σίγουρη ότι θα έχετε και οι δύο μία τέλεια ερωτική συνεύρεση.