Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο οξύμωρο είναι σε μια εποχή που ‘υποτίθεται’ πως είναι απενοχοποιημένη, οι περισσότεροι να αισθανόμαστε ενοχές για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας.

Βγάζεις χρήματα σε μια εποχή που επικρατεί οικονομική κρίση; Ενοχή

Δεν βγάζεις χρήματα ενώ όλοι οι άλλοι γύρω σου επιβιώνουν μια χαρά; Ενοχή

Χάλασες τη δίαιτα; Ενοχή

Είσαι τρελά ερωτευμένη και σκέφτεσαι πως δεν γίνεται να είσαι τόσο ευτυχισμένη και πως δεν μπορεί, κάτι πρέπει να μην πηγαίνει καλά…(Ενοχή)

Η λίστα είναι ατελείωτη. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τις κοινωνικές νόρμες που συχνά μας περιορίζουν αλλά παρατηρώ όλο και πιο συχνά να πέφτουμε στις ακόλουθες, τρεις παγίδες ενοχής στις ερωτικές σχέσεις:

Παγίδα ενοχής #1: Γνωρίζεις κάποιον που συμπληρώνει όλα τα κουτάκια της λίστας σου αλλά για κάποιο λόγο έχετε μηδενική χημεία.

Δοκίμασες. Βγήκατε μια φορά για φαγητό, μία άλλη για ποτό, μία άλλη για καφέ, φιληθήκατε, κάνατε σεξ αλλά αυτές οι πεταλούδες στο στομάχι δεν ήρθαν ποτέ. Δεν κρατήσατε επαφή και εβδομάδες μετά εκεί που λιώνεις στη μοναξιά σου σκέφτεσαι ‘Μήπως έπρεπε να δώσω μία ακόμη ευκαιρία στον Γιωργάκη;’, ‘Καλό παιδί ήταν, με καλή δουλειά, και καλές προθέσεις’, ‘Εσύ φταις! (στον εαυτό σου το λες), που είσαι πολύ επιλεκτική’, ‘Με αυτά τα μυαλά, θα μείνεις για πάντα μόνη’ (συνεχίζεις το αυτομαστίγωμα…)

Βήμα 1ο: Παίρνεις μια βαθιά ανάσα

Βήμα 2ο: Αποδέχεσαι πως όσο καλός και αν ήταν ο Γιωργάκης στα χαρτιά, στην πράξη το γλυκό δεν έδενε. Δεν φταις εσύ, απλώς δεν ταιριάζατε. Ερωτική χημεία με το ζόρι δεν γίνεται (ρώτα όποιον αλχημιστή θέλεις).

Παγίδα ενοχής #2: Γνώρισες κάποιον που σου αρέσει αλλά είναι τόσο αυτός όσο και εσύ σε πολλή πιεσμένη φάση ζωής και αποφασίζετε να κάνετε μια χαλαρή σχέση.

Περνάς καλά μαζί του. “No strings attached. Just freelove” που τραγουδούν και οι Depeche Mode και ξαφνικά σου έρχεται μια κεραμίδα και θυμάσαι όλους τους κανόνες που σου έμαθε γιαγιά σου πως τα καλά κορίτσια δεν ακουμπούν τους αγκώνες στο τραπέζι και πως δεν αφήνουν έναν άντρα να τις έχει μόνο για ένα κρεβάτι.

‘Αν είχε δει την αξία μου, δεν θα με είχε μόνο για ένα κρεβάτι’, σκέφτεσαι.

Βήμα 1ο: Παίρνεις μια βαθιά ανάσα

Βήμα 2ο: Μαθαίνεις πως ο μόνος ουσιαστικός εχθρός της συντροφικότητας είναι το timing! Εννιά στις δέκα φορές ο τρόπος με τον οποίο σε αντιμετωπίζει ένας άντρας δεν έχει να κάνει με την αξία σου αλλά με τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες ή τη φάση ζωής στην οποία κρύβεται (μην ξεχνάς το κοινωνικό στερεότυπο του άντρα-κουβαλητή που οφείλει να εκπληρώσει και τον κάνει πιο αγχώδη με τους στόχους καριέρας του).

Η γιαγιά σου σίγουρα σου είχε πει και το άλλο ‘Αν είναι να’ρθει θε να’ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει’. Υπάρχουν σχέσεις που ξεκίνησαν χαλαρά και κατέληξαν σε συμβίωση και δημιουργία οικογένειας και άλλες που έμειναν όπως ξεκίνησαν. Όσο σε κάνει ευτυχισμένη μια τέτοια σχέση, μείνε. Όταν δεν σε καλύπτει, φύγε. Σε κάθε περίπτωση θα έχεις ζήσει μια όμορφη εμπειρία.

Παγίδα ενοχής #3: Γνώρισες κάποιον που δεν τρελαίνεσαι αλλά σκέφτεσαι πως είσαι μόνη και δεν έχει τίποτα να χάσεις…πόσο άσχημα μπορεί να είναι;

Οι εβδομάδες, οι μήνες…τα χρόνια περνούν και συνειδητοποιείς πως ο μόνος λόγος για τον οποίο κρατάς αυτή τη σχέση είναι για να μην χαρακτηρίζεται ως ‘single’ το status σου στο Facebook. Αποφασίζεις να χωρίσεις και μετά αρχίζεις το αυτομαστίγωμα που δεν βρήκες το κουράγιο να το κάνεις νωρίτερα και έχασες τόσο χρόνο από τη ζωή σου.

Βήμα 1ο: Άφησε κάτω το μαστίγιο.

Βήμα 2ο: Σκέψου πως δεν μπορείς να ξέρεις κάτι αν δεν το δοκιμάσεις (βέβαια, το ίδιο λένε και για τα ναρκωτικά που θεωρώ πως δεν πρέπει καν να μπεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις). Αν έχασες πολύ χρόνο δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τον κερδίσεις πίσω. Αποδέξου πως ό,τι έγινε, έγινε και επικεντρώσου στο μέλλον, κρατώντας αυτή την εμπειρία ως οδηγό για τις μελλοντικές σου σχέσεις. Όπως λένε και οι Ρώσοι “το παρελθόν είναι φάρος και όχι λιμάνι”.

Ηθικό δίδαγμα: Όταν πρόκειται για τον έρωτα: Γίνε εγωιστής. Μόνο εσύ ξέρεις τόσο καλά τον εαυτό σου και τι χρειάζεσαι πραγματικά για να είσαι ευτυχισμένη.  Όσο κλισέ κι αν ακούγεται “από τα λάθη μαθαίνουμε”, οπότε σταμάτα να νιώθεις ενοχές για τις λάθος αποφάσεις που πήρες στις σχέσεις σου. Σκέψου πως πήρες πολύτιμα μαθήματα για το μέλλον.

Να είσαι ανοιχτή στις συμβουλές των οικείων σου (όσων γενικά ξέρεις πως θέλουν το καλό σου) αλλά φρόντισε να είσαι εσύ πάνω από όλα ο καλύτερος κριτής του εαυτού σου. Συνήθως, η γνώμη που μας ενοχλεί περισσότερο είναι αυτή που δεν ομολογούμε στον ίδιο μας τον εαυτό…