Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χάζευα φωτογραφίες στο Pinterest αναζητώντας διάφορα «τσιτάτα» για τον έρωτα και κάποια στιγμή το scroll down σταμάτησε όταν βρήκα την ακόλουθη φωτογραφία:love-unpack

«Όλοι κουβαλάμε ένα φορτίο, βρες κάποιον που θα σε αγαπάει τόσο ώστε να σε βοηθήσει να ξεφορτώσεις»

Νομίζω πως έχω διαβάσει πάρα πολλά αποφθέγματα για τον έρωτα αλλά τα περισσότερα ήταν υπερβολικά ουτοπικά ή υπερβολικά κυνικά, το παραπάνω ήταν ουσιώδες και ρεαλιστικό.

Παρακαλώ σημειώστε και τις ετικέτες που φέρουν οι βαλίτσες: Αμφιβολία – Απώλεια – Φόβος. Οι τρεις εχθροί του έρωτα.

Ποιος μπορεί να σου δώσει εγγυήσεις στον έρωτα; Όταν έχεις μετρήσει ένα ένα τα πλακάκια του πατώματός σου τα βράδια που έκλαιγες ξαπλωμένη πάνω του προσπαθώντας να ξεπεράσεις έναν έρωτα που σε διέλυσε (72, παρεμπιπτόντως) πως μπορείς να είσαι σίγουρος/η ότι και ο επόμενος δεν θα σε πληγώσει; Μάντεψε…δεν το ξέρεις κι ούτε πρόκειται να το μάθεις ακόμα κι αν ο άλλος έρθει με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 105. Το μαγικό όμως είναι πως αν αφήσεις πίσω τις αμφιβολίες σου, τότε έχεις μια ευκαιρία να νικήσεις το φόβο σου.

Πραγματικά νομίζω πως το μότο της εποχής και της γενιάς μας θα να γίνει το ‘’Δεν ερωτευόμαστε, φοβόμαστε’’. Ανούσιες κι επιφανειακές σχέσεις έχουν αντικαταστήσει τον πραγματικό κι ουσιαστικό έρωτα γιατί κανείς δεν θέλει να βιώσει το déjà vu μιας προηγούμενης αποτυχημένης σχέσης.

Τελικά, αυτό που μας φοβίζει είναι η αποτυχία; Ναι, η αποτυχία πονάει αλλά ταυτόχρονα είναι και ο πιο πρακτικός τρόπος να πάρουμε μαθήματα ζωής και να μάθουμε από τα λάθη μας.

Απώλεια. Σε πολλούς έχει τύχει να χωρίσουν δίχως να το θέλουν, απλώς επειδή ήταν επιθυμία του άλλου/ης. Πολύ δύσκολος χωρισμός αλλά νομίζω πως όταν περάσει καιρός τελικά συνειδητοποιείς πως όταν ένα άτομο προτιμά να περνάει τη ζωή του χωρίς εσένα, τότε δεν είχε θέση και στη δική σου ζωή.

Είναι μάλλον κωμικοτραγικό αν σκεφτείς πως πολλοί από εμάς στηριζόμαστε στην αμφιβολία και το φόβο για να πάρουμε αποφάσεις θεωρώντας πως έτσι οδηγούμαστε στην πιο ασφαλή λύση όταν στην ουσία αυτοί οι δύο παράγοντες μπλοκάρουν τη μοναδική πυξίδα που έχουμε σε θέματα έρωτα: το ένστικτό μας.

Μήπως διάλεξες λάθος συμβούλους; Βάλε νοητό post-it στο μυαλό σου την παραπάνω φωτογραφία και ερωτεύσου ξανά!