Ο James Dean στο «Επαναστάτης χωρίς αιτία», ο Dylan (Luke Perry) του «Beverly Hills 90210» και οι πιο σύγχρονοι Damon Salvatore (Ian Somerhalder) της σειράς «Vampire Diaries» και Christian Grey της τριλογίας «50 Αποχρώσεις του Γκρι», αποτελούν κλασσικά πρότυπα «κακών αγοριών» που μονοπωλούν τη φαντασία των γυναικών εδώ και αιώνες. Κι επειδή η ζωή μιμείται την τέχνη, τα κακά παιδιά με σάρκα και οστά, ασκούν την ίδια επιρροή με τους μυθοπλαστικούς χαρακτήρες σε ορδές γυναικών.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Σημειώστε τα υλικά: ανακατέψτε αυτοπεποίθηση, με αδιαφορία, μυστήριο, ίντριγκα και αντισυμβατικότητα κι έχετε τον προσωπικό σας Collin Farrell (Johnny Depp, Robert Downey Junior, Robbie Williams…η λίστα είναι ατελείωτη).

Ο Collin-bad boy-Farrell

Γιατί είναι κακό να μας έλκει «ο επαναστάτης χωρίς αιτία»; ΟΚ, ας κρατήσουμε την εμφάνιση του Collin (προσωπικό κόλλημα της αρθογράφου) και το στριφτό τσιγάρο (συνηθισμένο αξεσουάρ του κακού αγοριού) αλλά μέχρι εκεί. Η σχέση με ένα κακό παιδί συνήθως καταλήγει σε συναισθηματικό άδειασμα και τόνους χαρτομάντιλα. Λένε πάντα αυτό που θέλουμε να ακούσουμε και συμπεριφέρονται αντισυμβατικά, κάνοντας την καρδιά μας να τρέχει πιο γρήγορα κι απ’τον Usain Bolt. Το πρόβλημα είναι πως δεν θέλουμε έναν άντρα ο οποίος λέει απλώς αυτό που θέλουμε να ακούσουμε αλλά εκείνο που πραγματικά εννοεί. Επειδή τα κακά αγόρια είναι συναισθηματικά απόμακρα ή ανώριμα, δυσκολεύονται να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με το ταίρι τους. Επίσης, όταν κοπάσει η έξαψη, έρχεται η στιγμή που απλώς θέλουμε να καθίσουμε αγκαλιά με τον σύντροφό μας στον καναπέ. Δυστυχώς, ο καναπές είναι άγνωστη λέξη για το κακό αγόρι. Η ζωή για εκείνον είναι μια περιπέτεια.

Τέλος, δεν είναι λίγες οι φορές που ο «επαναστάτης χωρίς αιτία» μετατρέπεται σε «American psycho» (ξέχασα να αναφέρω τον Christian Bale προηγουμένως), μια εμπειρία που καλό είναι να μην την κουβαλάμε στο βιογραφικό μας.

O Christian Bale σε σκηνή απ’την ταινία “American Psycho”

Γιατί λοιπόν την πατάμε;

Οι αιτίες ποικίλουν και βρίσκονται ριζωμένες στις ανασφάλειες, τον χαρακτήρα κάθε γυναίκας ακόμα και στα πρότυπα που επιβάλλει η κοινωνία.

Οι συνήθεις ύποπτοι

Υπάρχουν δύο τύποι γυναικών που αποτελούν την συνήθη «λεία» των κακών αγοριών.

Ο ένας τύπος είναι πολύ ντροπαλές κι εσωστρεφείς γυναίκες που εύκολα γοητεύονται από άντρες που είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση κι έχουν τον θαυμασμό του κοινωνικού τους περίγυρου. Εκείνοι προσφέρουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας κι εκείνες βρίσκουν τη σανίδα σωτηρίας που χρειάζονται προκειμένου ο κόσμος να πάψει να είναι τόσο τρομακτικός.

Ο άλλος τύπος είναι οι γυναίκες καταπιεσμένες από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα της «καλής» και «σεμνής» κοπέλας οι οποίες βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από τη σχέση τους με ένα κακό παιδί να ζήσουν την γοητεία της «σκοτεινής» πλευράς.

Ο φόβος της δέσμευσης

Καθώς ένα κακό παιδί είναι εκ των προτέρων απόμακρος και ακριβοθώρητος, φαίνεται περίεργο που επιμένουμε να κυνηγάμε ένα τέτοιον τύπο άντρα ενώ κατά βάθος ξέρουμε πως δεν πρόκειται να τον «πιάσουμε». Αυτή η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά συχνά χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός προκειμένου να μην ασχοληθούμε με την προσωπική μας ανικανότητα να αποκτήσουμε οικειότητα με τους άλλους και να ανοιχτούμε συναισθηματικά. Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως κάποιες γυναίκες επιλέγουν συνεχώς κακά παιδιά έτσι ώστε να μπορέσουν σύντομα να δώσουν τέλος στη σχέση τους, έχοντας ως άλλοθι για τον χωρισμό τον κακό χαρακτήρα του συντρόφου τους.

Πως το αρνάκι μετατρέπεται σε λύκος;

Προσωπικά, πιστεύω πως ένας έρωτας είναι πραγματικός όταν η καρδιά και το μυαλό συμφωνούν απόλυτα. Αν θεωρούμε πως η καρδιά λέει «ναι», ενώ το μυαλό λέει «όχι», συνήθως έχουμε μπερδέψει την καρδιά με κάτι άλλο. Ανασφάλεια, εγωισμό, πείσμα, φόβο δέσμευσης; Ένα από τα πολλά κοινά που έχουμε με τους φίλους μας τα ζώα είναι το «ένστικτο». Συνήθως όταν ένα κακό παιδί εμφανίζεται μπροστά μας, το ξέρουμε ήδη πως πάμε γυρεύοντας για μπελάδες. Όταν ένα κακό παιδί εμφανίζεται μπροστά μας ή έστω αποκαλυφθεί στη διάρκεια της σχέσης οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διαπιστώσουμε αν θέλουμε να είμαστε μαζί του επειδή τον αγαπάμε πραγματικά ή επειδή μας βοηθάει να καλύψουμε κάποια ανασφάλειά μας.

Κι αν παρόλα αυτά δεν μπορείτε να αποδεσμευτείτε από το κακό αγόρι σας, διαβάστε ή δείτε τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» με το αιώνιο κακό παιδί Heathcliff (ας βάλω και τον Ralph Fiennes στην λίστα). Είναι καιρός τώρα να καταλήγουμε φαντάσματα;

Η Catherine πλήρωσε ακριβά τον έρωτά της για το κακό αγόρι Heathcliff