Είχατε επικοινωνία, σου έδειχνε ενδιαφέρον, θα ορκιζόσουν πως κάτι καλό συμβαίνει εδώ, ώσπου όλα άλλαξαν. Έγινε απόμακρος/η, η επικοινωνία σας μειώθηκε σε απλές, σχεδόν τυπικές, σχέσεις και δεν υπάρχει δείγμα ενδιαφέροντος. Για να εξετάσουμε, λοιπόν, τους βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, <είτε ήσασταν σε σχέση είτε όχι.

1. Δεν ενδιαφέρεται πια

Ας αρχίσουμε με το χειρότερο σενάριο. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται, είτε γιατί ανακάλυψε πως δεν ταιριάζετε, είτε γιατί βρήκε κάτι καλύτερο, σύμφωνα με τα δικά του/της δεδομένα και εικασίες.

Αν δεν είχατε σχέση, για εκείνον/η είναι φυσιολογικό η επικοινωνία σας να μειώνεται. Είναι κάτι που γίνεται αυτόματα και ίσως απαρατήρητα. Σκέψου μόνο: Παρατηρείς το πόσο ενδιαφέρον δείχνεις ή παύεις να δείχνεις στον καθένα, ιδιαίτερα όταν δεν ενδιαφέρεσαι; Είναι οι άλλοι πως το αντιλαμβάνονται και το ερμηνεύουν.

Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον πραγματικά σε ενδιαφέρει, ίσως είναι σειρά σου να δείξεις ενδιαφέρον και να πάρεις πρωτοβουλίες. Αν συνεχίζει να ενδιαφέρεται έστω και λίγο, θα ανταποκριθεί και θα στο δείξει. Χαμογέλασε, μην κάνεις παράπονα για τη μειωμένη επικοινωνία σας, και πλησίασέ τον/την. Ο χρόνος τρέχει αντίστροφα!

Αν, από την άλλη, έχετε σχέση, αρχικά αναρωτήσου αν συμβαίνει κάτι που τον/την απασχολεί πολύ αυτό το χρονικό διάστημα. Αν βρίσκει χρόνο για όλα τα υπόλοιπα, αλλά όχι για εσένα, τα πράγματα δεν είναι καλά. Δεν έχει σημασία αν είναι σε φάση αναζήτησης κάτι άλλου ή απλά δεν τολμάει να σου αποκαλύψει την αλήθεια. Οι επιλογές είναι δύο: είτε διεκδικείς τον χρόνο του/της και προσπαθείς να μάθεις τι συμβαίνει, ή βρίσκεις και εσύ κάτι καλύτερο για τον εαυτό σου.

2. Τον/την έχει ενοχλήσει η συμπεριφορά σου

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να τον/την έχει ενοχλήσει κάτι στη συμπεριφορά σου, το οποίο δε σου ανέφερε ποτέ, αλλά ήταν αρκετό για να παγώσει τις μεταξύ σας σχέσεις. Αν γνωρίζεις ή μπορείς να σκεφτείς τι είναι

αυτό, μια συγγνώμη και μια αλλαγή της στάσης σου είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Η αναγνώριση των λαθών εκτιμάται. Αν, ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή έχει επαναληφθεί πολλάκις, θα ήταν προτιμότερο να σκεφτείς αν θέλεις να το αλλάξεις, αν μπορείς και πώς.

3. Δεν έδειξες ποτέ ενδιαφέρον

Σε πλησιάζει, σου μιλάει, σου δείχνει όλο το ενδιαφέρον που μπορεί να σου δείξει και σου αφιερώνει χρόνο. Εσύ, όμως, απλά το δέχεσαι και απλά ανταποκρίνεσαι όταν αυτό συμβαίνει. Δεν παίρνεις πρωτοβουλίες, δεν προτείνεις εξόδους, δείχνεις να νοιάζεσαι πολύ λιγότερο. Δεν έχει σημασία γιατί το κάνεις, αλλά αν όντως αυτό συμβαίνει και αν όντως ενδιαφέρεσαι, είναι η σειρά σου να αναλάβεις δράση για να μην τον/την χάσεις. Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο ενδιαφέρεται ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει το ενδιαφέρον σου. Αν δεν το δώσεις, μετά από αρκετή υπομονή, στρέφεται αλλού.

4. Γνωρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον ανάμεσά σας

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στη μία ανήκουν όλοι εκείνοι που πράττουν με βάση των ρομαντισμό που τους διακατέχει. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να πας μαζί τους στο αεροδρόμιο και να τους αποχαιρετήσεις. Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται τα άτομα που σκέφτονται ορθολογικά, μπορούν να κρίνουν κατά πόσο κάτι έχει νόημα να γίνει, καθώς και το βάρος των μετέπειτα επιπτώσεων. Είναι οι άνθρωποι που το ενδιαφέρον τους είναι συνήθως γνήσιο (στην τελική, γιατί να μην επωφεληθεί από κάποιες τελευταίες στιγμές μαζί σου;), αλλά το timing είναι λάθος. Το ξέρεις και το ξέρει.

Αν είστε σε σχέση, συζητήστε το. Αν το θέλετε, μπορεί και να βρείτε λύση. Αν δεν είστε σε σχέση, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλεις να εκφραστείς, κάντο. Είναι σημαντικό να κλείνεις το κεφάλαιο πριν προχωρήσεις στο επόμενο.

5. Άλλαξαν οι προτεραιότητές του/της

Βρήκε μια καινούρια δουλειά, άρχισε μια ενδιαφέρουσα ασχολία, διαφοροποιήθηκαν οι μελλοντικοί του στόχοι σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του/της. Ως εκ τούτου, θεωρεί απαραίτητο να αφιερώσει όλο τον χρόνο του/της εκεί και στρέφει το ενδιαφέρον σε άτομα που μπορούν να τον/την βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Αν είναι κάτι καινούριο, μην βιαστείς να πάρεις αποφάσεις

ή να θεωρήσεις πως κάτι ήρθε στο τέλος του. Δείξε την χαρά σου για εκείνον/η, και παράλληλα φρόντισε να τη νιώσεις. Αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, και ποτέ δεν ήσουν από τις πρώτες προτεραιότητές του/της, αξιολόγησε τους λόγους και πάρε τις ανάλογες αποφάσεις για τη ζωή σου.