Το 2011 το site που ειδικεύεται στα social media, Mashable, πραγματοποίησε μία έρευνα και ρώτησε «τι θα προτιμούσατε να εγκαταλείψετε για μία εβδομάδα, το σεξ ή το κινητό σας;» Το 1/3 των ερωτηθέντων δεν άντεξε στην ιδέα πως θα έμενε μία ολόκληρη εβδομάδα χωρίς κινητό τηλέφωνο κι έτσι διάλεξε το σεξ.

ΟΚ, όλοι μπορούμε να αντέξουμε όχι μόνο μία αλλά πολλές εβδομάδες χωρίς σεξ αλλά όταν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων επιλέγει αντί για σωματική επαφή, το άγγιγμα της οθόνης, τότε ξέρουμε πως έχουμε περάσει σε μια εποχή όπου η τεχνολογία «επιτίθεται» στην ερωτική μας ζωή.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και μια σουηδική έρευνα που αναφέρει πως το να παρακολουθούμε τα προφίλ με την «τέλεια» ζωή των φίλων μας στο Facebook μας κάνει να αισθανόμαστε μειονεκτικά και με τη σύγκριση αυτή, παίρνει την κατηφόρα και η λίμπιντο μας.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που σαμποτάρουν την ερωτική μας ζωή και δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία, όπως το να κοιμόμαστε πολύ νωρίς τη νύχτα. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Women’s Health που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το Μάιο του 2012, η ερωτική διάθεση των γυναικών κορυφώνεται στις 11 μ.μ. το βράδυ του Σαββάτου. Ναι, ναι εκείνη την ώρα που ξεκινάς να δεις μια ταινία με τον καλό στο DVD και δεν κατορθώνετε ποτέ να δείτε το τέλος.

Βέβαια, ίσως να κάνετε καλά που δεν θα παρακολουθήσετε εντέλει αυτή την ταινία ή το σήριαλ καθώς ο συγγραφέας της μελέτης «Πως επηρεάζει η τηλεόραση τα ζευγάρια», Δρ. Τζέρεμι Όσμπορντ, τα μη ρεαλιστικά, σχεδόν τέλεια, πορτρέτα των ηρώων που βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες ή τηλεοπτικά σήριαλ μας κάνουν να αισθανόμαστε πως ο σύντροφός μας είναι ανεπαρκής. Τι μπορείτε να δοκιμάσετε για να αποφύγετε τις συγκρίσεις; Μπορείτε για παράδειγμα να ξεκινήσετε να παρακολουθείτε το Dexter.

Επίσης, η έλλειψη άσκησης προσθέτει κιλά και πόντους από τη σιλουέτα μας και παράλληλα μειώνει τη λίμπιντο μας.  Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι γυναίκες που είχαν κάνει γυμναστική 20 λεπτά πριν τις βάλουν να παρακολουθήσουν μια ερωτική ταινία, ερεθίστηκαν πιο γρήγορα σε σχέση με εκείνες που ακολούθησαν το μοτίβο της καθιστικής ζωής, ενώ παράλληλα η άσκηση βοηθάει και στην αντιμετώπιση του συναισθηματικού στρες.

Τέλος, ποια είναι η μαγική φράση που βοηθά την σεξουαλική μας ζωή; «Σε ευχαριστώ». Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ ανακάλυψαν πως όταν κάποιος ευχαριστεί συχνά το ταίρι του, εκείνο αισθάνεται πως τον εκτιμά ο/η σύντροφος του κι έτσι γίνεται πιο δυνατή η μεταξύ τους σχέση. Παράλληλα μια άλλη μελέτη του περιοδικού Psychological Science αποφάνθηκε πως ακόμα και το άτιμο που λέει «ευχαριστώ» αισθάνεται καλύτερα και πιο αφοσιωμένο στη σχέση του.

Η επιστήμη μίλησε! Αφήστε κάτω τηλε-κοντρόλ, κινητό, laptop, tablet και μαξιλάρι. Πιάστε τα βαράκια και θυμηθείτε να ευχαριστείτε το ταίρι σας κάθε μέρα! Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά!