Τελικά ισχύει ο κεραυνοβόλος έρωτας και ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα αποφάσισε να δώσει μια εξήγηση το Syracuse University, με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Sexual Medicine.

Σύμφωνα με αυτή μόλις δεις κάποιον, χρειάζεσαι μόνο 1/5 δευτερολέπτου για να νιώσεις τον φτερωτό άγγελο να σου τρυπάει την καρδιά. Για την ακρίβεια, τόσο χρόνο χρειάζονται ουσίες όπως οι οξυτοκίνη, ντοπαμίνη, αδρεναλίνη και βασοπρεσίνη για να εκκριθούν απ’τον οργανισμό. Αυτές οι ουσίες είναι που σου δίνουν το αίσθημα ότι είσαι ερωτευμένη.

Η επικεφαλής της έρευνας Stephanie Ortigue, σε ερώτηση για το αν το ενεργοποιείται πρώτα το μυαλό ή η καρδιά, απάντησε:

«Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω πως θα έλεγα το μυαλό, αλλά σχετίζεται και η καρδιά, γιατί η περίπλοκη έννοια της αγάπης, προκύπτει από διεργασίες που συνδέουν άμεσα την καρδιά και το μυαλό. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, μπορεί να διεγείρει την καρδιά, να δημιουργήσει πεταλούδες στο στομάχι. Καποια συμπτώματα που νομίζουμε πως είναι εκδηλώσεις της καρδιάς, μπορεί να προέρχονται από τον εγκέφαλο».