Έχοντας υπάρξει για μεγάλα χρονικά διαστήματα single, πολλές φίλες μου που είχαν σχέσεις, συχνά μακροχρόνιες, στην προσπάθεια τους να με βοηθήσουν και να αναζητήσουμε τι ακριβώς έφταιγε και δεν έβρισκα τον άντρα των ονείρων μου, δήλωναν: ‘’‘Έχεις βάλει πολύ ψηλά τον πήχη’’, ‘’Έχεις υψηλές προσδοκίες’’, ‘’Κατέβασε κι εσύ τα στάνταρ σου’’.

Η αλήθεια είναι πως προβληματίστηκα, όχι μόνο για εμένα αλλά και για όλες τις γυναίκες που έχουν ακούσει παρόμοιες ατάκες. Τι στο καλό; Οι άλλες γυναίκες είναι η Paula Abdul του American Idol που ακόμα κι όταν δεν της άρεσε η ερμηνεία ενός διαγωνιζόμενου, του έλεγε πόσο ωραία ήταν η κίνηση ή το ντύσιμο του κι εγώ είμαι ο Simon Cowell που τα έβρισκα όλα χάλια και για να βάλω βαθμό πάνω από 5 έπρεπε να έχω απέναντι μου τον Robbie Williams;

ΟΚ, ίσως να μην αξίζω τον Robbie (άτιμη αυτογνωσία) αλλά αυτό σημαίνει πως πρέπει να συμβιβαστώ με τον Justin Bieber; (Το παράδειγμα είναι προσαρμοσμένο στα δικά μου μουσικά γούστα, είστε ελεύθερες να συμπληρώσετε με όποιους τραγουδιστές θέλετε, για παράδειγμα Σάκης Ρουβάς Vs. Παντελής Παντελίδης. Προσέξτε, κρίνουμε κυρίως χαρακτήρα).

Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του στάνταρ: Εμφάνιση, οικονομική επιφάνεια, καλοί τρόποι, χημεία, σεξουαλική χημεία, χιούμορ…η λίστα είναι ατελείωτη.

Αν ερχόταν το Τζίνι και σου έλεγε μπορώ να σου φέρω τον άνθρωπο που θα πληροί όλα τα κριτήρια σου, θα έβαζες τον πήχη χαμηλά; Αν μπορούσες να διαλέξεις ό,τι γνώρισμα ήθελες; Θα διάλεγες κάποιον άσχημο, φτωχό, αμόρφωτο, asexual δίχως αίσθηση του χιούμορ;

Αν το Τζίνι σου ζητούσε να διαλέξεις μόνο 2 χαρακτηριστικά, ποια θα κρατούσες, ποια θα άφηνες; Πόσο δέσμια είσαι της λίστας; Τι ακριβώς συμβολίζει αυτός ο πήχης;

Με αυτές τις σκέψεις, χτύπησα την πόρτα της αγαπημένης ψυχοθεραπεύτριας. Μου ζήτησε να κάνω μια λίστα με τα χαρακτηριστικά του άντρα των ονείρων μου, όσα ήθελα, δίχως κανένα περιορισμό. Άρχισα λοιπόν να σημειώνω μανιωδώς. Όταν τελείωσα μου ζήτησε να της διαβάσω τη λίστα μου. Ξεκίνησα λοιπόν με την περιγραφή του Ryan Gosling, Mr. Darcy, Bill Gates, Dalai Lama σε ένα άνθρωπο! Μέσα στα τόσα χαρακτηριστικά, είχα σημειώσει και το εξής:

«Να ξέρει τι θέλει»

Όταν τελείωσα, η ψυχολόγος μου ζήτησε να σβήσω όλη τη λίστα και να κρατήσω μόνο το παραπάνω σημείο γιατί αυτό ήταν το μοναδικό χαρακτηριστικό που προερχόταν από πραγματική εμπειρία. Όσα είχα βιώσει με αμφίθυμους άντρες που δεν ήξεραν τι ήθελαν από τη ζωή τους, τον εαυτό τους, από εμένα, με είχαν διδάξει πως αυτή είναι μια συμπεριφορά που δεν μπορώ να δεχτώ.

Μέσα από τις σχέσεις μας και την τριβή με έναν άλλον άνθρωπο μαθαίνουμε που πρέπει πραγματικά να τοποθετήσουμε τον πήχη. Ο χοντρός αδυνατίζει, ο φτωχός κερδίζει το λαχείο, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά όμως αλλάζει;

Σίγουρα δεν μπορείς να βρεις τον άνθρωπο που θα σου ταιριάζει απόλυτα. Σίγουρα, θα έχει κάποια ελαττώματα που θα σου είναι δύσκολο να συμβιβαστείς μαζί τους. Το μυστικό όμως είναι να βάλεις τον πήχη σε εκείνο το γνώρισμα/συμπεριφορά που δεν μπορείς με τίποτα να δεχτείς. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που πόνεσε πολύ από μία απιστία και της πήρε καιρό να το ξεπεράσει λέει πως «θέλω να μου είναι πιστός» και δεν τη νοιάζει αν είναι τσιγκούνης. Μια άλλη γυναίκα μπορεί να συγχωρήσει την απιστία αλλά να θέλει το ταίρι της να είναι γενναιόδωρο γιατί η ίδια έχει περάσει μεγάλες οικονομικές ανασφάλειες στη ζωή της.

Καλό είναι, λοιπόν, ο πήχης μπαίνει εκεί που υπάρχει η γνώση που έχει αποκτηθεί από εμπειρία κι όχι από θεωρία.