‘’Αυτό το έργο το έχω ξαναδει’’ σκέφτεσαι μετά τον πρόσφατο χωρισμό σου. Το γεγονός πως κάθε νέος χωρισμός θυμίζει όλους τους προηγούμενους θα έπρεπε να σε αφυπνίσει αλλά επειδή το «ροζ συννεφάκι» είναι τόσο αναπαυτικό σαν εκείνο που διάλεξε η Χρυσομαλλούσα στο σπίτι των αρκούδων, θα γίνω η «κακή» του παραμυθιού και θα το θέσω απλά:

Δεν βιώνεις déjà vu! Απλώς δεν έχεις συνειδητοποιήσει τα λάθη που επαναλαμβάνεις και οδηγούν κάθε σου σχέση σε ένα όχι και τόσο happy end. Πριν πιάσεις το μαστίγιο για την αυτό-τιμωρία σου, σκέψου πως ο μεγάλος έρωτας είναι ο επόμενος αρκεί να εκλάβεις σοβαρά υπόψη τα ακόλουθα:

Μην προσποιείσαι κάτι που δεν νιώθεις

Χώρισες, έχεις πολύ θυμό και στεναχώρια μέσα σου και προσποιείσαι στους άλλους και κυρίως στον εαυτό σου πως είσαι καλά. Πρώτον, μη φύγεις από τη σχέση δίχως να πεις όλα όσα νιώθεις όπως τα παράπονα και τα αισθήματα σου όσο αρνητικά κι αν είναι. Μια ένταση που κατά 99% θα είναι παροδική είναι πολύ καλύτερη από τα απωθημένα.

Αν μετά το χωρισμό νιώθεις πως θέλεις να χωθείς κάτω από τα σκεπάσματα, να τρως σοκολάτα εναλλάξ με πατατάκια, να ζωγραφίζεις μουστάκια πάνω στη φωτογραφία του καλού/καλής σου, καν’το! Μην σκέφτεσαι πως θα έπρεπε να είσαι κάπου εκεί έξω, να περνάς καλά, να κάνεις νέες γνωριμίες και να ξεπερνάς το χωρισμό σου γιατί ουσιαστικά έτσι, ξεπερνάς ουσιαστικά το χωρισμό!

Πάρε το χρόνο σου, θρήνησε τη σχέση αλλά μην κλαις πάνω από τα χαλάσματα της ή μην πέσεις με τα μούτρα στην αναζήτηση του επόμενου έρωτα που θα σε κάνει να ξεχάσεις τον προηγούμενο γιατί και δεν έχεις ξεπεράσει τον/την πρώην και ο επόμενος-η απλώς θα διογκώσει το κενό σου και θα αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα κάτω από το χαλάκι που συνηθίζεις να τα χώνεις.

Αναγνώρισε την αξία σου

Μια φίλη μου είχε πει μια πολύ σωστή κουβέντα κάποτε ’Δεν μπορεί ο άλλος να σου δίνει ψίχουλα και εσύ να νομίζεις πως παίρνεις φρατζόλα’’. Μην συμβιβαστείς με κάποιον που δεν σου αξίζει. Τι αξίζει σε κάθε άνθρωπο μέσα σε μια σχέση; Σεβασμός, ειλικρίνεια και αληθινό ενδιαφέρον.

Κάνε μια λίστα με τις αρετές που θέλεις οπωσδήποτε να διαθέτει ο επόμενος-η σύντροφός σου και μη συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο. Για την καταγραφή θα σε βοηθήσει να θυμηθείς τι σε απογοήτευσε στις προηγούμενες σχέσεις σου και δεν μπορούσες να αντέξεις ή χωνέψεις. Όλοι έχουμε κάποια χαρακτηριστικά που θεωρούμε απαραίτητα και κάποια άλλα για τα οποία κάνουμε τα «στραβά» μάτια, γιατί όπως και να’χει, κανείς δεν είναι τέλειος!

Και ένα τελευταίο tip: Όταν γνωρίζεις κάποιον-α είναι αυτός-η που είναι και δεν αλλάζει! Δεν μπορείς να αλλάξεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου μόνο και μόνο για να ταιριάξει στο πρότυπο της ιδανικής σχέσης που έχεις διαμορφώσει στο μυαλό σου.

Καιρός, δεν είναι να πάει παρακάτω το παραμύθι εκεί που δεν έχει κακούς λύκους και δράκους;