Πριν λίγες μέρες η αγαπημένη μου ξαδέρφη παντρεύτηκε οπότε όπως καταλαβαίνετε όντας ελεύθερη η θεία μου με κυνηγούσε για να μου δώσει κουφέτα από τον δίσκο, ξέρεις αυτά που βάζεις κάτω από το μαξιλάρι για τρεις μέρες για  να δεις ποιον θα παντρευτείς. Να σας ενημερώσω ότι ακόμα είμαι στη πρώτη μέρα και μου μένουν άλλες δύο.

Συζητώντας όμως με φίλες μου για το συγκεκριμένο έθιμο ανακάλυψα πάρα πολλά έθιμα και ανά την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων για να μάθεις ποιον και πότε θα παντρευτείς.

 

Κουφέτα από δίσκο

Η διαδικασία είναι απλή, βάζεις τα τρία κουφέτα κάτω από το μαξιλάρι σου και θα δεις ποιον θα παντρευτείς στο όνειρο σου. Μπορεί να μη το δεις τη πρώτη μέρα, μπορεί να τον δεις ακόμα και την τελευταία.

 

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου

Εκτός από χαμένα αντικείμενα είναι και καλός προξενητής καθώς λέγεται πως όταν τα κορίτσια ψήσουν τη φανουρόπιτα θα πρέπει να δαγκώσουν ένα κομμάτι και στη συνέχεια να το τυλίξουν μέσα σε ένα κόκκινο πανί και να το βάλουν στο μαξιλάρι τους, για τρεις μέρες επίσης.

 

Τα τρία χαρτάκια

Κόβεις τρία χαρτάκια και στα δύο πρώτα γράφεις τα ονόματα δύο αντρών που σου αρέσουν και στο τρίτο τη λέξη άγνωστος. Τα βάζεις πάλι κάτω από το μαξιλάρι και το πρωί τραβάς ένα για να δεις ποιον θα παντρευτείς, κάτι σαν κλήρωση δηλαδή.

 

Τα αλατισμένα κουλούρια

Την Καθαρά Δευτέρα, οι ανύπαντρες έφτιαχναν κουλούρια με αρκετό αλάτι και τα έτρωγαν, δεν έπιναν καθόλου νερό εκείνη την ημέρα και έπεφταν για ύπνο διψασμένες, όποιος τις έφερνε νερό για να ξεδιψάσουν στο όνειρο τους θα γινόταν άντρας τους.

 

Η βέρα σου αποκαλύπτει το όνομα του συζύγου

 

Πάρε μια βέρα από έναν παντρεμένο άνθρωπο, γέμισε ένα ποτήρι με νερό εμφιαλωμένο και πέρασε τη βέρα μέσα από μια κόκκινη κλωστή. Κάνε τον σταυρό σου και ύστερα πες «θέλω να εμφανιστεί το όνομα και το επίθετο εκείνου που θα παντρευτώ». Βύθυσε τη βέρα μέσα στο νερό και έπειτα σήκωσε τη από τη κλωστή. Κράτα το χέρι σου σταθερό και άστο να χτυπάει στο ποτήρι. Για κάθε χτύπο που ακούς σημειώνεις και ένα γράμμα δηλαδή 1=α, 2=β κτλ. Όταν σταματήσει να χτυπάει βυθίζεις ξανά και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία.