Ένα συχνό φαινόμενο στις σχέσεις την νέα εποχή των ψηφιακών μέσων είναι το να στέλνουν τα ζευγάρια μεταξύ τους nudes, δηλαδή ερωτικές – γυμνές φωτογραφίες. Ειδικά με την καραντίνα λόγω της πανδημίας, οι σύντροφοι που ζητούν nudes έχουν αυξηθεί αρκετά.

Μπορεί να ακούσεις να σου λένε: «Δεν αντέχω άλλο την απόσταση/να μην σε βλέπω, στείλε μου μερικές γυμνές σου φωτογραφίες». Τι πρέπει να κάνεις εκεί; Υπάρχει ο κίνδυνος να διαρρεύσουν οι φωτογραφίες σου καθώς και να σου ασκηθεί πίεση που δεν αντέχεις. Ας το αναλύσουμε εξονυχιστικά.

Αρχικά, εσύ θέλεις να του στείλεις nudes;

Αρκετοί χειριστικοί σύντροφοι μπορούν να σου ασκήσουν ψυχολογικό εκβιασμό για να πάρουν αυτό που θέλουν. Θα ακούσεις εκφράσεις όπως «δεν με εμπιστεύεσαι;», «είσαι πουριτανή;», «όλες μου οι πρώην μου έστελναν γυμνές τους φωτογραφίες, τι πάει λάθος με εσένα και δεν θέλεις;» ή ακόμη και «δεν με αγαπάς αρκετά;». 

Εάν δεν θέλεις ή δεν νιώθεις 100% άνετα, μην το κάνεις. Ας γίνεις δυσάρεστη. Εάν μετά από την άρνησή σου, το άτομο αυτό έχει άσχημη συμπεριφορά απέναντί σου τότε αυτό δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του – μεταξύ άλλων ότι δεν σέβεται τις επιλογές σου και σε πιέζει να κάνεις πράγματα που δεν θέλεις. Το να σου «κρατάει μόυτρα» είναι και αυτό μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης ώστε να νιώσεις τύψεις και να κάνεις αυτό που δεν θέλεις ώστε να τον ευχαριστήσεις.

Μην ξεχνάς: το να στέλνετε γυμνές φωτογραφίες ο ένας στον άλλον δεν είναι ένδειξη/απόδειξη αγάπης.

nudes

Μερικά tips για ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών με ασφάλεια

Ακόμη και εάν «ψήνεσαι» να στείλεις μερικές γυμνές σου φωτογραφίες, μπορεί να μην εμπιστεύεσαι 100% το άλλο άτομο. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που ενώ είχαμε σχέση μαζί τους είχαν πολύ καλή συμπεριφορά, όταν χωρίσαμε έδειξαν ένα άλλο, άσχημο πρόσωπο. Για να σιγουρευτείς, λοιπόν, ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες σου εναντίον σου φρόντισε να στείλεις φωτογραφίες:

 • με ελλειπή φωτισμό
 • που να είναι δυσδιάκριτο εάν είσαι όντως εσύ στις φωτογραφίες
 • να μην υπάρχουν αντικείμενα ή στοιχεία που να δείχνουν ότι είσαι εσύ – π.χ. το αγαπημένο σου βραχιόλι ή τα κόκκινα μαλλιά σου
 • Προσπάθησε να βγεις με το μισό πρόσωπο στην φωτογραφία και να επικεντρωθείς στα ερωτικά σημεία π.χ. βγάλε nude μπροστά στον καθρέπτη με το κινητό στο ύψος του προσώπου, ώστε να το κρύβει
 • Μπορείς και να μην δείξεις καθόλου το πρόσωπο σου

Να θυμάσαι δύο πράγματα: 1. Εάν όντως μοιραστεί με τρίτους τις φωτογραφίες σου, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι. Δεν είσαι εσύ εκείνη που θα έπρεπε να ντρέπεται αλλά εκείνος, που πρόδωσε την εμπιστοσύνη σου και μοιράστηκε πολύ προσωπικές στιγμές που αφορούν μόνο εσάς τους δύο. Ας μηδενίσουμε το στίγμα του revenge porn – διάβασε περισσότερα εδώ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορούμε το θύμα. Η σεξουαλική έκφραση δεν είναι κάτι κακό ούτε σε κάνει «τσουλ@κι».

2. Σε μερικές περιπτώσεις είναι παράνομο να μοιραστεί γυμνές σου φωτογραφίες – ειδικά εάν είσαι ανήλικη. Μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον μεγαλύτερο και να προβείτε ακόμη και σε μήνυση.

Τι να κάνεις εάν στείλουν σε εσένα nudes;

 • Κάνε το σωστό και μην την μοιραστείς με κανέναν. Δεν είναι η κατάλληλη φωτογραφία για να την μοιραστείς με τους/τις φίλες/ους σου, ακόμη και εάν το άλλο άτομο σου είπε ότι δεν το πειράζει.
 • Μην την «ανεβάσεις» σε κανένα κοινωνικό δίκτυο/ στο ίντερνετ. Μην ξεχνάς ότι διώκεται από τον νόμο!
 • Εάν σου έστειλε κάποιος nude καταλάθος, μην την μοιραστείς με κανέναν για να γελάσετε.

nudes

Μου έστειλε κάποιος «unsolicited Dickpic» – Τι να κάνω;

Τέλος, σε περίπτωση που σου στείλει κάποιος dickpic (φωτογραφία από τα γεννητικά του όργανα) ενώ δεν το ζήτησες ακολούθησε τα εξής βήματα:

 1. Κάνε αναφορά (report) το μήνυμα ως ακατάλληλο περιεχόμενο.
 2. Εάν είσαι ανήλικη/ανήλικος, μίλησε με κάποιον μεγαλύτερο.
 3. Μπλόκαρε το άτομο που σου την έστειλε.
 4. Εάν το επιθυμείς, μπορείς να του δώσεις μία απάντηση που θα την θυμάται για καιρό. Πες του ότι αφού του αρέσει τόσο πολύ να μοιράζεται τα ευαίσθητα σημεία του στο διαδίκτυο, μπορείς να τον βοηθήσεις με το να την προωθήσεις σε όλες του τις επαφές. Δεν χρειάζεται να το κάνεις και να τον «προκαλέσεις σε πόλεμο», απλά δείξε του ότι δεν είναι ανεκτή η συμπεριφορά αυτή.