Το να μιλάμε κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να αναζωπυρώσει τις φλόγες του πάθους και να εμβαθύνει την οικειότητα μεταξύ των συντρόφων. Το να γνωρίζετε ακριβώς τι να πείτε κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να αναζωπυρώσει τη σεξουαλική σας ζωή, να εισαγάγει ένα στοιχείο παιχνιδιού με τον σύντροφό σας και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας. Ωστόσο, για πολλά άτομα, η προοπτική της έκφρασης επιθυμιών, φαντασιώσεων ή ακόμα και απλών λέξεων επιβεβαίωσης μπορεί να καλύπτεται από ντροπή και αμηχανία. Η υπέρβαση αυτής της πρόκλησης απαιτεί μια συνειδητή προσπάθεια να αγκαλιάσουμε την ανοιχτή επικοινωνία και να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο έκφρασης. Σταδιακά, μπορείτε να αρχίσετε να πειραματίζεστε με ήπιους ψιθύρους ή παιχνιδιάρικες ατάκες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Η σεξολόγος Michaela d’Artois και η Myisha Battle δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να ξεπεράσετε τη δυσφορία και να εκφράσετε τις επιθυμίες σας.

Γιατί η ομιλία κατά τη διάρκεια του σεξ είναι τόσο δύσκολη;

Η Battle λέει ότι εάν η σεξουαλική συζήτηση δεν σας έρχεται φυσικά, πιθανότατα θα πρέπει να την αναπτύξετε όπως κάθε άλλη δεξιότητα, πράγμα που σημαίνει να πλοηγηθείτε σε κάποια αμηχανία. «Πρέπει να νιώθεις άβολα και μετά να κάνεις το τρομακτικό πράγμα πράξη – και μετά να μάθεις ότι δεν είναι τόσο τρομακτικό», λέει η Battle.

Αυτό που κάνει τη σεξουαλική συζήτηση προκλητική είναι πολύ υποκειμενικό. Αλλά υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθετε άβολα.

Κάνετε focus στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του σεξ

«Για άτομα που εστιάζουν πραγματικά στις σωματικές τους αισθήσεις, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αισθανθούν ότι ξαφνικά πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την εγκεφαλική μέθοδο», λέει η d’Artois. .

Σπάνια μιλάτε για σεξ

Σύμφωνα με την Battle, η σεξουαλική συζήτηση είναι γενικά πιο δύσκολη για άτομα που δεν μιλούν για σεξ με τον σύντροφό τους ή τους φίλους τους. Είναι θέμα εξάσκησης: Εάν έχετε συνηθίσει να συζητάτε για τη σεξουαλική σας ζωή σε περιστασιακή συνομιλία, είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο άνετα να πείτε τι σας αρέσει και πώς σας αρέσει την στιγμή του σεξ.

Εάν δεν έχετε συνηθίσει, λέει η Battle, είναι πιθανό ότι η σεξουαλική συζήτηση θα είναι πιο δύσκολη: «Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται γι’ αυτό επειδή δεν το εξασκούν αρκετά στην καθημερινή τους ζωή».

Δυσκολεύεστε να είστε «ευάλωτοι»

«Πολλές «βρώμικες» κουβέντες είναι απλώς να λες αυτό που σου αρέσει, να λες αυτό που θέλεις να κάνεις, να λες αυτό που θέλεις να λάβεις και να είσαι πολύ συγκεκριμένος σε αυτό», λέει η Battle. «Και νομίζω ότι αυτό είναι που κάνει τους ανθρώπους νευρικούς. Επειδή το να είναι συγκεκριμένοι για το τι θέλουν είναι ευάλωτο – και τους εκθέτει σε πιθανή κριτική ή απόρριψη».

Τί να πείτε όμως κατά τη διάρκεια του σεξ;

Αφήστε το σενάριο

Τόσο η Battle όσο και η d’Artois λένε ότι είναι σημαντικό να μην παρασυρθείς από το τι ακριβώς πρόκειται να βγει από το στόμα σου. «Ο τρόπος που το λες είναι πιο σημαντικός από αυτό που λες», λέει η d’Artois. Αντίθετα, ξεκινήστε αναζητώντας εκείνες τις μικροσκοπικές στιγμές όπου μπορείτε να πείτε κάτι επιβεβαιωτικό ή ενισχυτικό και μην το θεωρείτε πολύτιμο.

“Είναι τόσο απλό όπως “Ωχ, μου αρέσει αυτό”, λέει η Battle. “Η θετική ενίσχυση είναι πραγματικά χρήσιμη για τους ανθρώπους να καταλάβουν τι σας αρέσει και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να κάνουν περισσότερα.”

Υπολογίστε τι σας αρέσει

Το να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας για τη σεξουαλική συζήτηση σημαίνει να νιώθετε άνετα να μιλάτε για το τι σας ενεργοποιεί και για το τι ενεργοποιεί τον σύντροφό σας. Ξεκίνα με τη σεξουαλική αυτοδιερεύνηση: «Ακόμη και μόνο στο μυαλό σου, όσο περισσότερο το σκέφτεσαι, σκέφτεσαι κάπως, ω ουάου, αυτό πραγματικά με αναστατώνει. Μαθαίνω κάτι για τον εαυτό μου», λέει η d’Artois.

Εξασκηθείτε με τον εραστή σας και τους φίλους σας

Όπως με όλα, έτσι κι εδώ γίνεται πιο εύκολο όσο κάνετε εξάσκηση. Η D’Artois λέει ότι όσο έχεις αυτές τις συζητήσεις, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσεις μια ισχυρότερη, πιο ασφαλή συναισθηματική σύνδεση με τους συντρόφους σου: «Πραγματικά αισθάνεσαι εξαιρετικά ασφαλής για να μοιραστείς τις βαθύτερες φαντασιώσεις και επιθυμίες σου».

Η Battle τονίζει ότι η οικοδόμηση άνεσης όταν μιλάς για σεξ δεν ξεκινά και δεν τελειώνει με τον σύντροφό σου. Προτείνει να βρεις έναν έμπιστο φίλο και να ρωτήσεις αν μπορείς να μιλήσεις για τη σεξουαλική σου ζωή. «Συνήθως, όταν ανοίγεις αυτή τη συζήτηση, οι φίλοι σου είναι πολύ ευγνώμονες. Και λένε, «Ναι, πρέπει να μιλήσω και γι’ αυτό».

Να θυμάστε η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης και, αγκαλιάζοντας τον ανοιχτό διάλογο, μπορείτε να ξεπεράσετε την ντροπή και να ξεκινήσετε μαζί ένα ταξίδι εξερεύνησης και ευχαρίστησης. Για να ενσωματώσετε τη συζήτηση στη σεξουαλική σας ζωή, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας και διερευνώντας τις δικές σας επιθυμίες και προτιμήσεις. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τι σας ενεργοποιεί και μοιραστείτε αυτές τις σκέψεις με τον σύντροφό σας σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, χωρίς επικριτική διάθεση.

 Διάβασε επίσης:

Καλό σεξ: Τί σημαίνει για την γυναίκα και τι για τον άντρα;