Το να περνάς την περίοδο των Χριστουγέννων με τον/τη σύντροφό σου είναι υπέροχο! Αν όμως τυχαίνει να είσαι δίχως ταίρι και τα Χριστούγεννα δραματοποιούν (στο μυαλό σου) την κατάσταση, τότε δώσε βάση στα παρακάτω επιχειρήματα για τη θετική πλευρά του θέματος, γιατί όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας:

Πέρασε χρόνο με την οικογένειά σου

Όταν δεν έχουμε σχέση, έχουμε περισσότερο προσωπικό, ελεύθερο χρόνο. Θυμάσαι εκείνον τον δεύτερο ξάδερφο που περνούσατε τα καλοκαίρια σας μαζί και συναντηθήκατε πρόσφατα στο γάμο της άλλης σας ξαδέρφης και λέγατε πως χαθήκατε και πως πρέπει να κανονίσετε να βρεθείτε; Ωραία, τώρα ήρθε η ώρα για εκείνη την συνάντηση. Γενικά, η περίοδος των Χριστουγέννων συνοδεύεται από αργίες, οικογενειακά τραπέζια, συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα. Γιατί που ξέρεις; Μπορεί του χρόνου να περνάς τα Χριστούγεννα στη χιονισμένη Βιέννη μαζί με τον/την αγαπημένη σου και να νοσταλγείς την γαλοπούλα της μαμάς σου…

Επίσης, αν έχεις την τύχη να ζουν ακόμη οι παππούδες και οι γιαγιάδες σου φρόντισε να περάσεις όσο περισσότερο χρόνο μπορείς μαζί τους γιατί όταν ένα μέλος της οικογένειας μας φτάνει σε προχωρημένη ηλικία οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως κάποτε μας προλαβαίνει η φυσική πορεία της ζωής.

Κάνε παρέα με την οικογένεια της επιλογής σoυ (φίλοι) αλλά μη συζητάτε για τη σχέση που δεν έχεις ή δεν έχουν

Η ανθρώπινη φύση είναι συνήθως αχάριστη. Για παράδειγμα, μια γυναίκα με ίσια μαλλιά ονειρεύεται να είχε γεννηθεί με μπούκλες και το αντίστροφο. Που στοχεύει το παράδειγμα; Να τονίσει πως πάντα αναζητούμε αυτό που δεν έχουμε κι έτσι δεν δίνουμε σημασία σε όσα ήδη έχουμε. Επομένως, αν είσαι single, εκμεταλλεύσου την κατάσταση και απόλαυσε αυτό το διάστημα της ζωής σου, που δίνεις αναφορά μόνο στον εαυτό σου, άντε και στο σκύλο σου! Βγες έξω με φίλους και διασκέδασε!

Και κάτι ακόμα: Δεν έχεις σχέση, ανέλυσες για νιοστή φορά την κατάσταση, έκλαψες για 100η φορά τη μοίρα σου. Αρκετά! Τα καλύτερα είναι μπροστά. Καλύτερα, dry martini με φίλους παρά συνδυασμός καναπές, ταβάνι, σοκολάτα. Έχουμε να βάλουμε και στενό φόρεμα την Πρωτοχρονιά!

Και τώρα η συμβουλή που θα προκαλέσει την ειρωνεία των πιο κυνικών αλλά πραγματικά πιάνει: Επικεντρώσου σε ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ευγνώμων.

Πριν από χρόνια είχα διαβάσει το «Secret» (μπεστ σέλερ βιβλίο αυτοβοήθειας), μην κλείσεις το παράθυρο (σε βλέπω), όσο υπερβολικό ή μη ρεαλιστικό κι αν φαινόταν περιλάμβανε κάποιες συμβουλές που έχω ακούσει κι από ψυχολόγους. Μία από αυτές λοιπόν ήταν, να κάνεις έναν κατάλογο με ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ευγνώμων. Μπορεί να είναι η καλή σου υγεία, η γέννηση του ανιψιού σου, το ότι βρήκες τη δουλειά των ονείρων σου, τα κιλά που έχασες… Κάνε τη λίστα και δοκίμασε να την ξαναδιαβάζεις ή και να την εμπλουτίζεις κάθε φορά που κάποιες καταστάσεις σε παίρνουν από κάτω όπως το γεγονός πως δεν έχεις σχέση. Μάλλον, δεν αισθάνεσαι και τόσο χάλια! Μη σου πω, άφησες και τη σοκολάτα από το χέρι.

Και θα κλείσω με ένα κλασσικό τραγούδι με τον στίχο – ευαγγέλιο που ελπίζω του χρόνου να τραγουδάς στο ταίρι σου

Maybe the best is yet to come…