Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση στα διαζύγια και το όλο concept του γάμου έχει κλονιστεί σημαντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι λιγότερο ρομαντικοί μα είναι αποτέλεσμα της αλλαγής στην κοινωνία μας που έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας. Ας δούμε μερικούς λόγους που κάνουν σήμερα τα ζευγάρια να αποφασίσουν να πάρουν διαζύγιο. Να τραβήξουν χωριστούς δρόμους ακόμη και αφού έχουν περπατήσει τα σκαλιά της εκκλησίας:

Οι 6 πιο συχνοί λόγοι που τα ζευγάρια οδηγούνται σε διαζύγιο:

1. Πρόσβαση στα social media

Σήμερα, οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι πλέον και τόσο κρυφές εάν είναι ενεργοί στα social media. Πλέον, μπορεί κανείς να το μάθει εάν μιλάμε με άλλα άτομα με ερωτικούς σκοπούς ή εάν φλερτάρουμε.

Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν φταίνε τα social media, αυτά καθ’εαυτά, μα είναι ένα νέο μέσο να καταλάβει κανείς ότι το άλλο του μισό ξενοκοιτάει και φλερτάρει με άλλα άτομα. Είναι γνωστό πλέον ότι τα προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μίνι δημόσιες σφαίρες και ψηφιακή μας γειτονιά. Μπορεί αυτά που κάνουμε να είναι ψηφιακά, έχουν όμως άμεσο αντίκρυσμα στον πραγματικό κόσμο.

2. Οικονομικά ζητήματα

Δυστυχώς, το οικονομικό είναι πάρα πολύ ζωτικό ζήτημα και μπορεί να φέρει τεράστιες εντάσεις μεταξύ των ζευγαριών. Ακόμη, είναι λόγος για τεράστια άγχη και στεναχώριες, ζητήματα από τα οποία πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Επίσης, κάποια ζευγάρια δεν είχαν συνηθίσει να μοιράζονται τα εισοδήματά τους και το να πρέπει να συμφωνούν και οι δύο για τα έξοδα που κάνουν μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε τσακωμό. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα και θέλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να το διαχειριστούν και οι δύο πλευρές σωστά.

3. Έλλειψη τρυφερότητας

Φυσικά, δεν γίνεται τα ζευγάρια να είναι μέσα στα μέλια όπως τον πρώτο καιρό. Θα ήταν ιδανικό και τέλειο εάν αυτό γινόταν, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο. Κάποια πράγματα γίνονται συνήθειες και ρουτίνα και σπανίζουν όλο και περισσότερο οι στιγμές τρυφερότητας και πάθους μεταξύ των ζευγαριών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι επειδή είμαστε πλέον γονείς, δεν παύουμε να είμαστε ζευγάρι. Είναι καλό να υπάρχουν έστω και μικρές χειρονομίες που να δείχνουν τρυφερότητα και να ξεκλέβουν τα ζευγάρια μερικές στιγμές αποκλειστικά για εκείνα.

ζευγάρια διαζύγιο

4. Απιστία

Εντάξει, κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα μαθαίνοντας ότι η απιστία είναι λόγος που παίρνουν τα ζευγάρια διαζύγιο, μα δεν γίνεται να τον παραλείψουμε. Δυστυχώς, τα πολλά χρόνια, η ρουτίνα, οι προστριβές, οι τσακωμοί και όλα αυτά κάνουν τα μέλη του ζευγαριού να θέλουν να ζήσουν άλλες, νέες και διαφορετικές εμπειρίες με άλλα άτομα. Σε μία κοινωνία που είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και κάθε τι συμβαίνει με απίστευτη ταχύτητα, φαίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσει κανείς ατόφια τα συναισθήματα του για ένα άτομο.

5. Ψυχολογική και σωματική βία

Δεν γίνεται πλέον να αγνοούμε το γεγονός ότι η ενδοοικογενειακή βία συνεχίζει να είναι μάστιγα και στην εποχή μας. Ευτυχώς όμως, πλέον οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη από την κοινωνία και μπορούν έτσι να κάνουν το δύσκολο βήμα του να πάρουν διαζύγιο από τον άνθρωπο που κάποτε ήταν το άλλο τους μισό και σταδιακά έγινε ο εφιάλτης τους. Πόσες ιστορίες έχουμε ακούσει για συγγενείς δικούς μας ή άλλων, μεγαλύτερης γενιάς, που ανέχονταν για χρόνια το ξύλο και την υποτίμηση από τους συζύγους τους; Απλώς παλαιότερα ήταν πολύ συνηθισμένο οι γυναίκες να μην χωρίζουν «για το καλό το παιδιών» ή «για να μην χαλάσει το σπίτι». Στην πραγματικότητα αυτό μόνο κακό κάνει και στις ίδιες στις γυναίκες αλλά και στα παιδιά. Φυσικά, ψυχολογική και σωματική βία μπορεί να υπάρχει και αντιστρόφως σε ένα σπίτι, από την γυναίκα προς τον άντρα.

6. Κρίση ταυτότητας

Κάποιοι άνθρωποι όταν είναι πολλά χρόνια σε σχέση και αντίστοιχα μετά σε γάμο και με παιδιά, αισθάνονται ότι χάνουν τον εαυτό τους. Είναι λογικό να αλλάξουν εντελώς οι συνήθειες τους και να τα πράγματα που έκαναν και πολλοί δεν μπορούν να το αντέξουν αυτό. Όση ελευθερία και να τους δίνει το άλλο άτομο, για κάποιους απλά δεν ήταν το σωστό timing. Και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ακόμη, για κάποιους είναι μεγάλο φορτίο ο έλεγχος που υπάρχει σε έναν γάμο. Αναγκαστικά, πρέπει δύο άτομα να μοιραστούν τα πάντα και αυτή η έλλειψη αυτοδιάθεσης κάποιους πραγματικά τους φέρνει στα όριά τους.

Διαβάστε ακόμη: 8 αλλαγές στην συμπεριφορά του που δείχνουν ότι δεν σε θέλει το ίδιο πια