Αρχές Ιουλίου το Hollywood παγώνει (και οι paparazzi κάνουν πάρτι) όταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες με την πρωταγωνίστρια του Twilight, Kristen Stewart, σε ρομαντικά ενσταντανέ με τον παντρεμένο και πατέρα τριών παιδιών, σκηνοθέτη της ταινίας “Snow White and the huntsmen”, Rupert Sanders. Αυτή τη φορά το κεντρικό πρόσωπο ενός σκανδάλου μοιχείας είναι μια γυναίκα. Οι φαν της κινηματογραφικής σειράς καταρρακώνονται, στέλνουν μηνύματα μίσους στην Kristen που τόλμησε να απατήσει το ταίρι της στη ζωή και στο σινεμά, Robert Pattinson, και μάλιστα με έναν παντρεμένο άντρα. Ο δε Robert αποσύρεται στο ράντζο της κολλητής του, Reese Whitherspoon, και στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, δέχεται να φάει το παγωτό (κλασσικό comfort food) που τον κερνάει ο παρουσιαστής Jon Stewart για να πάνε κάτω τα φαρμάκια αφού ο ίδιος ο Pattinson παραδέχεται πως «ένας χωρισμός μοιάζει με το τέλος του κόσμου!»

Η Kristen Stewart ποζάρει μαζί με την Charlize Theron και τη σύζυγο του Rupert Sanders, Liberty Ross, εβδομάδες πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο

Ο Robert Pattinson αντιμετώπισε με χιούμορ τον απόηχο του σκανδάλου τρώγωντας παγωτό στο σόου του Jon Stewart

Τελικά, όταν ο Oscar Wilde είπε πως “για έναν ευτυχισμένο γάμο χρειάζονται συνήθως πάνω από δύο άτομα”, ήξερε τι έλεγε. Τα νούμερα επιβεβαιώνουν τον δημοφιλή συγγραφέα αφού έρευνα του journal για την συζυγική και οικογενειακή θεραπεία του πρακτορείου Associated Press, έδειξε πως η απιστία προκύπτει στο 40%-60% των ζευγαριών. Και αν νομίζετε πως οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στην μοιχεία, τότε μάλλον θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε πως τα ποσοστά με ιστορικό απιστίας είναι σχεδόν ίσα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, 57% για τους άντρες και 54% για τις γυναίκες.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στην γυναικεία και την αντρική απιστία; Στους κύκλους της εξελικτικής ψυχολογίας γίνεται ακόμη συζήτηση ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο οι άντρες και οι γυναίκες λειτουργούν στην απιστία. Σε γενικές γραμμές, οι άντρες απατούν για το σεξ ενώ οι γυναίκες για το συναίσθημα. Χωρίς να αποκλείεται πως μια γυναίκα μπορεί να απιστήσει για την σεξουαλική της ικανοποίηση και μόνο, είναι πιο πιθανό μια γυναίκα να απατήσει τον σύντροφό της όταν ψάχνει για ένα νέο συναισθηματικό δέσιμο ή για επιβεβαίωση. Όταν μια γυναίκα συνάπτει μια σχέση εκτός γάμου ή εκτός μακροχρόνιου δεσμού συνήθως το κάνει όταν δεν την ενδιαφέρει πλέον να προσπαθεί για την κύρια σχέση της. Οι περισσότερες παραδέχονται πως οδηγήθηκαν στην απιστία όταν διαπίστωσαν πως επένδυσαν πολύ χρόνο κι ενέργεια στην προσπάθεια τους να σώσουν μια σχέση που έχει ήδη τελειώσει.

Για τους άντρες πάλι η απιστία φαίνεται να είναι κάτι πιο ευκαιριακό. «Βρέθηκα στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή, ήπια λίιιιιιιιγο παραπάνω…». Σε μία γενικώς αδιάφορη ταινία στο “In Good Company” ο ήδη διαζευγμένος στα 29, Topher Grace, ρωτάει τον μεγαλύτερο κι ευτυχισμένο οικογενειάρχη Dennis Quaid ποιο είναι το μυστικό του επιτυχημένου γάμου του και τότε ο Quaid του απαντά «διάλεξα μια γυναίκα να με στηρίξει στα δύσκολα, και κράτησα το «μόριο» μου μέσα στο παντελόνι μου στα εύκολα». Η ανάλυση της αντρικής συμπεριφοράς συμπυκνωμένη σε μία μόνο φράση!

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία που ώθησε την Kristen Stewart να απατήσει τον σύντροφο της και ίσως να το μάθουμε παρά μόνο μετά την προώθηση και του DVD της τελευταίας ταινίας Twilight, αφού προς το παρόν οι κινηματογραφικοί Edward και Bella, έχουν επανασυνδεθεί και συζούν. Ωστόσο όπως το έχει θέσει η διάσημη σύμβουλος ζευγαριών Esther Perel η απιστία αποτελεί τις «αποτυχημένες φιλοδοξίες του έρωτα». Έτσι λοιπόν ένα τρίτο πρόσωπο συνήθως βρίσκει χώρο για να μπει σε μια σχέση κι αυτός ο χώρος δημιουργείται μέσα από έλλειψη επικοινωνίας, απόσταση ψυχική και σωματική ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και κυρίως όταν δεν υπάρχει πλέον διάθεση να διασωθεί μια σχέση. Γιατί αν υπάρχει διάθεση, υπάρχει κι ο τρόπος. Η μονογαμία μπορεί να μην επιβάλλεται (στη χώρα μας η μοιχεία έπαψε να θεωρείται ποινικό αδίκημα από το 1982) αλλά είναι θέμα επιλογής!