Οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες επειδή περιλαμβάνουν δύο άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, εμπειρίες και προοπτικές που συνυπάρχουν και προσπαθούν να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. Μπορεί να είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, να επιλύσετε συγκρούσεις και να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ ανεξαρτησίας και οικειότητας.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν αρνητικές εμπειρίες σε προηγούμενες σχέσεις, κάτι που μπορεί να τους κάνει να διστάζουν να συνάψουν νέες. Μερικοί μπορεί επίσης να παλεύουν με ανασφάλειες ή ζητήματα αυτοεκτίμησης που τους δυσκολεύουν να αισθάνονται σίγουροι και άνετα σε μια σχέση, είτε είναι φιλική είτε ερωτική είτε οπουδήποτε άλλου είδους.

Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί απλώς να προτιμούν να είναι μόνοι και να εκτιμούν την ανεξαρτησία τους. Μπορεί να αισθάνονται ότι είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους μόνοι τους και δεν αισθάνονται την ανάγκη να δημιουργήσουν βαθιές σχέσεις με άλλους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν τη μοναξιά και είναι σημαντικό να σεβόμαστε και να κατανοούμε αυτές τις επιλογές. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι δυνατό να έχουμε ικανοποιητικές σχέσεις και να αναζητήσουμε υποστήριξη και σύνδεση με άλλους εάν αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε πραγματικά.

Η φιλία είναι μια έννοια που χρειάζεται δουλειά αλλά πάνω απ’ όλα θα πρέπει να είναι επιλογή. Επιλέγουμε να έχουμε φίλους και επειδή το επιλέγουμε, βασική προϋπόθεση είναι να το προσπαθήσουμε. Τί είναι όμως η ουσιαστική φιλία τελικά;

Η φιλία είναι μια σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Τα βασικά συστατικά που σίγουρα πρέπει να περιλαβάνονται στη “συναγή” είναι τα εξής:

Επικοινωνία: Οι καλοί φίλοι επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά μεταξύ τους.

Εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό μέρος κάθε φιλίας. Οι φίλοι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον για να είναι δίπλα τους και να κρατούν τα μυστικά τους.

Σεβασμός: Οι φίλοι σέβονται ο ένας τα όρια και τις απόψεις του άλλου και συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με καλοσύνη και προσοχή.

Υποστήριξη: Οι καλοί φίλοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε καλές και κακές στιγμές. Είναι εκεί ο ένας για τον άλλον όταν ένα άτομο χρειάζεται βοήθεια ή συμβουλές.

Αφοσίωση: Οι καλοί φίλοι είναι σταθεροί και αφοσιωμένοι στην σχέση χωρίς απαραίτητα να νιώθουν ότι δεν έχουν ελευθερία.

Ισορροπία: Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία σε μια φιλία και να μην αφήνετε τις ανάγκες του ενός να επισκιάζουν τις ανάγκες του άλλου.

Χρόνος: Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στους φίλους σας και να είστε ουσιαστικά παρόντες όταν είστε μαζί τους.

Συγχώρεση: Οι φιλίες μπορεί να βιώσουν σκαμπανεβάσματα και είναι σημαντικό να είστε σε θέση να συγχωρήσετε και να προχωρήσετε από τυχόν συγκρούσεις ή παρεξηγήσεις που μπορεί να προκύψουν. Που σίγουρα θα προκύψουν. Αρκεί η πρόθεση να μην ειναι κακή και να πρόκειται για λάθος.

Η φιλία απαιτεί προσπάθεια: Η διατήρηση μιας ουσιαστικής φιλικής σχέσης απαιτεί προσπάθεια και χρόνο και είναι σημαντικό να καταβάλετε από κοινού δουλειά για να μπορέσουν να διατηρηθούν δυνατές.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.